logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire E5-573 DA0ZRTMB6D0 REV-D: Brak reakcji wyświetlacza i zimny CPU po uruchomieniu

16gracjan16 02 Sty 2021 18:30 2142 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak sprawdzić przyczynę braku obrazu i zimnego procesora w Acer Aspire E5-573, gdy po włączeniu świeci tylko dioda zasilania, wentylator nie startuje, a po podłączeniu baterii miga pomarańczowa dioda?

Najpierw powtórz pomiary rezystancji cewek na zakresie 200 Ω, zrób reset CMOS, odłącz zbędne elementy do startu (np. baterię, touchpad, klawiaturę) i uruchamiaj płytę zwierając NBSWON# do masy [#19155150] Sprawdź też, czy nie spada napięcie na głównej gałęzi VIN, licząc od rezystora pomiarowego [#19155150][#19156106] Pomiar 18,98 V na pinie 40 może być prawidłowy, bo między VIN a zasilaczem są dwa klucze i rezystor pomiarowy [#19156360] Jeśli po poprawnym pomiarze PL8 i PL11 nadal wychodzą bardzo niskie, procesor jest prawdopodobnie uszkodzony [#19156165] Wtedy warto wykonać próbę zwarciową, żeby potwierdzić diagnozę [#19156165]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19154024
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam posiadam laptopa Acer Aspire E5-573 DA0ZRTMB6D0 REV-D i problem polega na tym gdy wcisnę przycisk power to zapala się niebieska dioda od zasilania lecz na wyświetlaczu brak jakiejkolwiek reakcji gdy podłącze baterie to pomarańczowa dioda miga oraz cpu jest całkowicie zimne, nawet wentylator nie startuje wie może ktoś co może być przyczyną oraz co dokładnie sprawdzić ? z góry dziękuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 19155150
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Przy tak ustawionym multimetrze te pomiary są do powtórzenia - szczególnie PL8 i PL11. Ustaw multimetr na zakres 200.
    16gracjan16 napisał:
    Mierzyłem to bez podłączonego zasilacza oraz baterii.
    - prawidłowo.
    Wykonaj reset cmos, jeśli nic się nie zmieni odepnij od płyty wszystkie zbędne do startu elementy - np. bateria, touchpad, klawiatura (włączysz płytę zwierając odpowiednie piny - NBSWON# do masy czyli na chwilę zwierasz piny 27 z 28 lub sw1).

Przydałby się zasilacz serwisowy do pomiaru pobieranego prądu. Sprawdź też czy nie spada napięcie w głównej gałęzi (na schemacie VIN).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19156106
    sk1977
    Spec od komputerów
    VIN - czyli główna gałąź występuje w bardzo wielu miejscach - od rezystora pomiarowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19156165
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeśli prawidłowo wykonałeś pomiar to CPU prawdopodobnie uszkodzone. Do sprawdzenia poprawność pomiaru i jeśli prawidłowa to do wykonania próba zwarciowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 19156360
    sk1977
    Spec od komputerów
    16gracjan16 napisał:
    W tym miejscu gdy sprawdzam pin 40 z ustawionym multimetrze na 20 V multimetr wykazuje mi 18.98 V czy nie powino być ponad 19 tak jak ładowarka daje ?
    Spadek może być - masz 2 klucze i rezystor pomiarowy pomiędzy VIN a zasilaczem.
    Teraz:
    sk1977 napisał:
    Do sprawdzenia poprawność pomiaru i jeśli prawidłowa to do wykonania próba zwarciowa.
    . Jeśli wynik prawidłowy to prawdopodobnie uszkodzone CPU - do sprawdzenia przez wykonanie próby zwarciowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19156669
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeśli jest uszkodzony procesor to nie będzie działał bez względu na sprawność czy uszkodzenia innych elementów. A na to wskazują Twoje pomiary.
    To jakbyś pytał czy brak paliwa może być powodem unieruchomienia samochodu, który od 10 lat leży na dnie jeziora... Właściwie to tak, ale nawet jak będzie paliwo to i tak nic to nie zmieni w kwestii uruchomienia silnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 19156845
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeszcze nie zdiagnozowałeś uszkodzenia. Najpierw zdiagnozuj a potem rozważaj jak naprawić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 19341895
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Witam niestety muszę jeszcze raz odnowić ten wątek ponieważ wymieniłem uszkodzoną płytę na nową oczywiście procesor się grzeje normalnie dysk chodzi też oraz podłączyłem pod zewnętrzny monitor i niestety na jednym i na głównym dalej brak obrazu także wyświetlacz w laptopie reaguje tak samo jak reagował na starej płycie głównej ktoś ma jakieś pomysły ? z góry dziękuje za pomoc
  • #23 19343645
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Jeżeli na zewnętrznym monitorze nie ma obrazu a kontaktowałem się z sprzedawcą u którego kupowałem mówił że płyta główna jest nowa fabrycznie wiec jeżeli na zewnętrznym nie odpala czyli wychodzi że coś może być z płytą główną ? czy może być coś z biosem iż nie odpala powiem tylko gdyż włączę laptopa to z szarego obrazu robi się czarny tak jak by chciał zaskoczyć lecz nic nie widać. Jeżeli to by był wyświetlacz to chociaż na zewnętrznym by się obraz odpalił.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3023123.html mam ten sam przypadek co w tym poście tylko oczywiście bez restartów na zewnętrznym monitor też wchodzi w tryb uśpienia oraz mi tak samo po naciśnięciu power nie kręci się wentylator dopiero po paru sekundach się włączy wentylator pochodzi chwilkę i się wyłącza i tak w kółko a słyszę że dysk pracuje procesor jest ciepły czy to może być winna biosu ?.
  • #25 19343820
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Ogólnie posiadam przy sobie programator tylko nie ma biosu nie wiem gdzie pobrać taki bios. oczywiście mógłbym sam spróbować wgrać i jak by zadziałało to obeszło by się bez odsyłania płyty bo ja ją zamawiałem z polski do Irlandi a zwrot już minął.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire E5-573, który nie reaguje na włączenie - brak obrazu na wyświetlaczu oraz zimny procesor. W odpowiedziach sugerowane są pomiary rezystancji na cewkach oraz sprawdzenie napięcia na pinach. Użytkownik dostarcza wyniki pomiarów, które wskazują na możliwe uszkodzenie CPU. Dyskutanci zalecają wykonanie resetu CMOS, odłączenie zbędnych komponentów oraz sprawdzenie BIOS-u. Po wymianie płyty głównej problem nadal występuje, co prowadzi do dalszej analizy, w tym sprawdzenia wsadu BIOS-u oraz możliwości jego naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA