logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadek FPS i zużycia GPU do 0% podczas gry - Radeon RX 570 4GB, Ryzen 5 3500X, PCI Device Error

Chrostaxd 19 Gru 2020 17:30 1404 5
REKLAMA
  • #1 19124717
    Chrostaxd
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, od kilku dni borykam się z problemem spadku zużycia GPU w grach, gdy MSI afterburner pokazuje 100%, mam stałe 120 fps lecz gdy nagle spada do 0 % dostaje laga do 50 fps. Robiłem format komputera oraz zainstalowalem starsza wersję sterownikow oraz grę zainstalowalem na ssd w dodatku w HWINFO po 20-minutowym teście pokazał mi się PCI device error, czy możliwe że karta graficzna się poluzowała w slocie lub że jest on zepsuty?
    Specyfikacje kompa:
    AMD ryzen 5 3500x
    Radeon rx 570 4gb
    B450m ds3h
    Zasilacz SilentumPc vero l2 bronze 80 plus 500W
    16 GB ramu 3000mhz patriot viper
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19125534
    Koszmarekkrk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Zacznij od podstaw, wyczyść kompa (jedziesz do wulkanizatora i da się za piwo powietrze sprężone) wymień pasty i termopady jak możesz, sprawdź czy nic na płycie się nie przytopiło nie śmierdzi grafikę też powąchaj, jak to nie pomoże i zmiana sterowników zassaj program diagnostyczny do DLL nie musi naprawiać wiesz takie darmowe są co szukają pokazują problemy tu tam, a potem googlujesz błędy, kurczę mówisz że ssd i stery robiłeś to dziwne, jak coś grafikę podeprzyj :) wiesz klocki lego byle nie przeprowadzały prądu oraz nie wygnij jej :) o ile myślisz że luz ... może też jeszcze kabelek Sata o ile taki masz groszowe sprawy a wiele wykluczą :D
  • REKLAMA
  • #3 19125578
    Chrostaxd
    Poziom 5  
    Komputer byl czyszczony 2 tygodnie temu, wszystkie pasty itp nałożone, ostatnio sprawdzałem kartę graficzną i o dziwo wyglądała dobrze, a jak myślisz z tym PCI errorem? Czy coś się zepsuło w porcie? Czytałem kiedyś podobny artykuł i komuś się poluzowała karta w slocie i to było problemem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19125603
    Koszmarekkrk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Masz lupę w domu ? lub dobry zoom w telefonie + latarkę przeleć po pinach sprawdź styki errory lata temu znałem teraz mogę tylko googlować :/ za dużo tego kurcze kurcze jak się w rączkach nie ma ciężko szukać mechanicznego uszkodzenia
  • REKLAMA
  • #5 19126217
    Chrostaxd
    Poziom 5  
    Kurcze niezbyt się na tym znam, interesuje się tym dopiero od 3 miesięcy i nie wiem jak to wszystko sprawdzić, ale jutro daje komputer do wymiany chłodzenia, może koleś co będzie naprawiał to ogarnie, jeśli problem ustąpi to dam znać, dzięki za rady :)
  • #6 19127472
    Chrostaxd
    Poziom 5  
    Kurcze niezbyt się na tym znam, interesuje się tym dopiero od 3 miesięcy i nie wiem jak to wszystko sprawdzić, ale jutro daje komputer do wymiany chłodzenia, może koleś co będzie naprawiał to ogarnie, jeśli problem ustąpi to dam znać, dzięki za rady :)

Dodano po 8 [godziny] 8 [minuty]:

Aauaauauauauauaua
REKLAMA