logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi S6 C5 4.2 AQJ - Problem z automatyczną skrzynią biegów 5HP24 EFN

Skoczek2010 18 Sty 2021 21:19 3675 24
REKLAMA
  • #1 19193730
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem ze skrzynią automatyczną 5HP24 o oznaczeniu EFN. Po ostatnich opadach śniegu (3 dni temu) zrobiłem kilka wygłupów na podwórzu (zabawa trwała max 5 min), ogólnie jeżdżenie bokiem, bez jakiegoś wielkiego pałowania silnika. Podczas tego skrzynia wpadła w tryb awaryjny i na tym skończyłem zabawę, zgasiłem audi i wszystko wróciło do normy. Następnego dnia skrzynia znów wpadła w tryb awaryjny już podczas normalnej jazdy, ale znów pomogło ponowne uruchomienie. Dziś natomiast audi miała problem z ruszeniem z miejsca, silnik wkręcał się na obroty, a auto stało w miejscu i dopiero po kilku sekundach powoli ruszało, ale wciąż był uślizg do momentu przełączenia na wyższy bieg i tam już jest wszystko w normie. Podczas dohamowań przy samym zatrzymaniu skrzynia mocno hamuje i jest szarpnięcie. Po wjechaniu na kanał okazało się że odpowietrznikiem wyrzuciło olej (pewnie podczas zabawy) od tego momentu zrobiłem ok. 150 kilometrów.

I teraz najważniejsze pytanie, dlaczego olej został wyrzucony ze skrzyni biegów? Czy po uzupełnieniu oleju wszystko wróci do normy? Czy może coś się uszkodziło i bez remontu się nie obejdzie?

Bardzo proszę o rady, co mogę zrobić, wszystkie naprawy wykonuję samodzielnie więc tutaj też chce sam temu zaradzić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19194134
    Starterek85
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witaj.
    Zmień olej przy okazji oraz filtr.Jeśli podczas normalnej jazdy znów wyrzuci olej pomartwimy się dalej.
  • #3 19194271
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź. Myślisz że wymiana oleju może temu zaradzić? Napewno jest go za mało o ilość którą wyrzuciło, ale nie chciał bym pchać się w niepotrzebne koszta i rozbierać skrzynie dwa razy, a wiadomo olej też swoje kosztuje. Czy jest coś co powinienem dodatkowo sprawdzić po zdjęciu miski że skrzyni?
  • #4 19194454
    Starterek85
    Poziom 16  
    Za mała ilość oleju skutkuje wlasnie szarpaniem czy jakimiś dziwnymi rzeczami.Olej trzeba uzupełnić i to jak najszybciej.Możesz "na próbę" kupić 2 litry lub 3 i zrobić dolewkę.Jeśli skrzynia nie ożyje trzeba będzie się martwić dalej.
  • #5 19195490
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Ok, jestem już po wizycie w garażu, jestem trochę zdziwiony to raz i przerażony to dwa. Oleju w skrzyni okazało się że jest dużo, po wykręceniu korka wlewowego przy pracy silnika i skrzyni w pozycji D olej wylewał się i to mnie zdziwiło. To co mnie przeraziło to niestety brokat w oleju który wyciekł.
    Co dalej robić?
  • #6 19195810
    Starterek85
    Poziom 16  
    Olej sprawdzasz na rozgrzanej skrzyni z lewarkiem w pozycji N lub P.
    Po wykreceniu korka ma leciec olej.Najlepiej zlać to co zleci oraz wlewać z powrotem do momentu az zacznie kropić z korka.Wtedy zakrecasz korek.Jeśli miałeś rzeczywiscie grubo przelane oleju to już wiadomo dlaczego zawór bezpieczenstwa wyrzucił olej.
  • REKLAMA
  • #7 19195991
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Jutro jestem w pracy, ale po jutrze sprawdzę jeszcze ten olej w pozycji N. Takze sprawę wyrzucenia oleju mielibyśmy ogarniętą, a co z opiłkami i brakiem przyspieszenia na jedynce i wstecznym?
  • REKLAMA
  • #8 19196616
    Starterek85
    Poziom 16  
    Opiłki świadczą o zużyciu tarczki w konwerterze momentu.Konwerter do wymiany/regeneracji.Mechatronika do przejrzania.Najprawdopodobniej opiłki poniszczyły zawory.Jeśli tak to lepiej zakupić drugą skrzynię niż remintować tą.Chyba że masz dojście do tanich częśći.Trochę opiłków na magnesie w misce jak najbardziej normalne.Jednak jeśli jest już tego mnóstwo to skrzynia do remontu.
  • #9 19196618
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Tyle że jeśli konwerter byłby uszkodzony, to czy przypadkiem objawy poślizgu nie powinny występować na wszystkich przełożeniach? Czytając fora często pojawia się twierdzenie o uszkodzeniu kosza bądź tłoka odpowiedzialnego za początkowe biegi. Jak uważasz?
  • #10 19196632
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Prędzej kosz się urwał. Generalnie zawieźć do kogoś kto robi skrzynie, przygotować kupkę gotówki i tyle.
  • #11 19197343
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Dlaczego mam wieźć do kogoś kto robi skrzynie? Schematy tej skrzyni są ogolno dostępne i wcale nie wydają się mocno skomplikowane. Wiadomo są elementy które i tak będę musiał oddać do sprawdzenia, ale to co mogę zrobić sam, zawsze robię. Ale pytam bo nie chce wyciągać skrzyni gdy może to być usterka z którą da się uporać bez jej demontażu. O urwanym koszu czytałem wiele sugestii, tyle że bieg pierwszy i wsteczny to dwa różne miejsca w skrzyni i dlatego jest to zastanawiające, czy dwie duże usterki mogłyby pojawić się nagle i jednocześnie?
  • #12 19198794
    ignac112
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Zobacz sobie film o regeneracji skrzyni automatycznej, byle jaki z YT. Zobaczysz dlaczego nie robi sie tego w domu.
  • #13 19201120
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Oglądałem filmy, nawet jest z Polski o regeneracji takiej skrzyni i jakiś strasznych rzeczy tam nie ma. Dysponuje zapleczem warsztatowo-narzędziowym, a każdy mi tu mówi tylko oddaj gdzieś. Nigdy nie robiłem takiej skrzyni i nie znam jej budowy osobiście, liczyłem na odzew kogoś kto powie, to lub to w tej skrzyni pada najczęściej, przy tym i tym trzeba zwrócić uwagę na... Itd. Niestety widzę że będę musiał sam dojść do tego. Gdyby jednak znalazł się ktoś łaskawy i chciał podzielić się wiedzą, czekam na odpowiedzi. Dodam jeszcze że już postanowiłem że skrzynie rozbieram sam więc nie mówcie abym ją gdzieś oddawał 😉
  • #14 19201496
    Starterek85
    Poziom 16  
    Skrzynia nie jest taka łatwa jak Ci się wydaje.Rozebrać i złożysz żaden problem.Ale skrzynia ma dobrze jeszcze jezdzić.
  • #15 19201526
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Ja Ci powiem że też dysponuje zapleczem, nawet kiedyś coś próbowałem robić przy automatach. Jednak gdybym posiadał takie auto z taką awaria to wolałbym dać komus doświadczonemu z zapleczem części żeby zrobił z gwarancją i miec spokój. A za ten czas który bym spędził przy tym aucie zarobić na ten remont. Ale to takie moje przemyślenia.
    Jak się czujesz na siłach to wyciagaj rozbieraj. Jak w oleju były opiłki to po rozebraniu stwierdzisz gołym okiem co się uszkodziło. Najwyżej kilka razy ja wyjmiesz i włożysz aż się nauczysz. Na forum jest kolega Romuald f, ma ogromną wiedzę o automatach napewno też pomoże.
  • #16 19202098
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Czy czuje się na siłach? Trudno powiedzieć, wiele rzeczy robiłem sam pierwszy raz i jak dotąd wszystko było ok, więc chyba tak.
    Co do pomocy Romualda f to tak szczerze to liczę że udzieli się w moim temacie i coś doradzi. Na razie czekam cierpliwie, ale jeszcze chyba nie natkną się na ten temat, bo widziałem w innych postach jego ogromną wiedzę.
  • #17 19202820
    ignac112
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    A więc tak, w starych skrzyniach największy problem to jest syf, konwerter, zaworki i mechatronika.
  • #18 19203262
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Mechatronike wyjmuje jutro do czyszczenia, zaworki 'pykaja' wszystkie, ale i tak je rozbiórkę i wyczyszczę. Syfu jest dużo, bo po zdjęciu miski na jej dnie jest poprostu bagno.
  • #19 19203787
    Starterek85
    Poziom 16  
    Bagno na dnie miski nic dobrego nie wróży niestety.
  • #20 19210588
    jurek131313
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    No to pierwsza operacja \\\\//// sprawdzenie oleju na obecność glikolu .....
  • REKLAMA
  • #21 19214709
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Po rozebraniu mechatroniki okazało się, że jedna z trzech płyt jest pęknięta. Pęknięcie jest dość spore, ma około 7 cm długości i wychodzi centralnie na kanale olejowym. Domyślam się że to było przyczyną awarii i dużego stanu oleju, gdyż olej zamiast trafiać w układ, pęknięciem z powrotem wracał do miski. Zobaczymy, mam nadzieję że to było przyczyną, olej i filtr jest tu od nowości 😭 także opiłki to może tylko kwestia długo nie zmienianego oleju.
  • #22 19546721
    SzymonGon
    Poziom 2  
    I jak? Udało się problem rozwiązać?
  • #23 19546760
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 126
    SzymonGon napisał:
    I jak? Udało się problem rozwiązać?

Uważasz, że się tym pochwali?
  • #24 19959248
    Skoczek2010
    Poziom 9  
    Witam, po przerwie, tak, skrzynia została naprawiona, niestety okazało się że uszkodzeniu uległ jeden z koszy w skrzyni (najczęstszą awaria w tych skrzyniach). Mimo niejednoznacznych objawów zdecydowałem się na samodzielną naprawę. Udało się skrzynia działa prawidłowo, także spokojnie mogę powiedzieć że jeśli ktoś ma pojęcie o mechanice to sobie powinien poradzić z taką awarią. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • #25 19960511
    JohnNeo
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    To pierwszy kwietnia chłopaki 👍
    Hahaha 😎
    Uśmiałem się do łez 😂 😂 😂

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z automatyczną skrzynią biegów 5HP24 w Audi S6 C5, która wpadła w tryb awaryjny po zabawie w śniegu. Po kilku dniach skrzynia miała trudności z ruszeniem z miejsca, a także występowały szarpania podczas dohamowań. Po sprawdzeniu okazało się, że olej w skrzyni był na odpowiednim poziomie, ale pojawiły się opiłki w oleju, co sugerowało zużycie elementów wewnętrznych. Użytkownik planował samodzielnie rozebrać skrzynię, aby zdiagnozować problem. Ostatecznie stwierdzono, że uszkodzeniu uległ kosz w skrzyni, co było najczęstszą awarią w tym modelu. Po naprawie skrzynia działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA