logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W pełni Działająca przeglądarka na windows xp , jest taka ?

wroteczek 17 Sty 2021 13:40 33237 20
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 19189965
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    Irfan View jest nawet po polsku... i bardzo szybka... i działa od Windows 3.11 po Windows 10...
    A jeżeli Ci chodzi o pliki to polecam Total Commander, także na wszystkie Windowsy jest i po polsku także...
    A w ogóle to nie napisałeś co chcesz przeglądać? Przecież systemowe eksploratory działają w pełni?
  • #4 19190025
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    Przyznam szczerze, że mnie nigdy nie chodziło o fajność, ale o szybkość działania przy przewijaniu, przetestuję FastStone, a jeżeli ci chodzi o przeglądarki internetowe to polecam FireFox, Operę, Chrome itd itp która uznasz za fajniejszą to zastosuj...
    Po paru minutach: FastStone wydaje się szybka, wystarczy jak dla mnie, najważniejsze, że jest też w wersji portable, bo zbieram narzędzia portable dla własnego CD ratunkowego, myślę kiedyś taki stworzyć, chociaż zaczynam już wątpić, czy jest sens, skoro w domu już każde dziecko musi mieć swój komputer do zdalnej nauki. Kiedyś to miało sens, gdy był jeden komputer w domu i tak drogi, że na drugi nie było stać człowieka.....
  • REKLAMA
  • #5 19191105
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Z mojego doświadczenia.
    W tej chwili do XP jedynie FF Mozilla -jako tako.

Inne -brak certyfikatów i inne przeszkody w dostępie do stron.
    Testowałem różne.

Pozdrawiam.
  • #6 19205823
    wroteczek
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Firefox i mozilla tez juz wysiadaja, flash nie zawsze działa.... Ale bardziej są sprawne od SRWare Iron Wersja 49.0.2600.0

Dodano po 11 [minuty]:

https://www.srware.net/iron/

Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:

Ciekawa sprawa ze linuxy jakos nie maja problemow z funkcjonowaniem :D w kazdym zakresie
  • #7 19676097
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Dołączę się do tematu, co polecacie na XPka żeby na retro komputerze sobie wieczorem posiedzieć i poczytać elektrode i czasem coś obejrzeć na youtube. Nie potrzebuję robić przelewów, chodzić po nie wiadomo jakich stronach.
  • #8 19705912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 19705997
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 825
    Banasiewicz02 napisał:
    Nie potrzebuję robić przelewów
    To nie tylko przelewów dotyczy. Teraz większość stron jest w SSL, więc certyfikaty mają znaczenie.
  • #10 20724807
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Podbijam temat, macie jakiś pomysł jak w miarę przeglądać internet na windowsie XP ? wszystkie przeglądarki, które próbuje wrzucić na komputer z XPkiem wywalają błąd. Wszystkie, poza firefoxem wywalają się na samiutkim początku instalacji, jedynie firefox raczy poinformować, że nie zainstaluje się, ponieważ oczekuje windowsa z xp z sp2, dziwne to, na komputerze jest niby sp3.
  • #11 20725330
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Spróbuj znaleźć pełny plik instalacyjny dla Firefox ESR 52.1.1 i po instalacji wyłącz autoaktualizację. Instalowałem to na potrzeby kamer i pomimo że to staroć to jakoś działa. Na stronach www największy kłopot ma z wyświetlaniem reklam, ale to akurat nie problem a wręcz zaleta ;)
  • REKLAMA
  • #14 20726350
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    firefox 52.1.1 wywala mi z kolei błąd, że wymaga procesora z SSE2.W komputerze jest athlon xp 1300Mhz.
  • #15 20726495
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    bryko napisał:
    Spróbuj znaleźć pełny plik instalacyjny dla Firefox ESR 52.1.1 i po instalacji wyłącz autoaktualizację. Instalowałem to na potrzeby kamer i pomimo że to staroć to jakoś działa. Na stronach www największy kłopot ma z wyświetlaniem reklam, ale to akurat nie problem a wręcz zaleta

No fakt że nadal - takie rozwiązania "jakoś działają" - zgoda, do pewnych zastosowań nawet może i wystarczą jeszcze (asam mam/utrzymuje je na pru maszynach , głównie do celów testowych) , ale jeśli ktoś chce w miarę możliwości 'oglądać internet w nowszym wydaniu/odsłonie' - to jednak będzie cierpiał trochę...

Klientowi który by chciał koniecznie utrzymywać starszy (mocno) sprzęt - i nie byłby przywiązany do systemu (albo np. związany jakimś konkretnym oprogramowaniem które "musi działać") - zalecałbym jednak przesiadkę na Linuxa. Tutaj o wiele łatwiej jest utrzymywać starsze wersje systemów, już nawet grubo po ich EOL /EOS date.
    Przykład : sam utrzymuję kilkadziesiąt hostów (głównie na wirtualkach) z Centosem w wersjach 6, 7 i 8 , oprócz tych które już dawno przemigrowałem na RL 8/9 ...

Pozdrawiam
  • #16 20726609
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    markooff napisał:
    bryko napisał:
    Spróbuj znaleźć pełny plik instalacyjny dla Firefox ESR 52.1.1 i po instalacji wyłącz autoaktualizację. Instalowałem to na potrzeby kamer i pomimo że to staroć to jakoś działa. Na stronach www największy kłopot ma z wyświetlaniem reklam, ale to akurat nie problem a wręcz zaleta

No fakt że nadal - takie rozwiązania "jakoś działają" - zgoda, do pewnych zastosowań nawet może i wystarczą jeszcze (asam mam/utrzymuje je na pru maszynach , głównie do celów testowych) , ale jeśli ktoś chce w miarę możliwości 'oglądać internet w nowszym wydaniu/odsłonie' - to jednak będzie cierpiał trochę...

Klientowi który by chciał koniecznie utrzymywać starszy (mocno) sprzęt - i nie byłby przywiązany do systemu (albo np. związany jakimś konkretnym oprogramowaniem które "musi działać") - zalecałbym jednak przesiadkę na Linuxa. Tutaj o wiele łatwiej jest utrzymywać starsze wersje systemów, już nawet grubo po ich EOL /EOS date.
    Przykład : sam utrzymuję kilkadziesiąt hostów (głównie na wirtualkach) z Centosem w wersjach 6, 7 i 8 , oprócz tych które już dawno przemigrowałem na RL 8/9 ...

Pozdrawiam

Nie zależy mi na pełnym działaniu internetu. Mam komputer z windowsem 98 i windowsem XP ( na dwóch osobnych dyskach) Windowsa 98 używam do bardzo starych gier typu quake 2, dune 2000 a na XP mam nowsze gierki typu Indiana Jones, Unreal Tournament, Serioous Sam. Mam zainstalowane Gadu Gadu 6.0, Winampa 2.91, wygaszacz ekranu z rybkami, chciałbym jeszcze odpalić czat na interii, ewentualnie jakieś wiadomości na onecie i fora ze starymi grami. Nic więcej nie potrzebuję.
  • #17 20726736
    markooff
    Poziom 26  
    Banasiewicz02 napisał:
    Nie zależy mi na pełnym działaniu internetu. Mam komputer z windowsem 98 i windowsem XP ( na dwóch osobnych dyskach) Windowsa 98 używam do bardzo starych gier typu quake 2, dune 2000 a na XP mam nowsze gierki typu Indiana Jones, Unreal Tournament, Serioous Sam. Mam zainstalowane Gadu Gadu 6.0, Winampa 2.91, wygaszacz ekranu z rybkami, chciałbym jeszcze odpalić czat na interii, ewentualnie jakieś wiadomości na onecie i fora ze starymi grami. Nic więcej nie potrzebuję.

Rozumiem, taki "delikatny urok" starszych gierek :)
    Więc tak, co do gier i innych (nie-sieciowych) programów - to w zasadzie nic nie powinno się tutaj dziać ani nic zmieniać bo update'y na te systemy już się skończyły - więc nic się nie zmieni tutaj (na gorsze też) .
    Jednak co do programów sieciowych - takich jak gadu gadu (tutaj nie wiem dokładnie jak wyglądają jego update'y - i czy jeszcze w ogóle są (!) bo od dawna nie używałem go, nie byłem pewien nawet czy jeszcze działa ... ) albo jak czat na interii (dawna czateria jak sądzę) - to tu będzie większy problem - bo Czateria jak wiele stron/serwisów o charakterze dynamicznym używa masywnie javascriptu/jquery (co widać nawet na pierwszy rzut oka) oraz komunikuje się z szeregiem API i mniejszych aplikacyjek sieciowych - a więc będzie potrzebować coraz to nowszych wersji przeglądarek które będą obsługiwać coraz to nowsze wersje javascriptu i in.
    I tutaj mamy problem . Problem który będzie coraz bardziej narastał - bo to wszystko idzie naprzód, podczas gdy przeglądarki mogące działać poprawnie na takim Windows XP stanęły na konkretnych wersjach (dla FF to była bodajże wersja 52... )

Dlatego - najrozsądniejszym rozwiązaniem jest przerzucenie się ze wszystkimi nowszymi i sieciowymi rzeczami (jak w tym przypadku z chatem na interii) na jednak w miare aktualny sprzęt i system operacyjny (nawet gdyby to był Windows 7 jeszcze przez trochę miesięcy są wydawane na niego updaty bezpieczeństwa , a najlepiej już Windows 10 ), oraz pozostawienie wszystkiego co nie wymaga sieci na starszych komputerach ze starszymi systemami. No i pilnowanie ich bezpieczeństwa - nawet bez sieci może się czasem przez przenoszenie danych na pendrivie coś przypałętać...

Innym rozwiązaniem byłoby postawienie sobie silnego (w miarę) kompa na Win 10/ Win 11 - i od razu uruchomienie na nim wirtualizacji (tutaj jest szeroka gama dostępnych rozwiązań jak np. VMware, VirtualBox , czy inne) -> na którym należało by stworzyć osobne maszyny wirtualne - jedną na Windows 98 a druga na Windows XP - oczywiście obie bez dostępu do sieci, jedynie muszą mieć jakieś foldery współdzielone z komputerem hosta no i/albo obsługę USB żeby wgrać i zainstalować na nich wszystkie starsze gierki . Wtedy zarówno poziom bezpieczeństwa tych systemów (win 98 i win XP) wzrośnie - bo będzie można np. korzystać ze snapshotów VM i nawet jesli by się coś złego podziało gdzie nie będzie juz odp. antyirusa na dany system - po prostu zrobić revert to snapshot (sprzed infekcji) , jak i będzie można korzystac w pełni ze starszych programów/gier - a podstawa systemu (win 10/11 ) będzie na świeżo aktualizowana i na niej będzie można pracowac z programami sieciowymi jak np. chat na interii.

Osobiscie - wybrałbym wersję nr. 2 - oczywiście wymaga trochę inwestycji na starcie :) - ale to raz na parę lat .

Pozdrawiam

UPD: tak BTW - to winamp 2.92 chodzi mi bezawaryjnie także pod nowszymi Windowsami - pochodzi bowiem z czasów kiedy jak już coś pisano to naprawdę było to zrobione z przemyśleniem i dbałością o działanie, niezależnie od oprogramowania zewnętrznego :) Ech , dobre te czasy były ....

Zrzut ekranu programu Winamp w wersji 2.92 z otwartym oknem zawierającym historię wersji.
  • #18 20727523
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Mam nowszego kompa, Lenovo Yogę z windowsem 8 i tutaj mi chodzi wszystko. Drugi komputer jest jak na dzisiejsze czasy wręcz "archaiczny" bo posiada Athlona XP jednordzeniowego taktowanego 1300Mhz, 1Gb ramu w dwóch kościach po 512 (128mb z tego jeszcze pożera wbudowana karta graficzna geforce 2 mx-440) i dysk twardy 160GB "igiełkowy" Ata 133. Komputer posiada napęd cd-rw oraz dvd-rw i nawet stacje dyskietek, która również działa. W takiej konfiguracji spełnia aż nadto wszystkie moje wymagania apropo gier i programów. Z internetem w sumie też sobie poradziłem, wrzuciłem firefoxa 49 bez SSE2, nawet nie instalowałem przeglądarki, tylko wrzuciłem folder, i póki co internet w takiej formie w jakiej oczekiwałem działa.
  • #19 20727543
    markooff
    Poziom 26  

WOW! Śliczna ta konfiguracja retro :)
    Pamiętam jeszcze dość dobrze te czasy - ech...

No i oby działał Ci net jak najlepiej i jak najdłużej!
  • #20 20727581
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 679
    Ja używam czasami Mypal
    https://www.mypal-browser.org/

Ale zdarzają się błędy w wyświetlaniu niektórych stron.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności i funkcjonalności przeglądarek internetowych działających na systemie Windows XP. Użytkownicy wskazują, że większość nowoczesnych przeglądarek, takich jak nowsze wersje Firefoxa, Chrome czy Opery, nie wspiera już XP ze względu na brak aktualizacji certyfikatów i wymogi systemowe (np. SP2 vs SP3, SSE2). Zalecane są starsze wersje Firefox ESR (np. 52.1.1 lub 52.9.0), jednak mogą one mieć ograniczenia w wyświetlaniu nowoczesnych stron i reklam. Alternatywnie polecane są przeglądarki takie jak Mypal czy SRWare Iron w wersjach kompatybilnych z XP, choć również z pewnymi błędami i ograniczeniami. Wskazano także, że Linux może być lepszym rozwiązaniem dla starszego sprzętu, oferując lepsze wsparcie dla przeglądarek i nowoczesnych standardów internetowych. W kontekście sprzętowym omawiano konfiguracje z procesorem Athlon XP 1300 MHz, 1 GB RAM i kartą graficzną GeForce 2 MX-440, na których udało się uruchomić starsze wersje Firefoxa bez instalacji. Dodatkowo wspomniano o narzędziach portable i przeglądarkach do zastosowań offline lub do prostych zadań sieciowych, takich jak czytanie forów czy korzystanie z czatów o ograniczonych wymaganiach. Podsumowując, pełna i bezproblemowa przeglądarka internetowa na Windows XP jest trudna do znalezienia, ale możliwe jest korzystanie ze starszych wersji przeglądarek lub specjalistycznych projektów wspierających XP, z akceptacją ograniczeń funkcjonalnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA