logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Home vs Professional - jakie są różnice i który lepszy?

mahcin 16 Paź 2005 00:28 2639 9
REKLAMA
  • #1 1902154
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam, mam problem, borykam sie z wyborem miedzy win XP home edition a profesional, czym sie roznia? Ktory wybrac?
  • REKLAMA
  • #3 1903187
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Jesli znasz sie na komputerze troche, lubisz mieć kontrole nad tym co sie dzieje a w razie problemu chcesz samodzielnie i "prosto" naprawić coś to zdecydowanie Profesional będzie lepszy. Natomiast jesli nie masz zamiaru pchać rąk w to co siędzi w systemie a jak coś się popsuje to oddasz kompa do serwisu to weź Home Edition bo raz, że tańszy a dwa, że w zupełności Ci wystarczy. XP Profesor daje większa mozliwość samodzielnego naprawiania czy konfigurowania systemu i dlatego uważam, że prościej jest w Profie np. przywrócić system niż w XP HE. Miałem kontakt z tymi dwoma systemami i badziej Profesor przypadł mi do gustu. Reasumując: w razie problemu XP HE proponuje Ci wizyte w serwisie natomiast XP Prof proponuje Ci narzędzie, którym problem możesz rozwiązać o ile wiesz jak. Tak to widze według moich doświadczeń.
  • REKLAMA
  • #4 1903256
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jak do domu, to Home. Wiekszosc nrakujacych narzedzi z PRO mozna odblokowac lub znalezc zamienniki.
  • REKLAMA
  • #5 1903269
    domino67
    Poziom 2  
    Witaj, tak jak powyżej sam pracowałem na obu systemach i bezwzglednie XP Prof. jest lepszy ale dla tych co mają pojęcie gdzie zmnienić i co aby system był dalej sprawny. W Prof. jest pełny dostęp oczywiście dla administratora do rejestru, zmian kont i wielu innych w homie przy instalacji pewnych programów miałem problem bo niemogłem wejść do rejestru itp. Jak masz czas i chęci pobaw się Professionalem. Pozdrowienoa Domino67
  • #7 1905094
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Z tego co pamiętam to róznice są następujące:

- brak mozliwości dołączenia do domeny windows 2000/2003 Server
    - jeden CPU
    - brak IIS-a
    - ftp też chyba nie ma
    - brak klienta Novell NetWare - jeszcze dla niektórych ważne
    - brak mozliwości pracy na kilku ekranach
    - brak całego arsenału narzędzi administratora
    Zapora jest w obu wersjach XP.
    Jak kupisz Homa to ręce nie raz Ci opadną. Wszystko zależy do tego jakim jesteś użytkownikiem własnego kompa, co robisz, czy programujesz...
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 1905630
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Remik71 napisał:

- brak klienta Novell NetWare - jeszcze dla niektórych ważne

Ale zainstalowany klient od Prof działa na Homie
  • #9 1905976
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Nie sprawdzałem, bo czas naglił. W samym home nie można nawet dodać protokołu ipx/spx. Myślałem, że będę musiał przekonfigurować serwer Netware na TCP/IP. Ściągnąłem ze stronki Novell-a klienta, który zainstalował się bez żadnych problemów (razem z ipx/spx) i wszystko dalej poszło jak na prof. Działa bez problemów.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Windows XP Home Edition i Professional różnią się przede wszystkim funkcjonalnością i przeznaczeniem. Wersja Professional oferuje zaawansowane narzędzia administracyjne, możliwość dołączenia do domen Windows 2000/2003 Server, obsługę wielu procesorów, serwer IIS, klienta Novell NetWare oraz wsparcie dla pracy na wielu monitorach. Home Edition jest prostsza, tańsza i przeznaczona dla użytkowników domowych, którzy nie planują samodzielnej konfiguracji czy napraw systemu. Professional umożliwia łatwiejsze samodzielne rozwiązywanie problemów i pełny dostęp do rejestru systemowego, co jest ograniczone w Home. Niektóre funkcje z Professional można częściowo odblokować lub zastąpić dodatkami w Home, np. klienta Novell NetWare można zainstalować osobno. Dla użytkowników zaawansowanych i chcących mieć kontrolę nad systemem lepszy jest XP Professional, natomiast dla mniej zaawansowanych i użytkowników domowych wystarczy Home Edition. Dostępne są także narzędzia typu Add-on, które rozszerzają funkcjonalność Home Edition, przybliżając ją do wersji Professional.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA