logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kuchenka Hotpoint Ariston C312S - uszkodzony przełącznik funkcji

sanchez2104 17 Gru 2020 09:52 1212 6
REKLAMA
  • #1 19119908
    sanchez2104
    Poziom 10  
    Witam.
    Przestał mi działać piekarnik w kuchence (model w tytule). Domyślam się, że prawdopodobnie przyczyną jest przełącznik funkcji. Jednak mam problem z doborem przełącznika. Oznaczenia znalezione na przełączniku to Dreefs T120 16A 250V oraz 4891 W2 2. Jak wpisuje w wyszukiwarce te drugie oznaczenia to znajduje mi przełączniki o takiej samej liczbie pinów, jednak z opisu wychodzi, że przełączniki te mają 0+6 funkcji, a według mojego przełącznika pokrętło od pozycji 0 jest 8 funkcji (8 pstryknięć). Dlatego mam problem z doborem. Czy ktoś mógłby pomóc? W załączniku przesyłam zdjęcia tego przełącznika.
    Kuchenka Hotpoint Ariston C312S - uszkodzony przełącznik funkcji Kuchenka Hotpoint Ariston C312S - uszkodzony przełącznik funkcji
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19119978
    sanchez2104
    Poziom 10  
    Piekarnik nie załącza się. Zegar świeci, iskra na palniki jest, tylko piekarnik nie działa. Tak więc wydaje mi się, że winny temu jest przełącznik funkcji.
  • #4 19120034
    Mardok2
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Nie znam kuchni ale w większości jest termostat przełącznik przekażnik. pierwszy do sprawdzenia termostat i przewody do grzałek bo pewnie jest kilka ,przełącznik jak niewypalone styki to do reaktywacji i przekaźnik w sterowniku , i spiesz się bo idą święta
  • REKLAMA
  • #5 19120039
    titanus7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witaj.

Czy próbowałeś podać na którąkolwiek grzałkę piekarnika zasilanie "na krótko" (z pominięciem przełącznika) - nie widzę na zdjęciach innych płyt sterujących, więc zakładam, że na grzałki idzie 230V AC ?
  • #6 19120166
    sanchez2104
    Poziom 10  
    Dzięki za porady. Wieczorem jak wrócę z pracy to będę sprawdzał.
  • REKLAMA
  • #7 19121966
    sanchez2104
    Poziom 10  
    Piekarnik nagle po skręceniu elementów ożył :) nie mam pojęcia co było powodem, czy jakiś przewód nie stykał czy coś innego oraz jak długo będzie działać. Ale póki co chodzi.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem w kuchence Hotpoint Ariston C312S, który przestał działać, podejrzewając uszkodzenie przełącznika funkcji. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie termostatu, przewodów do grzałek oraz możliwości podania zasilania bezpośrednio na grzałki. Po pewnym czasie użytkownik poinformował, że piekarnik nagle zaczął działać po skręceniu elementów, nie wiedząc, co było przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA