logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Omen 15-ek0026nw - Wysoka temperatura CPU podczas grania, 98-100°C

furian23 08 Wrz 2024 15:10 1410 17
REKLAMA
  • #1 21219310
    furian23
    Poziom 9  
    Witam posiadam laptopa hp omen oto parametry

LAPTOP HP OMEN 15-EK0026NW I5 40GB GTX 1660TI

Przekątna ekranu: 15,60 "
    Rozdzielczość (px): 1920 x 1080
    Procesor: Intel Core i5-10300H
    Dysk: nvme 512 GB plus nvme 2t
    RAM: 40 GB
    System: Windows 11 pro
    Grafika: GeForce GTX 1660Ti

Problem polega na tym że momentalnie po włączeniu jakiej kolwiek gry wętylatory odrazu maja 100% koło 6000rpm precel 98° czasem 100° i jest dławienie tęparatury, a grafika normalnie 60° max 75°, moje pytanie dotyczy procka, czego to może być wina poproszę o jakiś normalne info.
  • REKLAMA
  • #2 21219320
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8255
    Cześć.
    Może to być wina kurzu, który nazbierał się w chłodzeniu. Warto zdemontować chłodzenie, wyczyścić je, wyczyścić starą pastę i nałożyć nową, skręcić wszystko ponownie.

Same laptopy nie mają niestety chłodzenia na tyle wydolnego, aby pod obciążeniem temperatury były niskie, tak więc producenci programują docelowy punkt pracy - poniżej pewnej temperatury wentylatory sprzęt pracuje z nieograniczoną wydajnością dostosowując obroty wentylatorów do potrzeb, po osiągnięciu tej temperatury chłodzenie pracuje już na pełnych obrotach i w celu niedopuszczenia do dalszego wzrostu temperatury redukowana jest wydajność. W przypadku laptopów ta temperatura zwykle ustawiana jest na coś między 80 a 90 stopni, ale przy zawalonym chłodzeniu czasem nie udaje się takiej utrzymać, więc jeśli osiągasz setkę - to czas zobaczyć, co w chłodzeniu urosło.
  • #3 21219408
    furian23
    Poziom 9  
    Chłodzenie jest czyszczone co 3 miesiące a pasta jest zmieniana raz na 12miesiecy pasta to Thermal Grizzly Kryonaut co 3 miesiące rozbieram łapka i go przedmuchuje kompresorem a raz na rok pasta i jak widzę że kurz się zbiera na kratkach pod laptopem to też przedmuchuje i jeszcze laptop stoi na podwyższeniu żeby mieć dystans od biurka więc tył laptopa jest odsunięty od biurka 5 cm
  • #4 21219444
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    No to nie ma dobrego styku chłodzenia z CPU, rozszczelnieniu uległ heatpipe, lub to uszkodzony czujnik temperatury.

Bo rozumiem, że tak nie jest od początku tylko od jakiegoś czasu?
  • #5 21219448
    dt1
    Admin grupy komputery
    Taka nadgorliwość nie jest potrzebna, chyba że zajmujesz się hobbystyczną hodowlą kurzu na dużą skalę. Porządna pasta zachowuje swoje parametry przez kilka lat.

Przy przedmuchiwaniu kompresorem warto uważać, w szczególności klinować wentylator przy dmuchaniu.

Tak czy inaczej, skoro teraz jest aż tak źle, to warto rozebrać i wyczyścić jeszcze raz, może coś zostało źle złożone. Warto sprawdzić, czy heatpipe nie rozszczelniły się, skoro są non stop ściągane i zakładane - można złapać za wymiennik ciepła na końcu, a drugi koniec (przylegający do procesora) podgrzać (jedni wolą zanurzyć ten koniec we wrzątku, inni podgrzewają zapalniczką). Jeśli ciepłowód jest sprawny, to bardzo szybko jego wymiennik ciepła się nagrzeje.

Z drugiej strony, w teście tego modelu na Notebookcheck piszą, że bez problemu osiąga on 99 stopni na procesorze i wpada w throttling, szczególnie przy benchmarkach wszelkiej maści to widać.

https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-Gaming-laptop-with-good-battery-life.494680.0.html

Temperatury są prawie pod koniec testu pokazane, w tym zrobili zrzut ekranu na teście obciążeniowym.
    Tak więc może to być taki urok sprzetu z za mocnym procesorem i za słabym dla niego chłodzeniem.
  • #6 21219450
    Kasek21
    Poziom 43  
    ... bo o tym, że laptopy nie nadają się do grania to nie trzeba pisać!
  • REKLAMA
  • #7 21219456
    furian23
    Poziom 9  
    Nie jestem pierwszym właścicielem tego laptopa, ale na przykład po włączeniu laptopa zużycie procesora wynosi 100%, temperatura 89°C. Po jakiejś minucie lub 2 spada. Jeśli chodzi o chłodzenie, to one są połączone - CPU z GPU. Tak to wygląda.

Wnętrze laptopa z widocznym układem chłodzenia, dwoma wentylatorami i baterią.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21219459
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przy włączaniu komputera ładowanie systemu i programów powoduje wzrost temperatury procesora, to raczej normalne, w końcu coś ten procesor robi. Jeśli korzystasz z Win10/11, to po załadowaniu pulpitu ten system nadal uruchamia usługi w tle i inne programy autostartu, więc to też raczej normalne zachowanie.

Chłodzenie standardowe w tej klasie laptopów. Do użytku biurowego, przeglądania internetu czy multimediów starczy.
  • #9 21219463
    furian23
    Poziom 9  
    Miałem w swoim życie wiele laptopów ale żaden tak się nie zachowywał już dostałem informację że to może być czujnik teparatury pytanie tylko czy da się go wymienić i ile to będzie kosztować
  • #10 21219491
    Kasek21
    Poziom 43  
    furian23 napisał:
    uż dostałem informację że to może być czujnik teparatury pytanie tylko czy da się go wymienić i ile to będzie kosztować

Dioda temperatury jest w CPU więc naprawa jest mało opłacalna :P

Sprawdź poprawność montażu chłodzenia, sprawdź czy chłodzenie nie jest wykrzywione, sprawdź jak po przyłożeniu chłodzenia rozprowadza się pasta, sprawdź szczelność heatpipe.

Jak zdejmiesz chłodzenie to sprawdź czy pomiędzy finami radiatorów przy wentylatorach nie zrobił się filc z kurzu!
  • Pomocny post
    #12 21219505
    Kasek21
    Poziom 43  
    furian23 napisał:
    jak sprawdzić szczelność heatpipe

dt1 napisał:
    Warto sprawdzić, czy heatpipe nie rozszczelniły się, skoro są non stop ściągane i zakładane - można złapać za wymiennik ciepła na końcu, a drugi koniec (przylegający do procesora) podgrzać (jedni wolą zanurzyć ten koniec we wrzątku, inni podgrzewają zapalniczką). Jeśli ciepłowód jest sprawny, to bardzo szybko jego wymiennik ciepła się nagrzeje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21221430
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Poczytaj od HP Link
    Cytat:
    Omen Gaming Hub app they have added an interesting feature to undervolt cpu

Model ((Omen 15-ek Series)) i Temp. opisane Link
  • Pomocny post
    #15 21230658
    Patryk00123
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam ten sam model HP Omen 15-ek0026nw i również borykam się z problemem przegrzewania. Wymiana pasty termicznej (u mnie Thermal Grizzly) niestety nie przyniosła oczekiwanych efektów. Nawet po czyszczeniu układu chłodzenia i wentylatorów problem nadal występuje
  • Pomocny post
    #16 21389682
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    Witam, mam to samo w tym laptopie i nie jest to problem chłodzenia , laptop po wejściu do nawet mało wymagającej gierki od razu wali wentylatory praktycznie na full grafika na full , gorące powietrze z tyłu nasuwa , a zasilacz łapie 60st jak farelka , albo to problem sprzętowy albo oprogramowanie coś fika, mam drugi laptop omen z tą samą grafiką tylko na rizen i on niema co robić z tą samą gierką , sterowniki przeinstalowałem na nowo i nie wiem czego się czepić.
  • #17 21546860
    furian23
    Poziom 9  
    witam problem rozwiązany zrezygnowałem z pasty termo i zastosowałem ptm 7950 Honeywell i odrazu problem sie rozwiązałe polecam jeśli ktoś posiada taki sam problem jak ja u mnie sie sprawdziło

https://allegro.pl/oferta/pasta-termopad-hone...-5eb90918eaa07743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118
  • #18 21577849
    furian23
    Poziom 9  
    witam problem rozwiązany zrezygnowałem z pasty termo i zastosowałem ptm 7950 Honeywell i odrazu problem sie rozwiązałe polecam jeśli ktoś posiada taki sam problem jak ja u mnie sie sprawdziło

https://allegro.pl/oferta/pasta-termopad-hone...-5eb90918eaa07743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie HP Omen 15-ek0026nw z procesorem Intel Core i5-10300H i kartą graficzną GeForce GTX 1660Ti użytkownik zauważa bardzo wysokie temperatury CPU (98-100°C) podczas grania, co skutkuje pełnymi obrotami wentylatorów i dławieniem termicznym. Pomimo regularnego czyszczenia chłodzenia i wymiany pasty termicznej Thermal Grizzly Kryonaut, problem utrzymuje się. Możliwe przyczyny to brak dobrego styku chłodzenia z procesorem, uszkodzenie lub rozszczelnienie heatpipe, bądź wadliwy czujnik temperatury CPU, którego wymiana jest jednak mało opłacalna. Testy modelu wskazują, że wysokie temperatury i throttling są typowe dla tego laptopa pod obciążeniem. Zalecane jest dokładne sprawdzenie montażu chłodzenia, szczelności heatpipe oraz ewentualne ponowne czyszczenie układu chłodzenia. Jeden z użytkowników rozwiązał problem, rezygnując z pasty termicznej na rzecz pasty PTM 7950 Honeywell, co znacząco obniżyło temperatury CPU. Wskazano również, że standardowe chłodzenie w tym modelu jest wystarczające do pracy biurowej, ale przy grach może nie nadążać za odprowadzaniem ciepła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA