logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop HP OMEN 15-dc0003nx problem z wydajnością w grach

Simon19 02 Sty 2021 17:37 1344 8
REKLAMA
  • #1 19153883
    Simon19
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam HP OMEN 15 i7-8750H/16G/256+1TB GTX1060 od jakiegoś czasu mam problem z wydajnością w grach , tzn. gwałtowne spadki fps ze stałych +60 do 10 i mniej. Laptop świeżo po formacie , wyczyszczony . Nie mam pojęcia od czego może to zależeć . Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 19154797
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    Jakie temperatury osiąga?

Zrób logi HWInfo podczas spadków fps
  • REKLAMA
  • #3 19156064
    Simon19
    Poziom 2  
    ciuqu napisał:
    Jakie temperatury osiąga?

Zrób logi HWInfo podczas spadków fps

Temperatury to:
    97 Stopni CPU
    90 Stopni GPU
    A niżej przesyłam logi HWinfo podczas spadków GTA5 z ~75 FPS do 13 nie wiem czy dokładnie o to chodziło
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • HWiNFO_LOG_355797421.CSV (44.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19156453
    ciuqu
    Poziom 38  
    Przy takich temperaturach to nie ma nawet co loga otwierać.

Zarówno CPU i GPU się przegrzewa i włącza się thermal throttling.

Czy wentylatory działają? Czy czuć że dmucha z otworów wentylacyjnych?
    Po jakim czasie osiąga takie temperatury?
  • #5 19158156
    Simon19
    Poziom 2  
    ciuqu napisał:
    Przy takich temperaturach to nie ma nawet co loga otwierać.

Zarówno CPU i GPU się przegrzewa i włącza się thermal throttling.

Czy wentylatory działają? Czy czuć że dmucha z otworów wentylacyjnych?
    Po jakim czasie osiąga takie temperatury?

Wentylatory działają ostatnio została otwarta i wentylatory został przeczyszczone , czuć gorące powietrze z wentylatorów . A temperatury osiąga od 10 do 20 minut zależy od wymagań gry .
  • #6 19158312
    ciuqu
    Poziom 38  
    Simon19 napisał:

Wentylatory działają ostatnio została otwarta i wentylatory został przeczyszczone

Czy były demontowane i została wyczyszczona przestrzeń na łączeniu wentylatora z radiatorem?

Tam zbiera się masa kurzu zatykającą wylot z wentylatora.
  • #7 19160551
    Simon19
    Poziom 2  
    ciuqu napisał:
    Simon19 napisał:

Wentylatory działają ostatnio została otwarta i wentylatory został przeczyszczone

Czy były demontowane i została wyczyszczona przestrzeń na łączeniu wentylatora z radiatorem?

Dzisiaj tam zaglądne i dam znać wieczorem co i jak
  • REKLAMA
  • #8 19667945
    Meleic
    Poziom 2  
    Cześć mam podobny problem. Udalo sie rozwiazac problem? Jesli tak to w jaki sposob?
  • #9 19902808
    patnowakowski82
    Poziom 1  
    Dołączam się do prosta Mam dokładnie ten sam problem laptop przez rok czasu chodził nie miał problemu brakło 120 fps-ów a od dwóch dni w granicach między 2 a 20 a temperatury w normie 50-43 stopnie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP OMEN 15, który doświadcza gwałtownych spadków wydajności w grach, z FPS spadającymi z ponad 60 do 10. Po formacie i czyszczeniu, laptop osiąga wysokie temperatury: 97°C dla CPU i 90°C dla GPU, co sugeruje przegrzewanie i thermal throttling. Użytkownik potwierdza, że wentylatory działają, a powietrze z nich jest gorące. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie czystości przestrzeni między wentylatorem a radiatorem, gdzie może zbierać się kurz. Pojawiają się również inne osoby z podobnymi problemami, co wskazuje na potencjalny szerszy problem z tym modelem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA