logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie brzmienia: Unitra WS 303 kontra Unitra Tosca 303 - odczucia użytkowników

marcin7927 28 Gru 2020 20:39 1320 5
REKLAMA
  • #1 19142881
    marcin7927
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, chciałbym zapytać o brzmienie Unitra WS 303 w porównaniu do Toski 303. Miałem kiedyś Toske i brzmienie a dokładnie bas był bardzo przyjemny. Może ktoś by mógł podzielić się wrażeniami z odsłuchu w porównaniu Toski do WS 303.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19144067
    marcin7927
    Poziom 10  
    Mam kolumny celestion ditton 15 a źródłem to aux ewentualnie tuner
  • REKLAMA
  • #4 19144106
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    "Po pierwszym teście odsłuchowym musiałem sprawdzić wzmacniacz, aby upewnić się, że gałka wysokich tonów jest w odpowiedniej pozycji… Pierwsze wrażenie, jakie odniosłem, to to, że góry jest trochę za dużo w porównaniu do pozostałych częstotliwości. Ludzie często opisują ten rodzaj dźwięku jako jasny. Byłem trochę zaskoczony, bo spodziewałem się, że stosunkowo wczesne wycofanie się głośnika wysokotonowego wywoła niekorzystny efekt (tj. Brak wysokich tonów). Pokazuje, jak mało jest informacji muzycznych powyżej 15 kHz.
    Głośniki Celestion Ditton 15 wydają się być dość przezroczyste, jednak ich postrzegana przezroczystość wynika bardziej z podbicia wysokich tonów niż z właściwości rzeczywistych głośników. Skomplikowane fragmenty muzyczne pokazują to wyraźnie, gdzie małe Dittony często mają trudności z nadążeniem. Kolejną złą wiadomością jest to, że wydają się nie mieć zbyt wiele miejsca wokół instrumentów - tych mikropoziomowych szczegółów, które tworzą atmosferę nagrywania, po prostu nie ma. Scena dźwiękowa wydaje się głęboka i szeroka, jednak obrazowanie nie jest świetne. Te głośniki są dobre w odtwarzaniu męskich wokali i naprawdę podobało mi się słuchanie na nich Franka Sinatry (niekoniecznie najbardziej realistyczna reprodukcja, ale nadal przyjemna).
    Gdybyś czytał jakąkolwiek z moich poprzednich recenzji, być może zauważyłeś, że często testuję, jak dobrze głośniki odtwarzają klaskanie. Zauważyłem, że wiele głośników ma problemy z realistycznym odtworzeniem tego, co często brzmi bardziej jak smażenie czegoś na patelni niż klaskanie. Niestety, głośniki Celestions Ditton 15 sprawiają, że klaskanie bardziej przypomina smażenie. Saksofony i inne instrumenty brzmią dobrze, ale nie ma o czym pisać. Nie wspominając o stosunkowo słabym ataku.
    Z tymi kolumnami wiązałem wielkie nadzieje, ze względu na imponujący dźwięk ich większych braci 44 i 66, jednak te małe kolumny podstawkowe trochę rozczarowują."

"Wniosek
    Celestion Ditton 15 to całkiem małe głośniki o stosunkowo czystym i jasnym dźwięku. Dość niezbalansowany, z dominacją wysokich tonów nad wszystkimi innymi częstotliwościami. Niezbyt wciągające do słuchania" .

Przeglądając internet opinie się pokrywają nawet na naszym rodzimym forum.

Przyglądając się budowie tych kolumn i charakterystyce wydaję się bez znaczenia który wzmacniacz wybierzesz.
  • REKLAMA
  • #5 19144377
    marcin7927
    Poziom 10  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z naprawdę dobrym nagłośnieniem a zainteresowałem się tym jak znalazłem te dittonki dosłownie na śmietniku. Nie wyglądały pięknie ale grały jak dla mnie na tosce super. Ale to pewnie dlatego że nie miałem porównania z niczym innym. Mam jeszcze wzmacniacz Denona Pma 680 r i podłączając te kolumny nie było prawie żadnego basu może dopiero po połowie głośności się pojawiał.

Dodano po 1 [minuty]:

Próbowałem te kolumny wraz z wzmacniaczem universum hi fi stereo 100 bo taki też mam ale odniosłem wrażenie że wysokie tony były słabe ale za to bas przyjemny
  • #6 19144452
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    No właśnie :D

Widzisz dopiero zaczynasz przygodę ze sprzętem.
    Nauczeni z naszego polskiego podwórka naszymi "sprzętami HiFi" nie mamy żadnego porównania z lepszym sprzętem.

Kwestia czego potrzebujesz.

Ja mam u siebie amplituner Yamaha RX-V385 do tego cały zestaw Canton GLE kolumn i tez jest tak samo jak ty mówisz w przypadku Denona.
    Przy cichym słuchaniu bas jest jakby wycofany taki delikatny. Dopiero od połowy głośności zaczyna pokazywać pazur.
    Ale kolumny Canton grają właśnie analitycznie czyli nie podbarwiają żadnego pasma i odtwarzają wszystko tak jak zostało nagrane w studio.

I to dla mojego ucha jest bardzo przyjemne, nie lubie jak jakieś pasmo jest narzucane.
    Zresztą i tak przy głośniejszym słuchaniu stosuję tryb DIRECT.

Dodano po 6 [godziny] 21 [minuty]:

Jakbyś dopadł taki amplituner jak REMA TOCCATA to idealnie by się wpasował w te kolumny.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=GF4LT_-zgts
REKLAMA