logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Targi Electronica India 2024 - relacja

Jogesh 15 Wrz 2024 11:53 795 4

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• W Noida niedaleko Delhi odbyły się jednocześnie targi Electronica India, Productronica i Semicon India w centrum India Expo Mart.
  • W Semicon pokazywano maszyny do produkcji półprzewodników oraz indyjskie układy RISC-V Mindgrove Silicon i starsze komponenty CDIL.
  • W halach 9–14 dominowały elementy elektroniki, automatyka montażu, pick and place, linie produkcyjne, ESD oraz systemy magazynowania BOM z lampkami przy rolkach.
  • Dojazd z Delhi trwa prawie 2 godziny, a pierwszego dnia zamknięto dwie najbliższe stacje metra, więc wejście do około 12:30 było utrudnione.
  • Na targach było dużo wystawców z Japonii, Tajwanu, Niemiec i Indii, a Vinrox deklarował 70% eksportu do USA i EU oraz wysyłki także do Chin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Logo Electronica India i ilustracja technologicznego miasta

W dniach 11-13 września odbyły się w jednym miejscu trzy targi Electronica India, Productronica i Semicon India. Są to bardzo duże targi. Odbywają się w miejscowości Noida niedaleko Delhi, w dużym centrum targów - India Expo Mart.

Strona organizatora: Link

Indie obecnie promują elektronikę a rząd w szczególności chce rozwijać sektor produkcji układów scalonych. W tym celu promuje ten sektor.

Z Delhi najlepiej tam dojechać metrem a mimo to zajmuje to prawie 2 godziny. Pierwszego dnia z powodu tego, że na otwarciu był premier Indii i premier stan Uttar Pradesh, to zamknięto dwie najbliższe stacje metra z powodu "bezpieczeństwa". Dlatego dojazd do godziny około 12:30 był utrudniony.

Po dotarciu najpierw zwiedziłem Semicon. Czyli wystawców maszyn do produkcji półprzewodników i producentów i projektantów półprzewodników. Nie specjalnie znam się na tej dziedzinie, ale w pełni automatyczne maszyny przenosząc wafle krzemowe i ukazujące różne procesy robiły wrażenie.

Z indyjskich producentów prezentowała się firma która projektuje procesory - Mindgrove Silicon - www.mindgrovetech.in prezentowali procesory Risc-V. Podobno Debian na nich działa.

Również było CDIL, stary producent tranzystorów, triaków itd. Fajnie, że cały czas trzymają się na rynku z produkcją w Indiach. cdil.com

Stoisko CDIL Semiconductors na targach elektroniki z widocznymi napisami i materiałami promocyjnymi.

Ogólnie było bardzo dużo ludzi z dalekiego wschodu: Japonia, Taiwan itd.

Tłum ludzi na stoisku Panasonic Connect na targach elektronicznych w India Expo Mart.

W halach 9-14 znajdowały się targi elektroniki. Chciałem znaleźć TME, myślałem, że się na nich natknę, a potem wyleciało mi to z głowy i jakoś mimo, że szedłem alejka po alejce i to i wzdłuż i w poprzek, to na nich się nie natknąłem. A fajnie by było jakby udało im się owocnie wejść na olbrzymi rynek indyjski i chciałem im kilka uwag dać.

Stoisko Texas Instruments na targach elektronicznych z uczestnikami.

Oczywiście Mauser był i wszędzie się reklamował. Było można na ich stoisku wygrać prezenty grając w "ruletkę na ekranie". Wygrałem podstawkę pod telefon.

Było kilka stoisk oznaczonych jako stoiska Taiwańskie. Był Holtek i sporo innych producentów elementów. Holtek reklamował moduły sensorów. Było też stoisko z rosyjskimi firmami. Na jednym z nich prezentowali swoje układy scalone. https://www.milandr.com. Obecnie pewnie firmy rosyjskie szukają nowych rynków.
    Ogólnie dużo było promocji elementów do budowy napędów do pojazdów elektrycznych.

Całą listę uczestników można zobaczyć pod tym linkiem:
    Link

Oczywiście było też sporo firm niemieckich. Największe stoiska zaś mieli dystrybutorzy elementów z Indii. Były też takie nie spotykane przez mnie ciekawostki. Na przykład Ramakshishna Electro Components miał wielkie stoisko i wszystkim rozdawali sałatki owocowe. rkelectro.com

Inną ciekawostką była firma Vinriox zajmująca się montażem urządzeń od PCB do gotowego urządzenia, którą zresztą dobrze znam. Zajmuje się ona w 70% eksportem do USA i EU, Ale jest to też jedna z nielicznych, jeżeli nie jedyna firma, która montuje i wysyła urządzenia do Chin. vinrox.com

Stoisko firmy Vinrox na targach, z wyraźnym logo i gośćmi wokół.

W hali targów Productronica było pełno maszyn pick and place, linii produkcyjnych, ochrony ESD i osobistej, ręcznych narzędzi, chemii do elektroniki itd. Była też mała firma indyjska która oferowała swojej produkcji maszyny pick and place i piec rozpływowy. Raczej to do prototypów przeznaczone. xaltensystems.com

Były 3 firmy prezentujące regały na rolki elementów podłączone do systemu inwentarza i z obsługą BOMu. Po wybraniu BOMu zapalała się lampka przy kaądej rolce. Podobne coś jak jeden z kolegów u nas na forum zrobił do szufladek plastikowych.

Stoisko z systemem magazynowania rolek elementów elektronicznych na targach w India Expo Mart.

Czy ktoś z Was był na tych targach?

Fajne? Ranking DIY
    Byłeś na tym wydarzeniu? Jak się podobało? Odpowiedz w tym temacie, publikując relacje, zdjęcia, materiały. Napisz do nas, a otrzymasz punkty za relację.
    O autorze
    Jogesh
    Poziom 29  
    Jogesh napisał 3693 postów o ocenie 688, pomógł 33 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 21227435
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6109
    Wspaniale, dziękuję za relację! Były jakieś polskie firmy? Nie wiem, dlaczego ignorują tak dynamiczny rynek indyjski! Indie mają szansę przegonić Chiny, które są w kryzysie i gospodarce sterowanej (ciągłe dotacje na jedno, później na drugie). Ciekawe jakby tak porównywać electronics do targów monachijskich? Przy okazji w tym roku są targi w Monachium electronica 12-15 listopada, tam na pewno trochę forumowiczów będzie. Targi są raz na dwa lata i właśnie electronica wypada w roku 2024.

Jest szansa, że Indie przegonią targi europejskie. Wszystko będzie się skupiać na Azji i USA (wysoko skomplikowane), dziękuję i pozamiatane.
  • #3 21227467
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Według listy uczestników było TME. Ale nie znalazłem ich. Może gdyby chciało mi się wcześniej ich znaleźć to może bym odnalazł. No niestety polskie firmy boją się wchodzić na takie rynki. Tutaj chociaż TME próbuje, ale trochę źle do tego podchodzi.
    Ogólnie to kilka firm próbuje wejść na rynek. Kiedyś spotkałem takie firmy w Indiach jak ww.elpromaelectronics.com, czy www.greensys.pl. Ale nie wiem czy cokolwiek im się tutaj udało.

Jest firma polska co dobrze działa w Indiach Billenium.
  • #4 21227501
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6109
    Myślę, że dobrze, aby polskie firmy, miały takiego reprezentanta, konsultanta, jak Twoja osoba, który zna specyfikę tego rynku. Bo Indie chętnie wejdą do PL, ale odwrotnie może być trudniej. Chociaż pewnie rynek indyjski bardziej otwarty od chińskiego? W Chinach nie wiem czy nadal, ale 51% musi należeć do Chińczyka, abyś mógł prowadzić biznes. Nieważne, Chiny są w kryzysie, rynek wewnętrzny nie jest w stanie wchłonąć całej ich produkcji, Chińczycy też włączyli sobie oszczędzanie (tam dopiero z skrajność w skrajność), gdzieś trzeba opylić całą produkcję. Jakieś dziwne zjawiska deflacyjne się pojawiają. A Indie? Młoda, dynamiczna, otwarta populacja, z każdym robiąca interesy. Ciekawe zmiany.
  • #5 21227525
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Myślę, że rynek indyjski jest bardziej otwarty. Co do procentu udziałów to nie wiem jak teraz, bo były jakieś zmiany. Na pewno w niektórych branżach może być 85% zagranicznych udziałów. Indie mają tę zaletę, że dużo osób zna angielski. Napisy właściwie wszędzie po angielsku więc mniejszy problem kulturowy. Mam też wrażenie, że o wiele mniejsza różnica kulturowa pomiędzy Indiami i Polską niż pomiędzy Chinami a Polską. Owszem mogę czasami komuś doradzać jak chce tutaj wejść na rynek. Albo nawiązać jakąś współpracę z lokalnymi firmami.
Słuchaj:
REKLAMA