logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop

robsum 21 Gru 2020 12:48 1212 19
REKLAMA
  • #1 19128459
    robsum
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Przyszedł czas na nowy sprzęt, po skompletowaniu części:
    płyta główna - Z490 Aorus MASTER
    CPU - i5 10600K
    RAM - TRIDENT Z NEO 2 x 16GB
    GPU - Gigabyte RTX 3080 Gaming OC
    dysk - AORUS NVMe 1TB
    chłodzenie - AORUS Liquid Cooler 360
    PSU - AORUS 850W 80 Plus Gold
    odpaliłem i niby wszystko fajnie. Zapuściłem Memtest'a i również ok. Żadnych problemów, błędów (test puszczałem potem jeszcze parę razy, zawsze ok)
    Gdy przyszedł czas na Win 10, zaczęły się schody. Podczas instalacji (próbowałem z DVD i pendrive) komputer się resetuje i wpada w bootloop, najczęściej wskazując na problem z CPU, czasami na DRAM. Czasami z niego wychodzi po kilku - kilkunastu cyklach, a czasami dopiero wtedy, gdy wyjmę dysk i nośniki z systemem. To samo jest przy próbie instalacji Ubuntu. Po wielu próbach udało mi się zainstalować Win 10, a nawet go uruchomić, ale za chwilę się resetuje i nie ma mowy o zapuszczeniu jakichkolwiek testów.
    Co zrobiłem:
    - wymieniałem zasilacze
    - wymieniałem chłodzenie
    - uruchamiałem bez karty graficznej
    - odesłałem procesor do reklamacji na gwarancji - wrócił z informację, że jest sprawny
    - oczywiści sprawdziłem wszystkie dostępne BIOSy
    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19128471
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Pamięć RAM -> XMP?
  • #3 19128580
    robsum
    Poziom 12  
    Nic jeszcze nie kręciłem. BIOS ma ustawienia fabryczne, pamięci chodzą na ustawieniach początkowych. Niestety nie mam innych DDR4 do podmiany, ale wyniki memtesta były ok. Próbowałem też uruchamiać z jedną kością, i w różnych gniazdach. Nic się nie zmieniało.
  • #4 19128586
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Sprawdź według instrukcji jak powinny być zamontowane kości, zazwyczaj to 2 i 4 slot licząc od gniazda procesora ale może są wyjątki. A profil XMP warto uaktywnić, może pamięci nie potrafią pracować na zbyt niskim taktowaniu albo napięciu.
  • REKLAMA
  • #5 19128696
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Takie masz,lub podaj opis ze stickera
    Cytat:

G.Skill Trident Z NEO RGB 32GB (2x 16GB) 3600MHz DDR4
    (F4-3600c18d-32gtzn)
    * CL16 (16-19-19-39) at 1.35V

:idea: :!: Poczytaj na stronie producenta (patrz na dokł. opis swoich DDR4 ze stickera) Link
    czy te pamięci są wspierane przez tę płytę.?!

Co pokazuje wyswietlacz POST
    Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop

RAM w A2/B2
    Płyta ma dual Bios... i fajne przełaczniki
    Flash Bios https://youtu.be/BjzSE5mg2kg
    Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop

Dodano po 26 [minuty]:

Podobno przy instalacji trzeba wyłączyć w Bios ( disable the Power Saving options in BIOS) ???
    * prawda czy nie , ale to tylko G..byte
  • #6 19167557
    robsum
    Poziom 12  
    Święta i po świętach, a problem pozostał.
    Trochę aktualnych danych:
    badboy84 napisał:
    jak powinny być zamontowane kości, zazwyczaj to 2 i 4
    - tak włożyłem na początku, a potem robiłem jeszcze inne kombinacje, także z jedną kością.
    badboy84 napisał:
    A profil XMP warto uaktywnić
    - Ta płyta ma śmieszne ograniczenia, nie można włączyć XMP bez co najmniej procesora i7. Ale nic to, miałem okazję pobawić się inną mobo - MSI z490 Tomahawk i wszystkie moje podzespoły na tej płycie pracują bez problemów. Właścicielowi tej płyty spodobał się mój procesor i5 i go odsprzedałem. Kupiłem i9 10850KA. Sytuacja nic a nic się nie poprawiła. A nawet pogorszyła. poprzednio sądziłem, że to Windows coś miesza, ale z nowym procesorem nie przechodzi już test pamięci Memtest - w trakcie testu komputer się resetuje i jak poprzednio ma problem z POST. Z nowym procesorem mogę już włączyć XMP, ale to nic nie zmienia.
    Co do samych pamięci, to nie sądzę, żeby tutaj był problem. Dokładnie mają symbol: F4-3600C16D-32GTZNC. Co prawda nie ma ich na liście Gigabyta, ale jest na liście kompatybilności G.Skill'a
    https://www.gskill.com/configurator?page=1&cl...%C2%A73600MHz,Tested_Latency%C2%A716-19-19-39,
    Dorwałem się także do innych pamięci: G.Skill Ripjaws V F4-3200C14D-16GVK - wszystko po staremu.
    lisek napisał:
    Co pokazuje wyswietlacz POST
    - tak jak pisałem wcześniej, i teraz po kolejnych zmianach - prawie zawsze wskazuje na problem z procesorem i robi reset. Przy kolejnych próbach zmienia sobie bios i tak w kółko (ustawienie przełączników Bios jak na zdjęciu - włączony dual bios, startuje z głównego).
    Na koniec jeszcze jeden test zrobiłem - wymontowałem płytę z obudowy, wszystko odłączyłem co nie konieczne i dalej bez zmian. Ponieważ POST wskazuje na procesor, dlatego myślałem z początku o zasilaczu, potem o chłodzeniu, pinach w podstawce i samym procesorze. Ale te wszystkie elementy są sprawne.
    Jakieś jeszcze pomysły? Czy płyta główna do reklamacji?
  • REKLAMA
  • #7 19167723
    lisek
    Serwisant RTV
    Tych Twooich RAM ( F4-3600C16D-32GTZNC) nie ma na liście kompatybilnych z Asrock płytą Link
    Cytat:
    F4-3600C16D-32GTZNC 32GB (2 x 16GB) DDR4-3600MHz CL=16 1.35V
    (16-19-19-39)/ Trident Z Neo Series, Designed Specifically For AMD Ryzen 3000, X570 Series

Natomiast GByte płyta Aorus jest kompatybilna

To jest nowa ver. (technologia) wykonania DDR4 , czytaj Link
    * oraz Link, co prawda chipset X570 ale problem z kol. DDR4

p.s
    Nie możesz kupić Normalnych DDR4 obługiwanych przez tę płytę i cpu
    * lista sprawdzonych opisana w necie
    tylko kupujesz jakieś wynalazki n, w dodatku nie pod Intel

Twoja płyta/ cpu (nie widać nazwy DDR4) i działą Link

Blog Aous Link

Jak się upierasz na Gskill popatrz w konfigurator Link
    - wybierasz producent płyty, chipset, nazwa płyty .... resultat
  • #8 19167794
    robsum
    Poziom 12  
    lisek napisał:
    Jak się upierasz na Gskill popatrz w konfigurator Link
    - wybierasz producent płyty, chipset, nazwa płyty .... resultat

No przecież powyżej dałem link do tego konfiguratora, na podstawie którego wybrałem te pamięci. Nie za bardzo rozumiem, jakie wnioski mam wyciągnąć. Oba procesory są na liście kompatybilności tej płyty. No i druga testowana pamięć również jest zgodna z konfiguratorem G.Skilla.
  • REKLAMA
  • #9 19169549
    lisek
    Serwisant RTV
    Być może procesor uszkodzony
    - sprawdz na innym desktopie/ serwisie
  • #10 19170062
    robsum
    Poziom 12  
    lisek napisał:
    Być może procesor uszkodzony
    - ludzie, czy wy czytacie, czy tylko piszecie, żeby pisać? Zacytuję: " miałem okazję pobawić się inną mobo - MSI z490 Tomahawk i wszystkie moje podzespoły na tej płycie pracują bez problemów". Wyjaśniam: wszystkie, tzn i procesor też...
    To może ktoś ma jakieś konkretne pomysły?
  • #11 19170101
    lisek
    Serwisant RTV
    Jedyny konkretny pomysł , po przeczytaniu wszystkiego
    :idea: płyta w RMA (do wymiany) !!!

kłania sie (#5 21 Gru 2020 15:15) (#7 )
    Czytaj z forum Gbyte (usa) Link

wyswietlacz Post
    Cytat:
    prawie zawsze wskazuje na problem z procesorem i robi reset. Przy kolejnych próbach zmienia sobie bios i tak w kółko (
    ustawienie przełączników Bios jak na zdjęciu - włączony dual bios, startuje z głównego).
  • #12 19171207
    robsum
    Poziom 12  
    Dzięki, będę reklamował.
    Pozdrawiam
  • #13 19261801
    robsum
    Poziom 12  
    Witam.
    Aktualizacja tematu - po miesiącu płyta wróciła z sewisu - efekt: brak zmian. Dalej dzieje się to samo. Tym razem nakręciłem filmik z jej działaniem. Jutro zanoszę ponownie do serwisu, ale mam złe przeczucia...
    Filmik z jej poserwisowego uruchomienia:
    https://www.youtube.com/watch?v=QXS94eQ1Ob4
    Pozdrawiam
  • #14 19261960
    basik
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Dostałeś jakieś info co z tą płytą było robione ? I czy w ogóle coś z nią robili ?
    Próbowałeś odpalić jakiś system z pendrive bez dysku z 1 kością ram w losowych slotach ?
    Trochę to wygląda jakby płyta miała jakiś problem z zasilaniem. Po wymianie cpu na bardziej prądożerny w dodatku się pogorszyło...
  • #15 19262085
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Cóż możesz więcej zrobić.. Reklamować na przykład z tytułu rękojmi z dołączonym filmikiem i spokojnie czekać na efekt. Myślę że tym razem nie powinno być problemu.
  • #16 19262603
    lisek
    Serwisant RTV
    Kup normalny dysk PCIe 3.0 x4/NVme 1.3 i .. zobacz efekt
    np. Corsair MP400 1TB Gen3 PCIe x4, NVMe M.2 SSD/ Samsung 970 Evo/...

Czytaj manual (Link)str.31-33...
    * plus np. forum (forum.gigabyte.us) Link

Na tej płycie masz
    6 × SATA 6GB/s (Z490)
    1 × M.2 (Z490, PCIe 3.0 x4 ( 2242/2260/2280/22110)
    2 × M.2 (Z490, PCIe 3.0 x4/SATA ( 2242/2260/2280/22110)
    * Link

Zaś Twój dysk obsługuje Interface: PCI-Express 4.0 x4, NVMe 1.3
    * Phison PS5016-E16 controller
    * Link

U Gbyte ... to bywa problem?!
    - najnowszy BIOS, który obsłuży 4.0x4 i cpu Rocket Lake (11gen.Intel)
    * płyta zaprojektowana pod PCIe4.0x4 , ale ...nie do końca
    :cry: ten Bios z dołącz. do płyty dysku CD/ i zaszyty w płycie ...
    Musisz patrzeć na stronę producenta płyty (US/UK..) za naj...nowszymi wer.

Spoiler:
    Since the number of HSIO lines in the Z490 is limited to thirty, you have to divide the resources, as I mentioned above, considering the PCIe slots. Therefore, if a drive with a SATA interface is inserted into the M. 2 slot (M2A_CPU), this will automatically disable the SATA_1 port (and vice versa, if the latter is involved, the M. 2 slot (M2A_CPU) will only work in PCIe x4/x2 mode).

As for the other two M. 2 slots, the lowest M2M_SB mutually excludes working together with the SATA_4 and SATA_5 ports. And only the top M2P_SB does not share resources with anything.

There is a very strong suspicion that there was an error in the names of the M ports.2. Because everything points to the fact that it is the upper M. 2. that should be called M2A_CPU, and the middle one-M2P_SB.

Gigabyte itself clearly hints that after the release of the next generation of Rocket Lake processors with PCIe 4.0 support, it will be possible to programmatically switch the upper M slot.2 to work directly with the CPU (via the same multiplexers). Or just on the basis of this board, a new revision will be released, where this slot will be connected to the processor lines in hardware. And that's why it should be called M2A_CPU.
  • #17 19266298
    robsum
    Poziom 12  
    basik napisał:
    Dostałeś jakieś info co z tą płytą było robione ? I czy w ogóle coś z nią robili ?
    Próbowałeś odpalić jakiś system z pendrive bez dysku z 1 kością ram w losowych slotach ?
    Trochę to wygląda jakby płyta miała jakiś problem z zasilaniem. Po wymianie cpu na bardziej prądożerny w dodatku się pogorszyło...

Faktem jest, że po zmianie procka się pogorszyło. Na i5 bez problemu chodził mi memtest86 odpalany z pendrive, po założeniu i9 zaczął się resetować także podczas memtesta (bez dysku też). Nie jest problemem zasilacz, bo sprawdzałem na trzech, Aorus 750 wymieniłem na 850, ale to i tak bez znaczenia, bo nie dociążałem zestawu kartą graficzną.
    Co do RAMu, to pisałem wcześniej, zrobiłem wszystkie możliwe kombinacje z jedną i dwoma modułami, jak również z innymi pamięciami. Przy procesorze i5 memtest86 chodził bez żadnych problemów i nie wykazał żadnych błędów. Kości (jak i inne komponenty) sprawdzałem na innej płycie Tomahawk, i śmigało jak złoto.

Dodano po 3 [minuty]:

lisek napisał:
    Kup normalny dysk PCIe 3.0 x4/NVme 1.3 i .. zobacz efekt
    np. Corsair MP400 1TB Gen3 PCIe x4, NVMe M.2 SSD/ Samsung 970 Evo/...

Nie sądzę, żeby dysk był problemem, choć tak może wyglądać. Po pierwsze to co napisałem powyżej, na i9 bez dysku pod memtestem86 też się wysypuje. Po drugie, sprawdzałem na dysku SX8200Pro 2TB, i na zwykłym dysku SATA - bez różnicy.

Dodano po 3 [minuty]:

A i jeszcze na temat działań serwisu - człowiek ze sklepu (tam reklamowałem) przeczytał mi, że wymieniali firmaware i bios. Bios faktycznie wgrali mi jakiś stary. Tylko co by to miało dać (chodzi o bios), skoro ta płyta ma chodzić z prockami 11 generacji, czyli i tak trzeba wgrać najnowszy bios, bo ten co wgrali, tego nie obsługuje.
  • #18 19266326
    basik
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Reklamuj ponownie. Może lepiej od razu uderzyć do producenta ? Opisz dokładnie problem i wszystkie testy które przeprowadziłeś. Dołączył bym również ten filmik z yt. Z płytą ewidentnie coś jest nie tak.
  • #19 19266700
    lisek
    Serwisant RTV
    Dla ciekawych:

Jest od GByte płyta na Z490 , nazywa się Z490 Aorus Xtreme
    - jest gotowa na PCI-Express 4.0.
    -potrzeba tylko nowych cpu11th gen (Intel Rocket Lake-S) i nowego Bios
    - na płycie jest spec. RC generator dla PCI 4.0x4 (b.stabilne F) na IDT6V4 plus gama redriverów PI3EQX16 Pericom

Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop Nowy PC Aorus - Komputer podczas instalacja OS wpada w bootloop

Natomiast Twoja płyta Gigabyte Z490 Aorus Master poniżej
    - jest jakby "gotowa" i byc może w przyszłosci (nowa rev. płyty może 2.0/3.0) będzie obsługiwała te b.szybkie dyski PCIE4x4
    :cry: na razie jest rev. 1.0

Porównaj obszary odpowiadające za PCIe 4.0x4
  • #20 19268553
    robsum
    Poziom 12  
    basik napisał:
    Reklamuj ponownie.

Już zawiozłem, w środę....

Dodano po 3 [minuty]:

lisek napisał:

Jest od GByte płyta na Z490 , nazywa się Z490 Aorus Xtreme
    - jest gotowa na PCI-Express 4.0.

Kupiłem płytę Master, bo była tańsza i też reklamowali, że jest już gotowa na 11 generację i obsługę PCI 4.0. Na razie nie mogę porównać, bo płyta jest w serwisie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył nowy komputer na bazie płyty głównej Z490 Aorus MASTER, procesora i5 10600K, pamięci RAM TRIDENT Z NEO 2 x 16GB, karty graficznej Gigabyte RTX 3080 Gaming OC oraz dysku AORUS NVMe 1TB. Po złożeniu sprzętu i przeprowadzeniu testów Memtest, pojawiły się problemy podczas instalacji systemu Windows 10, gdzie komputer wpadał w bootloop, wskazując na problemy z CPU lub DRAM. Użytkownik próbował różnych konfiguracji pamięci RAM, wymieniał zasilacze i chłodzenie, jednak problemy nie ustępowały. Po wymianie procesora na i9 10850KA sytuacja się pogorszyła, a testy pamięci zaczęły kończyć się resetami. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie ustawień BIOS, aktywację profilu XMP oraz ewentualną wymianę płyty głównej. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reklamację płyty głównej.
REKLAMA