logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F540YA-XO191T - Bios, Bateria i Resetujące się ustawienia

Prof. SpecMiernik 01 Wrz 2017 08:36 1401 3
REKLAMA
  • #1 16674752
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    W laptopie co jakiś czas ustawienia BIOS wracają do fabrycznych i wiadomo - system nie wstaje. Pomyślałem więc, że problemem jest bateria od biosu. Otworzyłem pacjenta (dostęp do czegokolwiek tylko od góry - trzeba zdjąć palmrest zintegrowany z klawiaturą), wykręciłem płytę główną (jak można to tak nazwać), obejrzałem ale baterii nie widzę. Czyżby ustawienia od biosu podtrzymywała główna bateria ? Czyżby jej wyczerpanie powodowało default reset bios ?

Generalnie konstrukcja beznadziejna: RAM wlutowany, klawiatura zintegrowana z palmrestem, bateria składa się z kilku oddzielnych ogniw, wymiana dysku to także otwieranie pacjenta.

Jakieś pomysły ?
  • REKLAMA
  • #2 16674810
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jakie oznaczenie ma płyta?
  • REKLAMA
  • #3 16674835
    cezaro2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mark'o napisał:
    wymiana dysku to także otwieranie pacjenta.

I tak dobrze, że jest możliwość wymiany :).
    Odnośnie bateryjki RTC to faktycznie nie są montowane jeśli główna bateria jest zamknięta w obudowie i zwykły użytkownik nie jest w stanie jej odłączyć.
    Resetowanie się BIOS-u faktycznie może być powodowane rozładowaniem się baterii. Inna sprawa, że układ ładowania/zasilania powinien zabezpieczać przed całkowitym rozładowaniem baterii, a przynajmniej poniżej poziomu uniemożliwiającego potrzymanie napięcia w obwodzie RTC.
    Czy sytuacja miała miejsce od początku, czy po pewnym czasie użytkowania po którym bateria uległa znacznemu zużyciu, czy w ogóle bateria jest sprawna, czy aktualna bateria jest oryginalna.
  • #4 16683907
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    boro1234567 napisał:
    Jakie oznaczenie ma płyta?

X540YA
    REV. 3.0
    Tyle wystarczy ?

cezaro2 napisał:
    Czy sytuacja miała miejsce od początku, czy po pewnym czasie użytkowania po którym bateria uległa znacznemu zużyciu, czy w ogóle bateria jest sprawna, czy aktualna bateria jest oryginalna.

Problem wystąpił po jakimś czasie. Bateria jest oryginalna i sprawna - laptop działa na niej ponad godzinę. Czyli odpowiedzialny byłby układ zabezpieczający baterię przed nadmiernym rozładowaniem ?

Porobiłem zdjęcia, być może komuś się przydadzą numery bo czasem tylko po numerze można znaleźć daną część.

Płyta główna:

Klawiatura:

Bateria:

Obudowa dolna:

Widok po zdjęciu klawiatury: