logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka wydechu w Daewoo Tico '94 zgodnie z prawem + Sposoby na poprawę amortyzacji

Witam124 21 Gru 2020 20:28 501 12
  • #1 19129399
    Witam124
    Poziom 3  
    Ocena: 34
    Chciałbym przerobić wydech w Tico z roku 94 ale chciałbym żeby Ten wydech był legalny to mogę zrobić żeby silnik miał troszeczkę lepszy pomruk.i jeszcze Druga kwestia co mi radzicie żebym dodał polepszył w Tico ewentualnie ponieważ jeżdżę po dziurach i trochę się boję o amortyzatory i wachacze. Dziękuje za wszelkie sugestie :) :)
  • Pomocny post
    #2 19129412
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2938
    Jak będzie spełniał wymagane normą poziomy hałasu to nie ma problemu i można przerabiać.
  • #3 19129450
    Witam124
    Poziom 3  
    Dziękuje bardzo
  • #4 19129473
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    "Tico ewentualnie ponieważ jeżdżę po dziurach i trochę się boję o amortyzatory i wachacze. Dziękuje za wszelkie sugestie :) :)"

A co ty chcesz tam zamontować?
    Zawieszenie pracować musi więc obudowanie tego blachą nawet ryflowanym aluminium nic nie da.

Takie uroki jazdy po nierównościach.

A tym bardziej Tico .

Dodano po 1 [minuty]:

Ja bym się bardziej obawiał o przewody hamulcowe i paliwowe oraz bak paliwa który jest z cienkiej blachy.
    I tutaj bym się zastanawiał na ochroną tego skoro śmigasz gdzieś po bezdrożach.
  • #5 19129486
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 89
    Zamiast robić "pomruk" w Tico kup mu lepiej nowe opony, wymień olej i pozbądź się rdzy z progów. Czy to jest to samo Tico co planowałeś założyć turbo? xD
    edit: doczytałem że do Tico miała być hydrołapa a turbo do civica 1,4.
  • #6 19129503
    sunrise84
    Poziom 42  
    Hawajek napisał:
    Zamiast robić "pomruk" w Tico kup mu lepiej nowe opony, wymień olej i pozbądź się rdzy z progów. Czy to jest to samo Tico co planowałeś założyć turbo? xD
    edit: doczytałem że do Tico miała być hydrołapa a turbo do civica 1,4.

Ta i pewnie zacięcia na KJS tym ticolotem.
    Miałem Tico nie jest złe auto ale tak jak piszesz wyżej, zrób mu dobry przegląd .

Btw. ja miałem pełny przelot od kolektora wydechowego po koniec wydechu pełne 2cale :cunning: :cunning: :cunning: .
    Reakcja ludzi na ulicy :D oraz ich mina ? Bezcenna.
  • #7 19129800
    Witam124
    Poziom 3  
    Tak planowałem turbo do civica xD ale się zastawiałem nad kupnem ale teraz okazało się że jednak stanęli na Tico bo prostsza budowa na gaźniku a co do progów to ja mam koreańska wersję sprowadzona znaczy się i progi są cud miód
  • #8 19129810
    sunrise84
    Poziom 42  
    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
    "jednak stanęli na Tico bo prostsza budowa na gaźniku "
    :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:

Wiesz ilu jest w polsce specalistów od gaźnika w Tico?

Na palcach jednej ręki da się to policzyć.
    Zadam ci proste pytanie.

Wiesz co oznacza połączenie gaźnika w silniku benzynowym z katalizatorem ?
    Bez sondy lambda ?
  • #9 19129844
    Witam124
    Poziom 3  
    Przepraszam już mogę nic nie mówić :(

Dodano po 1 [minuty]:

Chciałem się tylko troszkę doinfirmować na temat Tico a nie rozpaaczać że źle wybrałem
  • #10 19129855
    sunrise84
    Poziom 42  
    To nie jest rozpaczanie tylko chciałem cię poinformować że gaźnik w tico to nie gaźnik od kosiarki ani z Fiata 126p.

Więc uprzedzam już teraz chęć grzebania w gaźniku aby podnieść moc jak miałeś to zamiar robić w CC 700 :lol: :lol: :lol:
  • #11 19130097
    Witam124
    Poziom 3  
    Aha jeszcze mnie zglosił....
  • Pomocny post
    #12 19130788
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    Tico to bardzo fajne autko, wiem bo miałem kilka i mam 2 :)

fachowców od gaźników Tico niema bo.... ten gaźnik się w ogóle nie psuje, nie szkodzi mu nawet jazda na gazie, szkodzą mu tylko użytkownicy próbujący coś "poprawić" na siłę.
    Tico w orginale a nawet na gazie przyspiesza zrywając przyczepność nawet na kołach 13" z Matiza, i idzie 160 a pewnie i więcej, tylko że już się bałem dalej przyśpieszać (a to nie był gaz w podłodze) więc nie wiem jaki jest sens jeszcze podnosić moc, tożto juz trakcji wcale nie będzie, nie mówiąc już o hamowaniu, bo Tico hamulce ma dobre, tylko jest tak lekkie, że się ślizga od razu przy mocniejszym hamowaniu
  • #13 19131763
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 89
    michal_rybka napisał:
    Tico to bardzo fajne autko, wiem bo miałem kilka i mam 2 :)

fachowców od gaźników Tico niema bo.... ten gaźnik się w ogóle nie psuje, nie szkodzi mu nawet jazda na gazie, szkodzą mu tylko użytkownicy próbujący coś "poprawić" na siłę.
    Tico w orginale a nawet na gazie przyspiesza zrywając przyczepność nawet na kołach 13" z Matiza, i idzie 160 a pewnie i więcej, tylko że już się bałem dalej przyśpieszać (a to nie był gaz w podłodze) więc nie wiem jaki jest sens jeszcze podnosić moc, tożto juz trakcji wcale nie będzie, nie mówiąc już o hamowaniu, bo Tico hamulce ma dobre, tylko jest tak lekkie, że się ślizga od razu przy mocniejszym hamowaniu
    Należy jeszcze dodać że strefa zgniotu kończy się na tylnym zderzaku o czym przekonał się śmiertelnie mój kolega :-(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przeróbkę wydechu w Daewoo Tico z 1994 roku, z zamiarem uzyskania lepszego dźwięku, przy jednoczesnym zachowaniu legalności. Odpowiedzi sugerują, że przeróbka jest możliwa, o ile spełnia normy hałasu. W kontekście poprawy amortyzacji, zwrócono uwagę na konieczność dbania o przewody hamulcowe i paliwowe, a także na ryzyko związane z jazdą po nierównościach. Użytkownicy podkreślają, że lepszym rozwiązaniem może być wymiana opon i konserwacja podwozia, zamiast modyfikacji silnika. Wspomniano również o ograniczonej dostępności specjalistów od gaźników w Tico oraz o potencjalnych problemach z trakcyjnością przy zwiększonej mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA