logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS X554L bateria BIOS - nie wiem gdzie jest - czy można dolutować zewnętrzną ?

dederer 03 Sty 2021 10:03 1431 6
REKLAMA
  • #1 19155231
    dederer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Na forum był już podobny temat poruszany ale rozwiązanie okazało się przypadkowe i temat zamknięto. Pozwolę sobie odwołać się do zamieszczonych tam zdjęć wykonanych przez autora postu (nie są to moje zdjęcia).

Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować baterii BIOS-u, ale na płycie chyba jest miejsce na zamontowanie tradycyjnej baterii. Nie mam pewności. Dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, gdyż nigdzie w sieci, nie mogę znaleźć informacji o lokalizacji przedmiotowej baterii. Zastanawiam się również, czy można dolutować baterię BIOS-u na przewodzie od innych modeli. Czy do tego jest konieczne zlokalizowanie oryginalnej baterii i usunięcie jej ?
    Miejsce na baterię wskazane jest w rejonie wentylatora i karty WIFI

ASUS X554L bateria BIOS - nie wiem gdzie jest - czy można dolutować zewnętrzną ?

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem umieścić informację, że wykorzystane zdjęcia umieszczone były na forum przez użytkownika Icegamingpl w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3544058.html
  • REKLAMA
  • #2 19155242
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    W tym modelu nie ma osobnej bateryjki cmos. Za podtrzymanie ustawień odpowiada główna bateria.
    W jakim celu chcesz dokładać bateryjkę cmos?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19155255
    dederer
    Poziom 10  
    Byłem przekonany, że bateria cmos powinna być niezależna od standardowego zasilania. A dołożenie takiej baterii chyba nie powinno uszkodzić komputera ? W tym układzie nie ma możliwości pracy na zasilaniu z sieci i konieczna jest wymiana baterii.
  • REKLAMA
  • #4 19155262
    sk1977
    Spec od komputerów
    W wielu nowszych konstrukcjach główna bateria (jeśli jest wbudowana) jednocześnie pełni rolę bateryjki cmos -
    dederer napisał:
    A dołożenie takiej baterii może chyba nie powinno uszkodzić komputera ?
    - może uszkodzić. Zależy jak jest to konstrukcyjnie wykonane i jakie jeszcze należy dodać elementy. To wymaga analizy schematu i płyty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19155290
    dederer
    Poziom 10  
    Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź :) Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia mojego przypuszczenia, że jest to problem baterii głównej. To potwierdzenie ułatwiło mi decyzję o zakupie nowej baterii. Tak na prawdę liczyłem na to, że dolutowanie baterii cmos będzie proste i nie będzie rodzić ryzyka uszkodzenia komputera, gdyż jej lokalizacja na płycie była przewidziana, ale tak to jest jak urzędnik bierze się za komputery ;) Nie mniej jednak, pokusa modyfikacji jest duża :)
  • REKLAMA
  • #6 19155306
    sk1977
    Spec od komputerów
    Zanim się to podłączy należałoby znaleźć i odłączyć zasilanie bloków odpowiedzialnych np. za zegar systemowy od zalania z baterii głównej, dodać elementy przełączające to zasilanie przy pracy na zasilaczu, itp.
    Zegar RTC jest w CPU - jeśli popełniasz błąd możesz "ubić" CPU i naprawa płyty pewnie będzie nieopłacalna i pewnie znacznie droższa od baterii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19155329
    dederer
    Poziom 10  
    No, to już jest bardziej motywujące do tego, żeby nic nie grzebać i nie kombinować : ) Już teraz wiem na czym stoję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat lokalizacji baterii BIOS w laptopie ASUS X554L oraz możliwości dolutowania zewnętrznej baterii. Odpowiedzi wskazują, że w tym modelu nie ma osobnej baterii CMOS, a za podtrzymanie ustawień odpowiada główna bateria. Użytkownik wyraża wątpliwości co do modyfikacji, obawiając się uszkodzenia komputera. Wskazano, że dolutowanie baterii CMOS może być ryzykowne i wymaga analizy schematu płyty głównej, a także odłączenia odpowiednich bloków zasilania, aby uniknąć uszkodzenia CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA