logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Optymalizacja zestawu z grafiką Vega 11 i chipsetem AM4 - propozycje podzespołów

Bynak 17 Gru 2020 22:52 678 12
REKLAMA
  • #1 19121691
    Bynak
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witajcie.

Jak w temacie, doszedłem do wniosku że przy obecnych cenach kart graficznych i moich potrzebach wystarczy mi zestaw z grafiką Vega 11 która jak widzę po benchmark-ach odpowiada mniej więcej RX 550. W grę wchodzi jedynie jednostka oparta na chipsecie AM4 gdyż będę korzystał z podzespołów odziedziczonych po dzieciach z zestawu opisanego w tym temacie:

Zestaw dzieci

Docelowo planuję zakup 1660S do ich zestawu ale jak ceny osiągną ludzki poziom po tym obecnym szaleństwie. Jako "bazę" proponuję R 5 3400G i z czym to "ożenić" aby miało to sens. Biorę pod uwagę podzespoły nowe jak i używane i tylko od Waszej inwencji zależy na co się zdecyduję. Z obecnej jednostki zostawiam tylko obudowę więc proszę o sugestie odnośnie wszystkich pozostałych podzespołów oczywiście pomijając napęd optyczny oraz system operacyjny.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19121763
    mativ1987
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    zakładam że komputer powinen być do ok 2000 więc tu podaje podzespoły w tej cenie
    Ważne: procesory amd i szczególnie z zintegrowanym układem graficznym działają najlepiej przy wysokim taktowaniu ram
    https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450m-pro-vdh-max-6299216/
    https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-4...dr4-16-gb-3600mhz-cl18-pvb416g360c8k-6957974/
    https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-pro-3350g-3-6ghz-4-mb-oem-yd3350c5m4mfh-7291065/
    (niestety na morelach nie ma tego procesora którego wymieniłeś wcześniej więc dałem ten)
    https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-9-600w-bn247-1771362/
    https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-4-spc270-6721737/
    https://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-a200...280-pci-e-x4-gen3-nvme-sa2000m8-500g-5939304/
    Zestaw raczej dobry choć co do pewności że dobrze go ,,złożyłem'' nie mam pewności więc ktoś z elektrody może mnie poprawić

Dodano po 23 [minuty]:

Można szukać po innych sklepach i używane części więc cena może być niższa
  • #3 19121882
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1877
    Trochę drogi zasilacz, nawet z 1660 Super wystarczy SilentiumPC Vero L3 500W, a Ryzen pierwszej czy drugiej generacji będzie mieć problem z wstaniem z tak szybkim RAMem.
    Bynak napisał:
    W grę wchodzi jedynie jednostka oparta na chipsecie AM4 gdyż będę korzystał z podzespołów odziedziczonych po dzieciach z zestawu opisanego w tym temacie:

Ryzeny 3000 strasznie podrożały, 3600 kosztuje tyle samo albo i więcej niż po premierze. To raz. Dwa - skoro masz system po dzieciach to po co kombinujesz?
  • REKLAMA
  • #4 19121954
    mativ1987
    Poziom 14  
    turkuc11 napisał:
    Trochę drogi zasilacz, nawet z 1660 Super wystarczy SilentiumPC Vero L3 500W, a Ryzen pierwszej czy drugiej generacji będzie mieć problem z wstaniem z tak szybkim RAMem.

Wolałem postawić na mocniejszy zasilacz tak na przyszłość gdyby autor tematu chciał np lepszą karte graficzną
  • REKLAMA
  • #5 19122057
    Bynak
    Poziom 20  
    turkuc11 napisał:
    Dwa - skoro masz system po dzieciach to po co kombinujesz

Wybacz ale nie rozumiem tego. Może sprecyzuję. Obecnie "siedzę" na FX6100 też odziedziczonym po nich ale zaczyna mi trochę kuleć ta jednostka więc postanowiłem że też złożę sobie jakiś nowocześniejszy zestaw budżetowy a że nie używam komputera do gier to wystarczy mi zintegrowana grafika. Dzieciaki nadal używają w/w zestawu na R5 1600 bo składałem go zaledwie w kwietniu tego roku z tym że planujemy go modernizować w niedalekiej przyszłości gdy ceny podzespołów znormalnieją a że nie wiadomo kiedy dokładnie to nastąpi a ja potrzebuję sprawnego komputera na teraz więc stąd pomysł aby zainwestować w procesor z wbudowaną w miarę wydajną grafiką. Jak widać cena zaproponowanego procesora przez kolegę mativ1987 jest niewiele wyższa od samej karty RX 550 porównywalnej do tej wbudowanej Vega 11. W sumie pomocy od Was potrzebuję jedynie w kwestii wyboru MOBO bo nie mam pojęcia czy są jakieś płyty wspierające GPU wbudowane w procesor. Teraz kupię dla siebie jedną kość RAM-u 16 GB aby gdy zacznę modernizować komputer dzieci dokupić tylko drugą taką kość do ich zestawu a do mojego przełożyć ich obecnie używany 2x8 GB. Biorąc powyższe pod uwagę proszę Was głównie o pomoc w dobraniu jak najtańszej opcji procesora z Vega 11 + MOBO a z resztą sobie już sam poradzę. Mam nadzieję że teraz opisałem moje założenia już precyzyjniej niż to widać w poście #1.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19122444
    mativ1987
    Poziom 14  
    Płyta główna którą podałem wcześniej wspiera integre vega 11 jak i procesory 3 geny więc wystarczy poszukać jakiegoś używanego procka i już gotowe
  • Pomocny post
    #7 19122508
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Wyraźnie napisałeś że zestaw ma być na AM4. Jedyny komponent jaki możesz "odziedziczyć" po dzieciach i który wymaga płyty AM4 to procesor. Reszta jest sprzętowo agnostyczna.
    Bynak napisał:
    w kwestii wyboru MOBO bo nie mam pojęcia czy są jakieś płyty wspierające GPU wbudowane w procesor

Wspierają je wszystkie płyty główne, które wspierają daną serię Ryzena. B450 to najlepszy wybór np. MSI B450-A Pro MAX.

Dodano po 1 [minuty]:

Bynak napisał:
    Teraz kupię dla siebie jedną kość RAM-u 16 GB aby gdy zacznę modernizować komputer dzieci dokupić tylko drugą taką kość do ich zestawu

32GB do zestawu który nie służy do zastosowań profesjonalnych to sporo za dużo.
  • #8 19122747
    Bynak
    Poziom 20  
    turkuc11 napisał:

Powiedzmy że myślę dalekowzrocznie ;) Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem i pomocne sugestie. Już wiem na czym stoję więc z resztą powinienem sobie sam poradzić.

Pozdrawiam i zamykam temat.
  • #9 19122752
    Bynak
    Poziom 20  
    turkuc11 napisał:

Powiedzmy że myślę dalekowzrocznie ;) Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem i pomocne sugestie. Już wiem na czym stoję więc z resztą powinienem sobie sam poradzić.

Pozdrawiam i zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Uzyskałem wszystkie informacje. Dziękuję.
  • #10 19191589
    Bynak
    Poziom 20  
    Witam ponownie.

W końcu zebrałem się za składanie w/w zestawu dla mnie i przeglądając jeszcze dodatkowo inne fora zauważyłem że jednak R5 3350G ma na pokładzie Vegę 10 i zablokowany mnożnik zgodnie ze specyfikacją ze strony producenta:

R5 3350G

Natomiast R5 3400G ma zakładaną Vegę11 i odblokowany mnożnik zgodnie z powyższą stroną producenta:

R5 3400G

Sądzicie że jest sens dopłacać te 200 PLN aby zauważyć różnicę w działaniu czy też jest ona pomijalna.

Pytanie drugie. Jako że będę "dziedziczył" po dzieciach ich podzespoły warto oszczędzić parę złotych na MOBO z B450M czy jednak już kupić takowe bez "M". Co w ogóle oznacza to "M" po za różnicą w cenie?

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne pomocne posty.

P.s. Dziękuję DT1 za odblokowanie tematu.
  • #11 19191617
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    M w nazwie plyty zazwyczaj oznacza mniejszy format, bez tej litery ATX z dopiskiem M microATX. I nadal sądzimy że nie ma sensu inwestowanie w RAM który za rok czy półtora będzie przestarzały i niekompatybilny z nowymi platformami bo pojawi się DDR5.
  • Pomocny post
    #12 19191656
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Co z tego że się pojawi? Właśnie i tak trzeba będzie zmieniać całą platformę więc to nowość dla tych co muszą i są gotowi zapłacić. Bo DDR5 na początku będzie bardzo drogie. Czyli de facto sprzęt wybierany w tym wątku ma służyć przez lata i wejście DDR5 nic tu nie zmienia.
  • #13 19193900
    Bynak
    Poziom 20  
    badboy84 napisał:
    M w nazwie plyty zazwyczaj oznacza mniejszy format, bez tej litery ATX z dopiskiem M microATX.

Ja pytałem o model chipset-u płyty z dopiskiem M a nie o samą płytę bo te występują chyba we wszystkich formatach z tym chipset-em.

turkuc11 napisał:
    Czyli de facto sprzęt wybierany w tym wątku ma służyć przez lata i wejście DDR5 nic tu nie zmienia.

Dokładnie tak jak piszesz. Pierwszy upgrade komputera dzieci i tak pójdzie na handel bo nic sensownego z tego dla siebie nie odzyskam (po za RAM ale o tym już pisałem) ale myśląc przyszłościowo przy drugiej wymianie podzespołów może odziedziczę coś co znacząco poprawi działanie mojej jednostki.

Dziękuję za zainteresowanie.

P.s. Kupiłem jednak na OL... Całą jednostkę z półtora roczną gwarancją X-kom. Nie jest to może dokładnie to o co mi chodziło ale z 3400G na pokładzie i cenie 1,3k PLN nigdy bym tego nie złożył przy obecnych cenach ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalizacji zestawu komputerowego z grafiką Vega 11 i chipsetem AM4, bazując na podzespołach odziedziczonych po dzieciach. Proponowane komponenty obejmują procesor AMD Ryzen 5 3400G, płytę główną MSI B450M Pro VDH MAX, pamięć RAM Patriot Viper 4 16 GB 3600 MHz, zasilacz Be Quiet! System Power 9 600W oraz dysk SSD Kingston A2000 500 GB. Dyskutanci zwracają uwagę na znaczenie wysokiego taktowania RAM dla wydajności zintegrowanej grafiki oraz sugerują, że płyty główne AM4 wspierają procesory z zintegrowaną grafiką. Użytkownik rozważa również różnice między modelami R5 3350G i R5 3400G oraz pytania dotyczące formatu płyt głównych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA