logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jedna sieć LAN w mieszkaniu 2-pokojowym (z modemorouterem od UPC)

Jejjju 16 Sty 2021 00:18 2883 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mogę podłączyć dwa urządzenia Mesh albo Access Point do modemoroutera UPC tak, żeby w całym mieszkaniu była jedna wspólna sieć LAN, a NAS w drugim pokoju działał po Ethernet?

Tak — jeśli chcesz jedną wspólną sieć LAN w mieszkaniu, najprościej podłącz dwa dodatkowe urządzenia przewodowo do modemoroutera UPC i ustaw je jako Access Pointy; wtedy działa jedna sieć, z tym samym SSID i wyłączonym DHCP, a urządzenia końcowe mogą być wpinane po Ethernet i Wi‑Fi [#19194446][#19194376] Modemorouter UPC zostaw w trybie routera, jeśli używasz zwykłych AP; przy komplecie Mesh routing przejmuje główne urządzenie Mesh, a operatora przełącza się w bridge [#19194446][#19193200] W praktyce w bloku Mesh po Wi‑Fi bywa słabe przez tłok w eterze, więc klasyczne AP po kablu są lepsze i stabilniejsze [#19190394][#19199419] Jeśli urządzenia mają funkcję Mesh, możesz jej nie używać i pracować po kablu jako AP [#19187211][#19194376]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19186904
    Jejjju
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Dzień dobry.
    Mam mieszkanie 2 - pokojowe: pokój 1 i pokój 2.
    W przedpokoju będę miał modemo-router od UPC, oddzielnie dekoder 4k w pokoju 2 - też od UPC. (P-r-z-e-p-r-a-s-z-a-m za kryptoreklamę.)
    Czy jeżeli kupię 2 routery MESH - do obu pokoi - tak, żeby mieć jedną wspólną sieć, to takie pytanie:
    1) Czy będę mógł podłączyć oba routery (MESH1 w pokoju 1 i MESH2 w pokoju 2) z moim modemo-routerem w przedpokoju przez kabel - i czy wtedy nadal będzie jedna sieć - gdy potem np. podłączę serwer NAS w pokoju 2 po kablu z routerem MESH2 ?
    2) Czy może te routery (MESH1 i MESH2) się podłącza do modemo-routera tylko bezprzewodowo, ale wtedy czy w tym modemo-routerze musi być jakaś specjalna technologia związana z WiFi?
    Bo wszędzie piszą, że MESH to takie świetne rozwiązanie, ale nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów...
    Bardzo proszę Kolegów (i Koleżanki) o pomoc jeszcze w tej drugiej sprawie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19186967
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5490
    Jejjju napisał:
    Bo wszędzie piszą, że MESH to takie świetne rozwiązanie, ale nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów...

Szczegółów szukaj np na Allegro w działach wielkich sklepów, sekcja outlet, tam tego całkiem sporo jako zwroty.

Jak masz przewód sieciowy do pokoi, to lokalny AP podłączony tym przewodem z modemorouterem UPC, a jak sieci wifi ustawisz, nadasz nazwę, tak będzie to działać.
    Tu masz przykład, jak to prawidłowo podłączyć:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19187209
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Nie miałem do czynienia z MESH, jestem zwolennikiem ciągnięcia kabli i pojedynczych AP. Ale skoro się tyle szumu robi dorzucę moje uwagi.
    - MESH jest rozwinięciem tego, co do tej pory próbowano. np. WDS. repeater, net extender itp. Rozbudowano m.in. automatykę połączeń między urządzeniami, optymalizację kanałów, roaming. Ma to działać szybciej i pewniej.
    - Pierwsze urządzenie MESH powinno być dołączone kablem do źródła internetu, zestaw powinien być z tej samej serii, bo nie ma co liczyć na współpracę różnych modeli różnych producentów - to samo było z WDS.
    - Jedną z wad WDS czy repeaterów jest to, że urządzenia pracują jednokierunkowo jednym radiem, jeśli nadają to nie odbierają i odwrotnie. To obniża znacznie wydajność. W MESH są co najmniej dwa radia, z czego jedno będzie używane głównie do przekazywania danych między routerami, a pozostałe do klientów PC, mobilki itd. Ale Wi-Fi nie jest z gumy. Jeśli mieszkamy np. w bloku, zwykle nie ma już wolnych kanałów, dodatkowa transmisja i tak zatka wszystko. Uruchomienie bezprzewodowo MESH w takich warunkach rozczaruje z pewnością.
    Generalnie to przereklamowany system. Jest lepiej, niż lepienie pojedynczych repeterów, ale cudów nie ma.
    https://www.nastykusieci.pl/mesh-podstawy/
    https://pclab.pl/art80417.html
  • Pomocny post
    #4 19187211
    IC_Current
    Ocena: 2522
    Ten MESH to taka bajka dla naiwnych. Szczegółów nie ma, bo to taki repeater na sterydach, ze wszystkimi jego wadami. Ludzie już wiedzą, że repeatery to ściema, więc trzeba było wymyślić nową nazwę handlową i nieco dodać funkcjonalności.
    Jak masz przewody, to montujesz dwa AP w pokojach, ustawiasz ręcznie identyczne SSID i zabezpieczenia (WPA2-AES-PSK). Jeśli chcesz dodatkowo lepsze i szybsze przełączanie klienta między AP, to szukasz urządzeń z fast roaming (klient też musi to obsługiwać). Jeśli wybrany przez Ciebie AP ma funkcję MESH, to wyłączasz ja na radio i zostawiasz tylko na przewodzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 19190394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19192461
    Jejjju
    Poziom 5  
    Cytat:
    Po pierwsze, aby MESH mógł działać jako MESH modemo-router UPC powinien być w trybie modemu (bridge). Wtedy całą kontrolę nad ruchem przejmują routery węzłów MESH (bazowy + satelity) i one tworzą sieć. Są MESH-e mogące pracować w połączeniu pomiędzy sobą kablem, a również via wbudowane PLC.

Druga opcja to modemo-router UPC w trybie router, a satelity systemu MESH jako AP, pracując standardowo z zasilaniem po LAN.

Ok. Rozumiem. A nie wiesz może, czy modemo-router od UPC (nie chodzi mi o Horizona - tylko o opcję "biały duży" modem-router plus dekoder 4k, czyli: TV + Internet) ma opcję pracy w trybie modemu (bridge) i czy wtedy faktycznie będę mógł podłączyć moje MESHe bezprzewodowo? Bo w trybie router - to chyba domyślny tryb. (I nie bardzo kojarzę, co to jest PLC?)

I rozumiem, że w obu trybach - MESHe będą tworzyły jedną sieć LAN, a nie 2 oddzielne, nie widzące się podsieci, tak?

No i BARDZO DZIĘKUJĘ za poprzednie odpowiedzi.

Może ktoś już testował takie rozwiązanie z UPC i mógłby polecić jakieś 2 MESHe w komplecie, które Jego / Jej zdaniem są b. dobre?
  • Pomocny post
    #7 19193200
    KOCUREK1970
    Ocena: 5490
    Jejjju napisał:
    czy modemo-router od UPC (nie chodzi mi o Horizona - tylko o opcję "biały duży" modem-router plus dekoder 4k, czyli: TV + Internet) ma opcję pracy w trybie modemu (bridge) i czy wtedy faktycznie będę mógł podłączyć moje MESHe bezprzewodowo?

Tak, ma tryb mostu/bridge - trzeba zadzwonić do operatora i o to poprosić, modemrouter się zrestartuje i wtedy logujesz się na modemorouter i tam sobie to już przełączysz (tryb modem ma inne IP).
    Tryb router - 192.168.0.1
    Tryb modem - 192.168.100.1
    Podłączyć bezprzewodowo - nie do końca rozumiem na tym etapie ten zamysł, ale router z kompletu Mesh, musisz przewodem podłączyć do modemoroutera od UPC a potem, dalej to już sobie to bezprzewodowo konfigurujesz z resztą zestawu Mesh.
    W trybie modem, modemorouter UPC nie generuje sieci wifi (generuje tylko WiFree).
    Jejjju napisał:
    co to jest PLC?

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/internet-z-gniazdka-technologia-plc.html
  • #8 19194371
    Jejjju
    Poziom 5  
    BARDZO DZIĘKUJĘ ZA WASZE ODPOWIEDZI.

Cytat:
    Podłączyć bezprzewodowo - nie do końca rozumiem na tym etapie ten zamysł, ale router z kompletu Mesh, musisz przewodem podłączyć do modemoroutera od UPC a potem, dalej to już sobie to bezprzewodowo konfigurujesz z resztą zestawu Mesh.
    W trybie modem, modemorouter UPC nie generuje sieci wifi (generuje tylko WiFree).

Ok. A czy mogę podłączyć oba routery MESH w dwu pokojach - przewodem z moim modemorouterem z przedpokoju i czy wtedy to nie będą 2 odseparowane sieci LAN? Bo mi zależy, żeby nie było tej separacji. Tylko tyle. No i żeby w ramach tej jednej (jedynej) sieci LAN w całym domu było wspólne WiFi. Czyli żeby logicznie i adresowo - to był jeden LAN. Da się tak? Przepraszam, jeśli nie rozumiem.

PRZEMEK
  • Pomocny post
    #9 19194376
    IC_Current
    Routery MAJĄ BYĆ POŁĄCZONE PRZEWODEM. Mają pracować w trybie Access Point. Będzie jedna sieć! W ustawieniach ma być wyłączona łączność radiowa. Jak podłączysz jak niektórzy "fachowcy" namawiają bezprzewodowo to uzyskasz jedno wielkie marnie działające g.. za grubą kasę.
    Do uzyskania jednej wielkiej sieci nie używa się mitycznego MESH tylko odpowiednio skonfigurowanych AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 19194430
    Jejjju
    Poziom 5  
    IC_Current napisał:
    Routery MAJĄ BYĆ POŁĄCZONE PRZEWODEM. Mają pracować w trybie Access Point. Będzie jedna sieć! W ustawieniach ma być wyłączona łączność radiowa. Jak podłączysz jak niektórzy "fachowcy" namawiają bezprzewodowo to uzyskasz jedno wielkie marnie działające g.. za grubą kasę.
    Do uzyskania jednej wielkiej sieci nie używa się mitycznego MESH tylko odpowiednio skonfigurowanych AP.

DZIĘKI !

Ok. To ja zrezygnuję z pary tych drogich, "mitycznych" MESHów. Potrzebuję 2 routery, które mogą pracować w trybie Access Point. Dać jeden do jednego pokoju, drugi do drugiego i połączyć je przewodowo z moim modemorouterem w przedpokoju. (aby uzyskać jedną wielką sieć)

Cytat:
    W ustawieniach ma być wyłączona łączność radiowa

Ale rozumiem, że WiFi spokojnie sobie zapuszczę.

No to teraz pytanie, JAK TO MNIEJ WIĘCEJ SKONFIGUROWAĆ? Np. w jakim trybie ma pracować modemorouter? Bo kolega wcześniej pisał, że są 2 możliwości i nie do końca rozumiem, która będzie dla mnie właściwa: CZY JAKO ROUTER, CZY JAKO MODEM?

Cytat:
    Tak, ma tryb mostu/bridge - trzeba zadzwonić do operatora i o to poprosić, modemrouter się zrestartuje i wtedy logujesz się na modemorouter i tam sobie to już przełączysz (tryb modem ma inne IP).
    Tryb router - 192.168.0.1
    Tryb modem - 192.168.100.1

I może jeszcze ktoś by się pokusił o jakieś INNE WSKAZÓWKI do mojej konfiguracji??
    PRZEMEK
  • Pomocny post
    #11 19194446
    IC_Current
    Jeżeli kupisz dwa proste AP, to routera UPC nie ruszasz. Zostaje tryb Router. AP lub dodatkowe routery w trybie AP podłączasz tak: https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/ (ustawienie adresów LAN, wyłączenie DHCP, ręczne ustawianie zabezpieczeń na wszystkich urządzeniach na WPA2-AES-PSK, ustawienie jednego SSID).

Jeśli kupisz ten komplet 3xMESH, to "router" operatora w tryb modemu. Routing na głównym urządzeniu Mesh, a dwa pozostałe jako AP (czyli dane docierają przewodem, a urządzenie rozsyła je radiowo).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19194492
    Jejjju
    Poziom 5  
    rozwiązanie problemu:
    Do mojego 2-pokojowego mieszkania - zamówię TV + internet - czyli modemorouter (plus dekoder 4k). Modemorouter ustawię w przedpokoju, nie zmieniając trybu: routera. Do tego dokupię 2 routery, które mają opcję Access Pointa. Routery te dam do moich 2 pokojów. Połączę je przewodem z modemorouterem w przedpokoju. Włączę też w obu routerach WiFi. Będę miał "jedną wielką sieć LAN" w całym domu.

Konfiguracja:
    Cytat:
    podłączasz tak: url=https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/ (ustawienie adresów LAN, wyłączenie DHCP, ręczne ustawianie zabezpieczeń na wszystkich urządzeniach na WPA2-AES-PSK, ustawienie jednego SSID).

MYŚLĘ, ŻE SOBIE JUŻ PORADZĘ I SERDECZNIE WAM DZIĘKUJĘ, KOLEDZY !
  • REKLAMA
  • #13 19194505
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    _cheetah_ napisał:

Tak na marginesie tym właśnie różni się MESH od repeatreów, że urządzenia MESH to ROUTERY.

To stanowczo za daleko idące uproszczenie :)
    System MESH to nie routery. Nigdy nie miały wprowadzać funkcji routingu (L3)
    A jeśli tak, to meraki, ruckus, fortinet, czy nawet ubiquiti robią to źle...
  • #14 19197796
    Jejjju
    Poziom 5  
    Cytat:
    Do mojego 2-pokojowego mieszkania - zamówię TV + internet - czyli modemorouter (plus dekoder 4k). Modemorouter ustawię w przedpokoju, nie zmieniając trybu: routera. Do tego dokupię 2 routery, które mają opcję Access Pointa. Routery te dam do moich 2 pokojów. Połączę je przewodem z modemorouterem w przedpokoju. Włączę też w obu routerach WiFi. Będę miał "jedną wielką sieć LAN" w całym domu.

Jeszcze 1 pytanie, odn. powyższego - uzyskanego dzięki Wam rozwiązania.

Bo jeżeli chciałbym kupić parę routerów - to jednak jest dosyć dużo tych MESHów w sprzedaży i mają niezłe parametry. No więc co? - gdybym to samo, co cytuję powyżej z mojego rozwiązania, zrobił nie ze zwykłymi routerami w trybie AP tylko z parą routerów MESH. Tzn. w przedpokoju modemorouter od UPC w trybie routera, do tego 2 MESHe do 2 pokojów podłączone kablem do modemoroutera.

CZYM TO BY SIĘ W PRAKTYCE RÓŻNIŁO??
  • #15 19197801
    IC_Current
    Niczym się to nie będzie różniło. Musisz tylko się upewnić, że urządzenie może pracować jako AP (czyli dosył danych do urządzenia będzie możliwy przewodowo a nie tylko po WiFi.)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19197838
    Jejjju
    Poziom 5  
    Cytat:
    Niczym się to nie będzie różniło. Musisz tylko się upewnić, że urządzenie może pracować jako AP (czyli dosył danych do urządzenia będzie możliwy przewodowo a nie tylko po WiFi.)

Acha, dziękóweczka. To już 2 opcje zrozumiałem - można dać 2 routery podłączone przewodem - OPCJA 1) zwykłe 2 routery w trybie AP OPCJA 2) 2 specjalne routery MESH, też muszą mieć tryb AP. I EFEKT TAKI SAM. OK.

A teraz 3-ECIA OPCJA. Co gdybym jednak nie chciał prowadzić kabla ode mnie z przedpokoju gdzie będzie mój modemorouterem, tylko dosył bezprzewodowy? No bo wiecie - takie 2-a 10-o metrowe kable trochę mogą mi zaszpecić przedpokój. CZY TA TRZECIA OPCJA JEST MOŻLIWA I CO DOKŁADNIE TRZEBA KUPIĆ (CO JEST POTRZEBNE) i JAK SKONFIGUROWAĆ?

Przypominam, że chodzi mi o to, żeby w całym domu była jedna, duża, wspólna sieć LAN.

Proszę, abyście Panowie, pisali dalej - co do której opcji się wypowiadacie :)
    PRZEMEK
  • #17 19197847
    IC_Current
    Jak ma działać i wykorzystać możliwości tego łącza UPC (za które przecież płacisz) to tylko opcje 1 i 2.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19197866
    Jejjju
    Poziom 5  
    Cytat:
    Jak ma działać i wykorzystać możliwości tego łącza UPC (za które przecież płacisz) to tylko opcje 1 i 2.

Acha. A TAK CZYSTO TEORETYCZNIE? Bo może bym jednak spróbował opcję 3 - bo jest najwygodniejsza? Da się tak? I co jest potrzebne? Bo moje mieszkanie nie jest bardzo duże. Weźcie, proszę, coś jeszcze powiedzcie :) Byłbym skłonny spróbować tę OPCJĘ 3 kosztem pewnego spadku prędkości,,,
  • #19 19197869
    IC_Current
    Opcja 3 to router UPC w trybie bridge, do tego router MESH + dwie satelity.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 19197871
    mick1
    Poziom 23  
    nie router MESH, a AP MESH.
    Nie rozumiem, czym różni się opcja 1(albo 2) od 3.
    Masz kilka opcji:
    - dodajesz 2 "jakieś" AP (albo routery w trybie AP) i łączysz przewodami - tanio, mało wygodnie, ale jakoś działa.
    - dodajesz 2 AP systemowe (np. ubiquiti) ogarniasz przez kontroler - działa lepiej i konfiguracja łatwiejsza
    - dodajesz 2 AP działające jako MESH (jeden łączysz przewodem z routerem, drugi łączysz bezprzewodowo z AP) - nie masz kabla między dwoma AP, działa wolniej, niż opcja 2, ale działa.

W mojej skromnej i bardzo subiektywnej ocenie - rozwiązanie pierwsze najgorsze, drugie najlepsze, trzecie najwygodniejsze.

I dlaczego mieszacie funkcje routingu (a właściwie NAT) z funkcją mesh? Oczywiście są takie urządzenia, które potrafią łączyć obie funkcjonalności, ale to wcale nie jest mus. Ja lubię ubi, gdzie za routing odpowiada jedno pudełko, a za wifi kolejne pudełka. Co to jest router MESH?
  • #21 19197879
    Jejjju
    Poziom 5  
    To jeżeli nie rozumiesz, czy się różni opcja 1 od 2 od 3 to wyjaśniam jeszcze raz - interesują mnie 3 opcje do mojego 2-pokojowego mieszkania:
    1) 2 routery (bez tego mitycznego MESHa) w trybie AP podłączone z modemorouterem UPC przewodowo
    2) 2 AP MESH podłączone też przewodowo
    3) 2 urządzenia podłączone OBA BEZPRZEWODOWO - tutaj jeszcze nie wiem, (jakie mam możliwości do wyboru)
    Teraz rozumiesz?
    Na razie już chyba wiem, że modemorouter musi być w trybie bridge - dla opcji 3. Powiecie coś jeszcze prostym językiem na temat opcji 3??
  • #22 19197907
    mick1
    Poziom 23  
    Przecież dokładnie na to Ci wyżej odpisałem, tyle, że w 3 opcji jeden łączysz przewodowo, drugi nie (bo jak niby ten pierwszy ma się połączyć z routerem?) Chyba, że będziesz miał 3 - pierwszy przy routerze, a 2 bezprzewodowo. Przeczytaj moją odpowiedź powyżej.
    Takimi urządzeniami mogą być na przykład te: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/1150022...Fi-Feature-Guide-Wireless-Uplink#requirements
  • #23 19197912
    Jejjju
    Poziom 5  
    Cytat:
    tyle, że w 3 opcji jeden łączysz przewodowo

Jeżeli nie umiesz czytać, to powtarzam po raz trzecie:
    3) OBA PODŁĄCZONE BEZPRZEWODOWO,
    I się pytam, czy jest taka opcja i jakie szczegóły?
  • #24 19197915
    mick1
    Poziom 23  
    mick1 napisał:
    tyle, że w 3 opcji jeden łączysz przewodowo, drugi nie (bo jak niby ten pierwszy ma się połączyć z routerem?) Chyba, że będziesz miał 3 - pierwszy przy routerze, a 2 bezprzewodowo.
  • #25 19197918
    Jejjju
    Poziom 5  
    To ja ustalam jakie są opcje - i się pytam w ramach moich opcji. I te opcje nie podlegają zmianom. Nie interesuje mnie jeden podłączony przewodowo a drugi bezprzewodowo, tylko OBA BEZPRZEWODOWO. I tutaj się pytam, czy tak się da, jak to zrobić, i jakie są możliwości - W RAMACH TEJ OPCJI.
  • #26 19197922
    mick1
    Poziom 23  
    mick1 napisał:
    mick1 napisał:
    (bo jak niby ten pierwszy ma się połączyć z routerem?)
  • #27 19197924
    Jejjju
    Poziom 5  
    mick1 napisał:
    mick1 napisał:
    mick1 napisał:
    (bo jak niby ten pierwszy ma się połączyć z routerem?)

Gdybym wiedział jak, to bym się nie pytał, Einsteinie.
  • #28 19197932
    mick1
    Poziom 23  
    Dobrze, napiszę tak, żebyś nawet Ty zrozumiał.
    Nie da się podłączyć przewodowego urządzenia bezprzewodowo do bezprzewodowego urządzenia. Po prostu nie ma jak.
    Możesz zastosować router z funkcją mesh (i wbudowanym AP) - chociaż tego nie polecam, albo AP działający w trybie MESH podłączony bezpośrednio do routera.
    Czy teraz już jasne?

Na przyszłość czytaj ze zrozumieniem, nie będę musiał cytować sam siebie ;) I staraj się nie obrażać ludzi próbujących Ci pomóc.
  • #29 19197981
    Jejjju
    Poziom 5  
    Cytat:
    Nie da się podłączyć przewodowego urządzenia bezprzewodowo do bezprzewodowego urządzenia. Po prostu nie ma jak.

Ja z tego NIC nie rozumiem i proszę, żebyś więcej nie pisał.
    Rozważamy OPCJĘ 3.
    Chcę podłączyć 2 urządzenia - bezprzewodowo - do mojego modemoroutera od UPC, który umieszczę w przedpokoju.
    Czy można zatem nazwać te urządzenia bezprzewodowymi (czy przewodowymi)? Tego nie wiem. (Mogą mieć jedną z możliwości, aby je podłączyć przewodowo, nie mam nic przeciwko.)
    W jaki sposób? Jaka to ma być technologia bezprzewodowa do podłączenia tych 2 urządzeń do modemoroutera? Nie wiem? Wszystko mi jedno - WiFi, Mesh, zwał jak zwał.
    Chciałbym w tych pokojach móc do tych 2 urządzeń (routerów / Access Pointów / nie wiem?) móc podłączać przewodowo (Ethernet) i po WiFi dalsze urządzenia końcowe.

Dodano po 10 [minuty]:

Przypomina mi się taki Pan, który próbował mi kiedyś wyjaśnić, jak działa tranzystor. Coś do mnie mówił przez godzinę, robił bardzo dużo rysunków, machał rękami, ale W OGÓLE nie był zainteresowany, czy ja cokolwiek rozumiem, nie patrzył na mnie, i nie zadawał mi żadnych pytań. Na końcu się spytał tylko: "Wszystko jasne?". Odpowiedziałem, abyśmy sobie dali święty spokój, że "jasne". Tłumaczenie komuś czegoś nie może być w ten sposób, bo szkoda czasu.

Moderowany przez jimasek:

Usunąłem zbędne komentarze
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #30 19198042
    IC_Current
    Teoretycznie jest opcja, ze dwa urzadzenia będą działać połączone bezprzewodowo. Musiałbyś kupic dwa repeatery. W praktyce jeden repeater ledwie działa, a dwa to juz niekończące sie wzajemne zakłócenia między wszystkimi trzema urzadzeniami radiowymi (AP UPC + 2 repeatery). Szkoda kasy i nerwów na takie dziadostwo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię stworzenia jednej sieci LAN w 2-pokojowym mieszkaniu z użyciem modemoroutera od UPC oraz routerów MESH. Użytkownik zapytał, czy można podłączyć dwa routery MESH w obu pokojach do modemoroutera przez kabel, aby uzyskać jedną wspólną sieć. Odpowiedzi wskazują, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie dwóch routerów w trybie Access Point (AP), które będą podłączone przewodowo do modemoroutera, co zapewni jedną sieć LAN. W przypadku MESH, zaleca się, aby pierwszy router był podłączony kablem do modemoroutera, a pozostałe mogłyby działać bezprzewodowo, ale w bloku może to prowadzić do problemów z zakłóceniami. Użytkownicy podkreślają, że MESH to w rzeczywistości rozwinięcie technologii repeaterów, a dla stabilności i wydajności lepszym rozwiązaniem są przewodowe połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA