logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Demontaż odkurzacza Rainbow SE – jak zdjąć tarczę i dostać się do silnika?

wider 17 Paź 2005 09:21 14576 7
REKLAMA
  • #1 1904963
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Czy ktoś wie jak rozkręcić odkurzacz Rainbow SE ?
    Chciałbym dostac się do silnika i wentylatora.
    Zdemontowałem separator i odkręciłem 4 wkręty mocujące spód obudowy.
    Niestety nie jestem w stanie zdjąć tarczy, do której dociskany jest separator nie mówiąc już o wyjęciu silnika.
  • REKLAMA
  • #2 1906015
    jojo2000
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Chcesz się dostać do szczotek silnika czy wyjąc cały wirnik bo to duża różnica.
  • REKLAMA
  • #3 1907288
    wider
    Poziom 14  
    chciałbym zobaczyć w jakim stanie są szczotki, nasmarować łozyska bo piszczy na wybiegu i wyczyścić co się da.
  • #4 1911584
    K_andy
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    witam
    zamów serwis :D, przyjadą na miejsce i zrobią za odpowiednie pieniądze

a tak poważnie to łożysk się nie smaruje, a szczotek nie widziałem zużytych w tym silniku.

Ile ma lat to cudeńko?
  • REKLAMA
  • #5 1911624
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Wokół separatora jest uszczelka z mikrogumy musisz ją odkleić a pod nią są 4 wkręty - jak je odkręcisz to dostaniesz sie do środka
  • #6 1912934
    wider
    Poziom 14  
    dzięki za info. nie wiem ile ma lat, podobno 6 - kupiłem używany. Chcę rozkręcić żeby wyczyścić bo jest zaleziony kurzem i smierdzi przy po właczeniu - tak jakby ktoś zostawił na dłużej z wodą w zbiorniku.
  • REKLAMA
  • #7 1914663
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    będziesz musiał rozkręcić i wyparzyć turbinę - jest zatłuszczona - miałem taki przypadek, ale nie wiem jak ten syf sie tam dostał. Tylko zapisz kolejność i kierunek założenia części składowych turbiny. Pozdrawiam
  • #8 1914923
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Nie wiem czy już rozkręciłeś tego SE, ale w wypadku gdy był użytkowany z zardzewiałym łożyskiem pod separatorem to podstawa separatora mogła się stopić i "wlać" w pierścień obrotowy i w pirścień stały łożyska, a wtedy to ciężka sprawa, nie będzie chciało nic zejść. Jak się uda rozebrać to proponuję wymienić wszystkie trzy łożyska, oryginalnie są Nachi 6201 2 RS. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu odkurzacza Rainbow SE w celu dostępu do silnika i wentylatora. Użytkownik zdemontował separator i odkręcił cztery wkręty mocujące spód obudowy, jednak nie może zdjąć tarczy dociskającej separator ani wyjąć silnika. Wskazano, że wokół separatora znajduje się uszczelka z mikrogumy, którą należy odkleić, pod którą znajdują się kolejne cztery wkręty umożliwiające dostęp do wnętrza. Poruszono kwestie smarowania łożysk (niezalecane) oraz stanu szczotek silnika, które zwykle nie wykazują zużycia w tym modelu. Zalecane jest rozkręcenie i wyparzenie turbiny, jeśli jest zatłuszczona, z zachowaniem kolejności i kierunku montażu części. Ostrzeżono, że w przypadku zardzewiałych łożysk pod separatorem może dojść do stopienia podstawy separatora i zablokowania pierścieni łożysk, co utrudnia demontaż. W takim wypadku sugerowana jest wymiana wszystkich trzech łożysk na oryginalne Nachi 6201 2RS. Odkurzacz ma około 6 lat i był używany, co może tłumaczyć obecność kurzu i nieprzyjemnego zapachu spowodowanego pozostawieniem wody w zbiorniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA