logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryzen 7 2700X - Po uruchomieniu komputera procesor działa maksymalnie na 0.6Ghz

ptrpeter 17 Gru 2020 13:37 555 3
REKLAMA
  • #1 19120357
    ptrpeter
    Poziom 2  
    Witam.

Borykam się od roku z pewnym problemem. Po uruchomieniu komputera procesor nie działa szybciej niż 0.6Ghz, natomiast po ponownym uruchomieniu - jedynie na poziomie Windowsa, kliknięcie przycisku ponownego uruchomienia na skrzynce nic nie zmienia, procesor rozkręca się do prędkości 4.1Ghz, czyli tyle ile powinno być.

Na 100% nie chodzi o sterowniki, komputer był formatowany i problem nadal występował. BIOS był aktualizowany do najnowszej wersji. Problem leży w sprzęcie, jednak nie jestem pewien czy problemem może być procesor czy może płyta główna.

Ogólnie to jedyny problem jaki mam z procesorem, dlatego nie spieszno mi było szukać rozwiązania i dopiero po roku piszę tutaj. Głównie jestem ciekaw czy spotkaliście się kiedykolwiek z takim problemem i czy wymiana procesora pomogła go rozwiązać (planuje upgrade i chciałbym być pewien czy to nie czasem płyta główna może być winna).

Za wszelakie odpowiedzi dziękuję. Więcej informacji (jeśli będzie zainteresowanie) będę mógł podać o 18 lub o 22 (praca).

Pozdrawiam

@Edit:
    Płyta główna: MSI B450-A PRO MAX
    Procesor: AMD Ryzen 7 2700x
    Karta graficzna: GeForce GTX 1660 Super
    RAM: HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Predator Black
    Zasilacz: SilentiumPC Vero M2 600W 80 Plus Bronze
  • REKLAMA
  • #2 19120422
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    https://forums.tomshardware.com/threads/3900x-getting-stuck-at-500-mhz.3563941/ tutaj opisano podobny problem.
    Rozumiem, że chłodzenie jakieś porządne masz, temperatury w normie?

Sprawdź plany zasilania w Windowsie, sprawdź ustawienia Ryzena w panelu AMD.
    Ta częstotliwość jest zablokowana na wszystkich rdzeniach?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19120915
    ptrpeter
    Poziom 2  
    @piotrkol7, było wszystko sprawdzane, opcje zasilania, panel AMD i były próby buszowania w opcjach jednak bez rezultatu. I tak, na wszystkich.
  • #4 19121083
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6858
    1. Masz Bios wyższy jak 7B86vM0 dla tego Ryzen7-2700X (Pinnacle Ridge)
    - sprawdz AGESA uzywane w swoim Bios
    2. Jakie masz chłodzenie, nazwa lub foto.
    3. Zobacz czy masz ustawione w (Windows Power Plan is on Balanced )
    * not Saving energy

4. :?: nie wiem czy Twoje DDR4 3200 są kompatybilne z ta płytą
    - sprawdz na stronie MSI

To mi wygląda na Throtling , sprawdz uzywając HWinfo64
    - lub Ryzen Master Link
    - czytaj Link
    - - identyczna płyta i cpu Link

* fraza (Ryzen 7 2700X throtling)

Wygląda ,że cpu do wymiany?!

Ryzen 7 2700X - Po uruchomieniu komputera procesor działa maksymalnie na 0.6Ghz Ryzen 7 2700X - Po uruchomieniu komputera procesor działa maksymalnie na 0.6Ghz Ryzen 7 2700X - Po uruchomieniu komputera procesor działa maksymalnie na 0.6Ghz Ryzen 7 2700X - Po uruchomieniu komputera procesor działa maksymalnie na 0.6Ghz
REKLAMA