logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 43HAK5750 - matryca, piksele, HDMI 4K, kompatybilność z Cisco UPC mediabox

foormanek 26 Gru 2020 12:41 1038 2
REKLAMA
  • #1 19137473
    foormanek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Czy ktoś może ma Hitachi 43HAK5750? Chciałbym to kupić jako kombo do TV i komputera, ale mam parę niewiadomych:
    Czy matryca jest matowa?
    Czy widać wszystkie piksele na brzegach?
    Czy on w ogóle działa po HDMI w 4K 60 Hz i 30 Hz z windowsami?
    Czy może ktoś go podłączał do dekodera kablowego mediabox z nagrywarką Cisco UPC?

W sieci można na razie przeczytać tylko materiały prasowe, a tam tego nie ma. Testu ani recenzji rzeczywistej też nigdzie nie ma. Stąd moje pytania. Może ktoś ma inne wielkości HAK5750, albo HAL7250 lub HAK6151 - info o nich też byłoby pomocne.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 19153096
    foormanek
    Poziom 2  
    Dobra, nikt nie odpowiedział, to ja odpowiem na to, o co się pytałem, bo kupiłem.
    Ekran jest błyszczący, ale nie całkiem. Jest jedwabisty macik, odbicia są dość rozmyte.
    Piksele na brzegach widać tylko patrząc prostopadle. Siedzisz blisko pośrodku - widok brzegowych pikseli mocno zanika.
    Po HDMI w 4K 60 Hz i 30 Hz z windowsami chodzi, ale już raz zanikło mi 60Hz - dopiero restart telewizora pomógł.
    Mediabox z nagrywarką Cisco UPC chodzi, ale głośności niektórych kanałów nie da się regulować z pilota mediaboxa, tylko z pilota TV - denerwujące.
  • #3 19178121
    foormanek
    Poziom 2  
    Po jakimś czasie użytkowania mogę napisać tyle: SZCZERZE ODRADZAM!
    Obraz jest paskudny. Jak LCD sprzed 15-tu lat. Czernie (raczej jasne szarości...) i biele wypalone bez szczegółow. Pomiędzy nimi rozpiętość tonalna niziutka, "nadrabiana" przez oprogramowanie, ale efekty są żałosne, głównie jakieś koszmarne artefakty sztucznego kontrastu. To jako TV. Jako monitor - co dzień budzi się w trybie paniki (migające kolory), po paru włączeniach panika mu przechodzi. Co dzień traci 60 Hz, zostaje 30Hz - po resecie wraca 60 Hz, ale czasem traci ustawienie 0% sztucznego kontrastu (konieczne do monitora) i traci tryb obrazu custom - trzeba ponownie ustawiać. Czasem nawet przez kilka resetów i wyłączeń utrzymuje tryb sztucznego kontrastu, choć w menu widać ustawienie na 0%. Jak na razie w końcu po walce wyłącza to zło, ale może kiedyś się uprze i nie wyłączy już nigdy? Nie wiem.
    Ogólnie to jest sprzęt spod najniższej półki, ale najbardziej denerwujące jest koszmarne oprogramowanie. Gdyby firmware był nawet nie jakiś dobry, ale chociaż przyzwoicie poprawny, to dałoby się tego bez złości używać, a tak, to nie wiem, ile ja z tym wytrzymam...
REKLAMA