Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hitachi 50HAK5750 - brak obrazu, głos OK, problem z T-con (17MB170, VES500QNDP-2D-N43)

Telo 28 Feb 2023 09:12 1995 17
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Telewizor Hitachi 50HAK5750

Mainboard 17MB170
    Matryca VES500QNDP-2D-N43
    T-con CCPD-TC495-008 V4.0

Telewizor został wyłączony pilotem i po uruchomieniu brak obrazu , jest głos.

Podświetlenie jest napięcia pomierzone na t-con- na jednym z dławików brak napięcia .

Płyta mainboard pomierzona napiecia są , reaguje na włączenie i wyłaczenie pilotem, tak samo działa z przycisku pod ekranem.

Po odłączeniu jednej jak i drugiej taśmy które idą do matrycy od t-con pojawiają sie obrazu jak w zdjeciach w załaczniku.

Co uszkodzone t-con?
    lisek
    Service technician RTV
    Wygląda , jak probem z Gamma?
    Pomierz na T-con napięcia w pkt. opisanych : VGL,HVDD,VCC,...

Matryca (VES500QNDP-2D-N43) ma "uszy" dodatk. wąskie płytki z elementami RC,IC (pomiedzy T-con _matryca)

T-con na układach Novatek , o których mało wiadomo
    Hitachi 50HAK5750 - brak obrazu, głos OK, problem z T-con (17MB170, VES500QNDP-2D-N43) Hitachi 50HAK5750 - brak obrazu, głos OK, problem z T-con (17MB170, VES500QNDP-2D-N43) Hitachi 50HAK5750 - brak obrazu, głos OK, problem z T-con (17MB170, VES500QNDP-2D-N43) Hitachi 50HAK5750 - brak obrazu, głos OK, problem z T-con (17MB170, VES500QNDP-2D-N43)

* stosowany w Haier, Hisense, anasonic, Sharp, TCL,Toshiba, Vizio, Hitachi

Dodano po 39 [sekundy]:

Quote:
    napięcia pomierzone na t-con- na jednym z dławików brak napięcia .

? na którym.

Napisano o podobnym chassis
    Quote:
    chassis MB230 build with just one SOC NOVATEK NT72671TBG with no other Video processing chips. so if :
    -all function of video and other services enabled such as ( Hybrid Log Gamma (HLG), HDR10 / Dolby Vision or other movie sense / pixellence-softpix beside other too dolby atmos,dts virtual )

za Link_ po krótkiej rejestracji
    Telo
    Service technician RTV
    Już piszę;

Napiecia pomierzone na dławikach t-con

Bezpiecznik F1-12V
    L1-1,2V
    L2-powinno byc 7,5V -brak napięcia
    L3-1,8V
    L4-12V
    L5-3,3V
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    L2-powinno byc 7,5V -brak napięcia

Z jakim układem powiązane to napiecie (napisz jego nazwę) ?
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Jeszcze zmierzyłem jak odłączę taśme od t-con od matrycy obojetnie lewą lub prawą tak jak poprzednio to napiecie na dławiku L2 sie pojawia 7,52V.

Uszkodzona matryca???
    lisek
    Service technician RTV
    Jakieś zwarcie na matrycy?!
    - ma matryca uszy?
  • Helpful post
    jeloi
    Level 32  
    Isolate the specified PIN

Hitachi 50HAK5750 - brak obrazu, głos OK, problem z T-con (17MB170, VES500QNDP-2D-N43)
    Telo
    Service technician RTV
    Dziękuje jeloi , tylko odizolować piny zaznaczone na złączu CN4 tak?
    Jutro próba zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dodano po 10 [godziny] 7 [minuty]:

Dziękuje za pomoc jest sukces obraz się pojawił.
    PiotrSołtys
    Level 11  
    Cześć
    Mam taki sam problem: brak obrazu i też brakuje napięcia na dławiku L2. Chciałem kupować nowy T-CON ale jak widzę może to niewiele zmienić. TV z braku miejsca niestety skręciłem i z powrotem powiesiłem więc nie mogę przeprowadzić szybkiego testu. Mam więc pytania: co zmienia takie odizolowanie części pinów? Ile to dokładnie pinów? Czy to usterka matrycy czy T-CON?
    Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
    PiotrSołtys
    Level 11  
    Wypróbowałem odizolowanie pinów u siebie. Nie mam za dużo miejsca na takie eksperymenty więc robiłem to trochę losowo i gdy tylko, ku mojemu zaskoczeniu, zobaczyłem obie połówki obrazu skręciłem TV i powiesiłem na ścianie. Dopiero tam zauważyłem kilka kolorowych poziomych linii na obrazie. Muszę teraz znowu pokombinować, nie wiem tylko czy trzeba odizolować wszystkie zaznaczone piny czy wystarczy ich mniej, a jeśli tak to których. Czy można znaleźć gdzieś informacji na ten temat?
    Skrzypek68
    Level 11  
    No właśnie, u mnie to samo najbardziej widoczne na niebieskim tle, trzy na dole i dwie u góry. Myślę że to matryca jest uszkodzona i zadziałało zabezpieczenie które żeśmy pominęli izolując piny. Logicznie rzecz biorąc nie ma to sensu żeby coś prawidłowo pracowało po odpięciu tylu obwodów. Myślę że kolega z Burgas chciał pokazać sposób szybkiej diagnozy. Żeby było jasne u mnie to Philips 58cali,ale to zwykły chińczyk.
    martino1979r
    Level 2  

TV Philips 58PUS7505/12. Tak samo zaklejenie 12 pinów pomogło :) TV działa.
    Telo
    Service technician RTV
    Super kolega ma patent nie zakleja taśm tylko przerabia elektronkę na module t-con.
    mariusz_buzianocnik
    Level 4  
    Witam, mam identyczny problem. Czy któryś z panów mógłby mi napisać co to znaczy "odizolować piny" i jak to zrobić? Czy chodzi o wylutowanie ich? Bardzo proszę o pomoc.
    Telo
    Service technician RTV
    Nic się nie wylutowuje, trzeba zakleić taśmą piny, które są zaznaczone,akurat ja miałem tę stronę, co na tym zdjęciu.