logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW70K5210VW/E0 - Problem z demontażem drzwiczek

pkupcz 28 Gru 2020 20:25 5616 8
REKLAMA
  • #1 19142839
    pkupcz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Hej!
    Mam pytanie do forumowiczów zajmujących się pralkami, a w szczególności Samsungiem.
    W mojej pralce uszkodzeniu uległa zapadka zamka, trywialna sprawa, ale wymianę komplikuje AddWash, a konkretnie okablowanie od sterowani dodatkowego zamka w drzwiczkach. Mimo tego, że dokładnie obejrzałem drzwiczki, to nie widzę miejsca w którym jest jakaś kostka do wypięcia wiązki.
    Czy możliwe, że wiązka jest rozpinana po zdjęciu pokrywy górnej? Było by fatalnie, bo mam ograniczoną możliwość wysunięcia pralki z szafki.
    Drugie pytania, to czy plastikowa obudowa drzwi trzyma się jedynie na jednej śrubie i zatrzaskach?
    Bardzo Was proszę o wskazówki i z góry dziękuję za pomoc!

Samsung WW70K5210VW/E0 - Problem z demontażem drzwiczek
  • REKLAMA
  • #2 19142860
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    pkupcz napisał:
    Mimo tego, że dokładnie obejrzałem drzwiczki, to nie widzę miejsca w którym jest jakaś kostka do wypięcia wiązki.

No bo przy drzwiach jej nie znajdziesz. To by było za proste i za oczywiste, nie doceniasz Ynżynerów Szajssunga :)

pkupcz napisał:
    Czy możliwe, że wiązka jest rozpinana po zdjęciu pokrywy górnej?

Ciepło, ciepło :)

pkupcz napisał:
    Było by fatalnie, bo mam ograniczoną możliwość wysunięcia pralki z szafki.

Cierp ciało co chciało, niestety robiąc zabudowę trzeba myśleć o ewentualnym serwisie.

pkupcz napisał:
    Drugie pytania, to czy plastikowa obudowa drzwi trzyma się jedynie na jednej śrubie i zatrzaskach?

Śrubek jak i zatrzasków na tym wybryku do dorzucania zapomnianej skarpetki jest naprawdę dużo.
    Dobrze szukaj, patrz również za zaślepkami, jak pamiętam kilka srub pod takowymi było schowane.

pkupcz napisał:
    Bardzo Was proszę o wskazówki

W ramach wskazówki to podpowiem Ci, żebyś pomyślał, gdzie się udać z praniem, bo najpewniej i tak coś połamiesz przy rozbiórce, będziesz musiał to zamówić, a przy uwzględnieniu dni wolnych i czasu nim to rozbroisz to będziesz pewnie 2-3 tygodnie bez pralki.

Życzę powodzenia w walce z tym durnym wymysłem :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19142865
    skała
    Poziom 17  
    Ocena: 117
    Witam.
    Wysyłam w załączniku plik z serwisówką . Powinno ci to coś rozjaśnić i pomóc.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • ww70k5210vweo.pdf (5.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19142882
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3392
    mrice napisał:
    Życzę powodzenia w walce z tym durnym wymysłem

Dołączam się do życzeń, a zarazem od siebie życzę powodzenia przy rozbieraniu drzwiczek.
  • REKLAMA
  • #5 19143388
    pkupcz
    Poziom 12  
    Bardzo Wam dziękuję za pomoc!
    Jutro zabiorę się za demontaż i zdam relację co i jak.
    Pozdrawiam
  • #6 19144739
    mrice
    Moderator AGD
    Powodzenia, dam Ci dwie rady jeszcze.
    1. Fotografuj każdy etap rozbierania, każdą śrubkę, zaczep, nie będziesz miał później wątpliwości.
    2. Najpierw rozbierz całość, później zakup części, plastiki tego addwasha sa jakie są i może coś pęknąć.
  • REKLAMA
  • #7 19146069
    pkupcz
    Poziom 12  
    Drzwiczki zdjąłem. Nie było dramatu. Bardzo pomogła instrukcja - dzięki!
    Ale brakło mi pomysłu, jak je teraz rozebrać. Ze schematu wynika, że wszystko jest na zatrzaski. Na pewno jest na to jakiś patent, ale nie jestem w stanie nic wymyślić.
    Samsung WW70K5210VW/E0 - Problem z demontażem drzwiczek Samsung WW70K5210VW/E0 - Problem z demontażem drzwiczek
  • Pomocny post
    #8 19147173
    mrice
    Moderator AGD
    Odkręcić śrubkę przy zawiasie i rozpołowić ramki. Przydadzą się dwa płaskie śrubokręty.
  • #9 19158419
    pkupcz
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
    Wydawało mi się, że uszkodzona była zapadka zamka, a okazało się, że myśl techniczna Samsunga nie zna granic ... przyzwoitości :/ Mechanizm się rozsypał. Trzeba było go złożyć i zabezpieczyć.
    Drzwiczki trochę ucierpiały, kilka plastikowych zatrzasków nie przeżyło, ale ogólnie operacja się udała.
    Jeszcze raz dzięki!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zgłosił problem z demontażem drzwiczek pralki Samsung WW70K5210VW/E0, w której uszkodzona została zapadka zamka. Wymiana komplikuje okablowanie związane z funkcją AddWash. Forumowicze doradzili, aby dokładnie sprawdzić miejsce mocowania, w tym zaślepki, oraz sugerowali, że demontaż może wymagać zdjęcia górnej pokrywy. Użytkownik otrzymał pomocne wskazówki dotyczące rozbierania drzwiczek, w tym fotografowania każdego etapu oraz użycia dwóch płaskich śrubokrętów do rozdzielenia ramek. Po demontażu okazało się, że mechanizm był uszkodzony, co wymagało jego złożenia i zabezpieczenia, a kilka plastikowych zatrzasków uległo zniszczeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA