logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować przełącznik Diseq na Phil 6010 z kartą Fun 4MB?

gucio10 17 Paź 2005 11:50 1424 8
REKLAMA
  • #1 1905283
    gucio10
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prosze o pomoc
    mam phila 6010 z karta fun 4 mb
    zalozylem przelacznik diseq na astre i hotbird jednak nie moge nic ustawic. Phil ma ustawienia tylko cyfry+
    pomocy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1905354
    nadir11
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    powodów może być wiele, ale zacznijmy od montażu, czy prawidłowo zamontowałeś konwerter na astrę? patrząc z tyłu na antenę ma być po prawej stronie od hota, możesz to sprawdzić podłączając kabel z pominięciem diseqc bezpośrednio do konwertera z astry, jeżeli będzie ok i dalej jest źle, to spróbuj zamienić kable na diseqc, jak to będziesz miał OK, to będziemy myśleć co dalej :)
  • #4 1907685
    gucio10
    Poziom 11  
    gucio10 napisał:
    Prosze o pomoc
    zalozylem przelacznik diseq na astre i hotbird jednak nie moge nic ustawic. Phil ma ustawienia tylko cyfry+
    pomocy
  • REKLAMA
  • #5 1907939
    nadir11
    Poziom 21  
    a może byś tak napisał co już sprawdziłeś, a czego nie , bo takie powielanie postów nic nie da
  • REKLAMA
  • #6 1910061
    gucio10
    Poziom 11  
    Wszystko jest sprawdzone dziala tylko Hotbird - Sprwadzilem zmiane kabli w przelaczniku Diseq sa podlaczone ok
  • #7 1910239
    nadir11
    Poziom 21  
    być może problem leży po stronie oprogramowania, wgraj soft z obsługą diseqc, jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie ten diseqc nie współpracuje prawidłowo z twoim tunerem
  • #9 1916635
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    gucio10 napisał:
    Prosze o pomoc
    pomocy

Jaki masz soft? .Czy w liście zaznaczone masz odpowiednie disqc .( z listą we flashu nie jestem pewien co z czym bo się w tym przypadku disqc nie bawiłem) Czy w tunerze wogóle masz zmieniony soft ? Bo jeśli nie to bez tego ani rusz .A tuner ma aktywnego RSa w razie czego ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada tuner Philips 6010 z kartą Fun 4MB i zainstalowany przełącznik DiSEqC do odbioru sygnału z satelitów Astra i Hotbird. Problem polega na braku możliwości konfiguracji przełącznika, gdyż tuner oferuje jedynie ustawienia cyfry+. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie prawidłowego montażu konwertera na antenie (konwerter Astra powinien być po prawej stronie względem Hotbirda), testowanie kabli bezpośrednio z konwerterem, a także zamianę kabli w przełączniku DiSEqC. Wskazano, że problem może wynikać z braku odpowiedniego oprogramowania (softu) obsługującego DiSEqC w tunerze Philips 6010. Rekomendowano wgranie softu z obsługą DiSEqC, np. softu Golden, który jest znany z dobrej współpracy z modelem 6010. Podkreślono również konieczność sprawdzenia, czy w tunerze jest aktywny system RS oraz czy w liście kanałów zaznaczono odpowiednie ustawienia DiSEqC. Wskazano źródła informacji i fora internetowe, gdzie można znaleźć szczegółowe instrukcje i oprogramowanie do tunera Philips 6010.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA