logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW8BM642OBW/EN - demontaż mieszadła w pralce i jak zmienić łożyska?

zbyszekm 02 Lip 2023 15:51 738 2
REKLAMA
  • #1 20639082
    zbyszekm
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Witam.
    Pralka, jak w temacie, kolega poprosił o zmianę łożysk, a trafiło się takie dziwactwo, a mianowicie pralka ma dwa silniki - jeden silnik napędzający standardowo bęben (tutaj łożyska są ok, uszczelnienie także) i drugi silnik pędzący mieszadło, kręcące się w przeciwną stronę do bębna, i właśnie to ułożyskowanie rozsypało się od strony koła pasowego.
    Pytanie: jak to rozebrać? Czy trzeba demontować cały bęben, żeby wyjąć mieszadło? Nie wiem, jak jest zamocowane mieszadło. Dodam, że kulek od strony koła pasowego już nie stwierdziłem :( Wewnętrzna bieżnia łożyska wyszła już na wierzch, została tylko zewnętrzna. Jak się do niej dostać?
  • REKLAMA
  • #2 20639308
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2661

Trzeba wymienić krzyżak bębna (DC97-20418D) oraz najlepiej nowe łożyska i simmering. Ponoć są dostępne zestawy naprawcze.
    Załączniki:
    • WW8BM642OBW-EN.pdf (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20639520
    zbyszekm
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Dziękuję za dokumentację. Po co zmieniać krzyżak, skoro jest dobry? Bęben nie hałasuje i nie ma luzu, wycieku z tyłu także brak.

Problem jest tylko z ułożyskowaniem mieszadła pędzonego tym drugim silnikiem i tylko to chciałem wymienić, chyba że są niedostępne. Od strony koła pasowego rozleciało się tak, że nie znalazłem kulek, ale nie wiem jak wysunąć to mieszadło, gdyż jest zablokowane (tylne łożysko było zabezpieczone pierścieniem segera, jego zdjąłem kleszczami i wewnętrzna bieżnia zeszła, tylko dostępu brak, żeby wewnętrzną wysunąć. Gdyby łożysko było niedostępne, można tam założyć tuleję samo smarną AMES).

Nie wiem, czy to na środku to zaślepka? Jak jest zamocowana? Znalazłem zdjęcia krzyżaka [link](https://www.mlservice.it/en/crociera-cesto-samsung-dc97-20418d) i widać, że samo mieszadło jest przykręcone, a siedzi na wieloklinie.
    Po zdjęciu pewnie ośka do wybicia do tyłu.

Temat rozwalony :) przyjdą części to opiszę co i jak
REKLAMA