W dniach 11-13 września odbyły się w jednym miejscu trzy targi Electronica India, Productronica i Semicon India. Są to bardzo duże targi. Odbywają się w miejscowości Noida niedaleko Delhi, w dużym centrum targów - India Expo Mart.
Strona organizatora: Link
Indie obecnie promują elektronikę a rząd w szczególności chce rozwijać sektor produkcji układów scalonych. W tym celu promuje ten sektor.
Z Delhi najlepiej tam dojechać metrem a mimo to zajmuje to prawie 2 godziny. Pierwszego dnia z powodu tego, że na otwarciu był premier Indii i premier stan Uttar Pradesh, to zamknięto dwie najbliższe stacje metra z powodu "bezpieczeństwa". Dlatego dojazd do godziny około 12:30 był utrudniony.
Po dotarciu najpierw zwiedziłem Semicon. Czyli wystawców maszyn do produkcji półprzewodników i producentów i projektantów półprzewodników. Nie specjalnie znam się na tej dziedzinie, ale w pełni automatyczne maszyny przenosząc wafle krzemowe i ukazujące różne procesy robiły wrażenie.
Z indyjskich producentów prezentowała się firma która projektuje procesory - Mindgrove Silicon - www.mindgrovetech.in prezentowali procesory Risc-V. Podobno Debian na nich działa.
Również było CDIL, stary producent tranzystorów, triaków itd. Fajnie, że cały czas trzymają się na rynku z produkcją w Indiach. cdil.com
Ogólnie było bardzo dużo ludzi z dalekiego wschodu: Japonia, Taiwan itd.
W halach 9-14 znajdowały się targi elektroniki. Chciałem znaleźć TME, myślałem, że się na nich natknę, a potem wyleciało mi to z głowy i jakoś mimo, że szedłem alejka po alejce i to i wzdłuż i w poprzek, to na nich się nie natknąłem. A fajnie by było jakby udało im się owocnie wejść na olbrzymi rynek indyjski i chciałem im kilka uwag dać.
Oczywiście Mauser był i wszędzie się reklamował. Było można na ich stoisku wygrać prezenty grając w "ruletkę na ekranie". Wygrałem podstawkę pod telefon.
Było kilka stoisk oznaczonych jako stoiska Taiwańskie. Był Holtek i sporo innych producentów elementów. Holtek reklamował moduły sensorów. Było też stoisko z rosyjskimi firmami. Na jednym z nich prezentowali swoje układy scalone. https://www.milandr.com. Obecnie pewnie firmy rosyjskie szukają nowych rynków.
Ogólnie dużo było promocji elementów do budowy napędów do pojazdów elektrycznych.
Całą listę uczestników można zobaczyć pod tym linkiem:
Link
Oczywiście było też sporo firm niemieckich. Największe stoiska zaś mieli dystrybutorzy elementów z Indii. Były też takie nie spotykane przez mnie ciekawostki. Na przykład Ramakshishna Electro Components miał wielkie stoisko i wszystkim rozdawali sałatki owocowe. rkelectro.com
Inną ciekawostką była firma Vinriox zajmująca się montażem urządzeń od PCB do gotowego urządzenia, którą zresztą dobrze znam. Zajmuje się ona w 70% eksportem do USA i EU, Ale jest to też jedna z nielicznych, jeżeli nie jedyna firma, która montuje i wysyła urządzenia do Chin. vinrox.com
W hali targów Productronica było pełno maszyn pick and place, linii produkcyjnych, ochrony ESD i osobistej, ręcznych narzędzi, chemii do elektroniki itd. Była też mała firma indyjska która oferowała swojej produkcji maszyny pick and place i piec rozpływowy. Raczej to do prototypów przeznaczone. xaltensystems.com
Były 3 firmy prezentujące regały na rolki elementów podłączone do systemu inwentarza i z obsługą BOMu. Po wybraniu BOMu zapalała się lampka przy kaądej rolce. Podobne coś jak jeden z kolegów u nas na forum zrobił do szufladek plastikowych.
Czy ktoś z Was był na tych targach?
Fajne? Ranking DIY