logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson L850 - Komunikat "Wyłącz zasilanie...."

gkgkgk 28 Gru 2020 20:04 1140 3
REKLAMA
  • #1 19142779
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam,

naprawiam drukarkę Epson L850. Po wydrukowaniu ponad 400 zdjęć skończył mi się tusz "Jasna magenta". Drukarka stoi przy prawej ścianie i nie widziałem poziomu tuszu. Po uzupełnieniu atramentu głowica nie mogła go zassać, próbowałem robić czyszczenie dysz, ale przesadziłem z ilością prób(n ie wiedziałem, że wolno zrobić 2-3 próby i przerwa) i doszło do zwarcia tranzystorów sterujących dyszami - napięcie z zasilacza siadało do zera, drukarki w ogóle na dawało się uruchomić. Wymieniłem te tranzystory i drukarka ożyła, głowica ruszała w prawą stronę na miejsce postoju, ale wydaje mi się, że robiła to zbyt mocno/ostro. Pojawiał się komunikat o błędzie, niestety nie zanotowałem jego treści, ale nie było to nic konkretnego. Powtarzałem próby kilka razy i teraz pojawia się komunikat jak na zdjęciu. Być może, że popełniłem błąd polegający na odwrotnym podłączeniu taśmy z enkodera, po włączeniu on nie działał i dlatego głowica tak ostro ruszała w prawą stronę, ale to tylko domysły, tyle razy podłączałem tę płytę, że straciłem orientację. Podsumowując teraz drukarka uruchamia się, następuje część obrotu silnika enkodera (ta oś w widocznymi gumowymi walcami - na środku zdjęcia), ale silnik od głowicy stoi i wyskakuje komunikat jak na zdjęciu. Silniki oba mają po 30Ohm. Mam pytanie, czy ma sens zakup płyty głównej (aliex 200 zł), czy nie będzie kłopotów z pierwszym uruchomieniem, jakaś kalibracja, zapis w Eprom, inicjalizacja itp?

Epson L850 - Komunikat "Wyłącz zasilanie...." Epson L850 - Komunikat "Wyłącz zasilanie...."

Dodam, ze silniczkami bezpośrednio steruje układ A6651SEVT firmy Allegro Microsystems, nie mogę znaleźć datasheet, może układ robiony tylko dla Epsona?
    Pozdrawiam
    PS Może ma ktoś instrukcje serwisową, :-)?
  • REKLAMA
  • #2 19142857
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Rozebrałeś drukarkę a nawet nie sprawdziłeś w jakimkolwiek programie kod błędu...
  • REKLAMA
  • #3 19142866
    gkgkgk
    Poziom 11  
    ...........drukarki w ogóle na dawało się uruchomić..............
  • #4 19146021
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Drukarka uruchomiona!!, ale nie działa, :-(. Podczas montażu płyty głównej z wymienionymi tranzystorami sterującymi głowicą zrobiłem 2 błędy: odwróciłem taśmę od enkodera i NIE podłączyłem do testów modułu skanera. Komunikat z załączonego zdjęcia wynikał właśnie z nie podłączonego skanera. Teraz wszystko się uruchamia, ale drukarka nie drukuje - w teście wychodzi biała strona. Głowica nie jest zatkana, bo czyszczenie dysz skutkuje wypływaniem tuszu do pojemnika z pampersami - na razie bez pampersów, widzę wypływający tusz. Sekwencja zdarzeń była chyba taka - uszkodzona głowica załatwia sterujące nią tranzystory, robi się chwilowe zwarcie, zwarcie znika, wymieniam tranzystory, ale głowica nie działa. Mam teraz pytanie, w jaki pomiarowy sposób rozstrzygnąć, czy głowica jest uszkodzona na 100% (bez jej chwilowej podmiany), planuję zakupić nową głowicę na alix za ca60$.
REKLAMA