logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się podłączyć głośnik GOT25/5 do zwykłego wzmacniacza?

Unitrakuba 12 Sty 2021 10:41 225 3
REKLAMA
  • #1 19177442
    Unitrakuba
    Poziom 14  
    Ocena: 189
    Cześć wpadły mi w ręce dwa głośniki Tonsil, a właściwie są to takie megafony, jakie stosowano na przykład na stacjach PKP PLK, lub też na samochodach milicji jest on na 100V i chciałbym jakoś z niego puścić coś z komputera, lub własny głos, czy dałoby się to jakoś zrobić, jest w nim transformator głośnikowy i nie wiem, czy jakby go ominąć, to można by było normalnie podłączyć, czy są jakieś urądzenia, lub czy można je jakoś zbudować, aby móc podpinać na wyjście wzmacniacza taki głośnik?
  • REKLAMA
  • #2 19177535
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    To są tak zwane szczekaczki stosowane w radiowęzłach. Można podłączyć do wzmacniacza radiowęzłowego 100 V lub odłączyć transformator i korzystać jak z zwykłych głośników (trzeba tylko pamiętać że wzmacniacz powinien być przystosowany do impedancji głośników te głośniki mają chyba 4 Ω). Jakość z takich głośników jest kiepska, nie nadają się do słuchania w domu...
  • REKLAMA
  • #3 19177558
    Unitrakuba
    Poziom 14  
    Ocena: 189
    Wiem, ale chciałem sobie czasem puścić takie ...dim dam dom pociąg ze stacji... i coś w tym stylu, a czyli bez trafa głośnikowego jak podepnę do zwykłego wzmacniacza, to się wzmacniacz nie zepsuje, (wzmacniacz AMC od 4-8 ohm)
  • #4 19177609
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    Jak wzmacniacz ma impedancję 4Ω spokojnie można podłączać nic niema prawa się zepsuć. Można nawet podłączyć z transformatorem tylko oddawana moc będzie mniejsza.
REKLAMA