logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak dźwięku w kinie domowym Philips LX 600 po przełączeniu na TV - pytanie o konfigurację

tonny1948 15 Gru 2020 18:15 399 7
REKLAMA
  • #1 19116418
    tonny1948
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam.
    Kino d.j.w.podłączone:tv-dvd przez RGB.tv -_amplituner przez optical.DVD działa dobrze na włączonej opcji optical,jednak po przełączeniu na klawisz tv,głos znika na kinie.Po przytrzymaniu klawisza tv nie wyświetla się opcja"optic"jak w przypadku klawisza disk i nie ma głosu.W moim tv nie ma innego gniazda audio out jak tylko optical.Co jeszcze można zrobić,żeby ten sygnał przebił się i dał fonię na kino?Bardzo proszę o jakieś sugestie.Pozdr...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19116493
    tonny1948
    Poziom 9  
    Telewizor LG połączony jest z DVD kablem RGB Euro.Amplituner jest osobnym urządzeniem i połączony jest z tv jednym tylko kablem światłowodowym optic.To działa dobrze.Jednak gdy chcę słuchać programu tv przez kino domowe,i wcisnę na pilocie przycisk tv,fonia znika z kina,pozostaje tylko z głośników tv.Nie mam pomysłu co zrobić,żeby dźwięk z telewizora przeszedł na kino,tak jak przechodzi gdy oglądam film z DVD.Nie ma innego gniazda audio out w telewizorze,bo wówczas wziąłbym sygnał elektryczny i włączył na wejścia w amplitunerze,bo jest ich tam wiele.A tak jestem zdany tylko na ten jeden kabel optyczny.Myślę jednak,że to jakoś da się w ustawieniach zrobić tylko ja nie wiem jak.Sorry.
  • REKLAMA
  • #4 19116521
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    Tak da się .
    Ustaw w TV wyjście audio optyczne jako główne wyjście audio.
    Wtedy co nie podepniesz do TV będzie wysyłane połączeniem optycznym .

Dodano po 2 [minuty]:

Zobacz w TV czy nie ma takiej opcji :
    Załączniki:
    • Brak dźwięku w kinie domowym Philips LX 600 po przełączeniu na TV - pytanie o konfigurację 20201215_150409 (Kopiowanie).jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak dźwięku w kinie domowym Philips LX 600 po przełączeniu na TV - pytanie o konfigurację 20201215_150325 (Kopiowanie).jpg (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19117200
    tonny1948
    Poziom 9  
    Sprawdziłem,wszystko jest w tv tak jak na zdjęciach ale problem się nie zmienia.Myślę,że problem nie jest w telewizorze,ale w ustawieniach amplitunera,bo skoro z płyt dvd idzie ten sygnał tym samym kablem opti z telewizora do amplitunera i gra a po przełączeniu amplitunera z kanału disk na tv przestaje,to znaczy,że amplituner na tym kanale nie widzi tego sygnału optycznego i nie potrafi go przemodelować na głośniki.Gniazdo opti w tv świeci zawsze czerwonym światłem.Ot problem...
  • #6 19117209
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    Napisz jeszcze raz co masz jak podłączone bo albo ja czegoś nie rozumiem albo ty pomijasz jakiś ważny moment.

DVD -> TV ->optycznym do AMPLI ?

Dodano po 1 [minuty]:

Wklej zdjęcia co chcesz z czym połączyć bo mam nie jasne wrażenie że nie rozumiesz działania tego połączenia .
  • REKLAMA
  • #7 19117254
    tonny1948
    Poziom 9  
    Sorry,nie mam możliwości zrobienia i przesłania zdjęć,ale naprawdę nie ma co fotografować.Jest tylko dwa kable: 1.DVD->TV-kabel rgb euro.2.TV->AMPLI kabel opti.To wszystko.
  • #8 19140396
    tonny1948
    Poziom 9  
    Wyprowadziłem 2xcinch audio z kabla euro scart na wejście audio tv w amplitunerze i wszystko działa.Kabel optic nadal obsługuje jedynie audio z DVD.Jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w kinie domowym Philips LX 600 po przełączeniu na telewizor LG. Kino jest podłączone do telewizora przez kabel optyczny, jednak dźwięk znika, gdy użytkownik przełącza na tryb TV. Użytkownik nie ma innych wyjść audio w telewizorze, co ogranicza możliwości podłączenia. W odpowiedziach zasugerowano, aby ustawić wyjście audio optyczne jako główne w telewizorze, co powinno umożliwić przesyłanie dźwięku. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, wyprowadzając sygnał audio z kabla Euro Scart do amplitunera, co pozwoliło na odtwarzanie dźwięku z telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA