logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia użytkownika kotła De Dietrich MCX 24 MI PLUS - przełączanie pomiędzy CWO a CO

Dymo88 18 Sty 2021 22:24 1743 6
  • #1 19193887
    Dymo88
    Poziom 2  
    Witam / czy ktoś wie jak ustawić prawidłowo (na poziomie użytkownika) taki kocioł ? Wiem już że priorytet w nim ma CWO ale przy obecnych temperaturach kaloryfery w domu dość szybko się wychładzają. Zanim ponownie kocioł przejdzie na funkcję CO to w pokojach jest zimno. Czy da się jakoś to poustawiać tak żeby szybciej następowało przełączenie pomiędzy CWO a CO ?
    Z góry dzięki za wszelkie porady
  • #3 19194103
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    Trzeba poszukać regulatora pokojowy wraz z programem ładowania zasobnika.
    Może być do pieca wymagany dodatkowy moduł.
  • #4 19194279
    Dymo88
    Poziom 2  
    78db78 napisał:
    Ile m2 masz do ogrzania ile osób korzysta z kapieli po sobie jka duży masz zbiornik CWO?

170m2 rodzina 5 osób (pandemia więc wszycy w domu) CWO 100
  • #5 19194317
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Mały zasobnik 100l wszyscy się kapią i przez 2 godz albo więcej nie grzeją grzejniki, zmniejsz temp na zasobniku przy takich rozwiązaniach zawsze brakuje wody cieplej ogrzewane kosztem CO. Ten kocioł nie możliwości grzania razem wody cwo i co trzeba by coś pokombinować.
  • #6 19194392
    Dymo88
    Poziom 2  
    78db78 napisał:
    Mały zasobnik 100l wszyscy się kapią i przez 2 godz albo więcej nie grzeją grzejniki, zmniejsz temp na zasobniku przy takich rozwiązaniach zawsze brakuje wody cieplej ogrzewane kosztem CO. Ten kocioł nie możliwości grzania razem wody cwo i co trzeba by coś pokombinować.

ustawię na minimum czyli 40 a Co podniosę do 75
    zasobnik mam dogrzewany grzałką elektryczną (fotowoltaika)
    Dzięki zobaczymy czy po zmianie będzie różnica

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik kotła De Dietrich MCX 24 MI PLUS poszukuje sposobów na optymalizację przełączania między funkcjami CWO (ciepła woda użytkowa) a CO (centralne ogrzewanie), aby uniknąć wychładzania grzejników w domu. W odpowiedziach zasugerowano poszukiwanie regulatora pokojowego oraz programowania ładowania zasobnika, co może wymagać dodatkowego modułu. Użytkownik posiada 170 m² do ogrzania dla pięcioosobowej rodziny oraz zbiornik CWO o pojemności 100 litrów, który jest dogrzewany elektrycznie. Zmiana ustawień temperatury na zasobniku i podniesienie temperatury CO do 75°C zostały zaproponowane jako potencjalne rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA