logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird - Tworzenie serwera kopii zapasowych dla 10 skrzynek pocztowych IMAP na Linuxie

macif 20 Sty 2021 10:38 1035 1
REKLAMA
  • #1 19196971
    macif
    Poziom 3  
    Ocena: 44
    Firma ma 10 skrzynek pocztowych u jakiegoś tam lokalnego dostawcy.
    Wszyscy pracownicy korzystają z Thunderbirda po IMAPie
    Potrzebuję zrobić serwer kopi zapasowych tych wszystkich skrzynek + wiadomości wysłane z IMAPa i automatyczne usuwanie wiadomości starszych niz 2 lata(często kończy się miejsce na poczcie). Firma nie chce w nieskończoność zwiększać odpłatnie limitu miejsca.

Myślałem na osobnym kompie z Linuxem(brak wirusów,a w razie wirusa nie zaszyfruje plików) na którym zainstaluje Thunderbirda i raz dziennie będzie ściągał pocztę ze wszystkich kont. W razie problemow wykorzystałbym dodatek MozBackup i przeniósł pocztę na inny komputer.

Problem polega na tym, czy plik przenoszony z Linuxa na Windows zadziała?
    Mógłbym postawić na POP3, ale znowu on nie ściąga wszystkich folderów i wiadomości wysłanych....
  • REKLAMA
  • #2 19987808
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Linux Ubuntu ma pakiet "imapcopy", jakkolwiek on robi nie całkiem to, o co mi chodziło, więc ściągnąłem źródła i trochę przerobiłem.

W mojej wersji mam program, który z każdego folderu skrzynki pocztowej robi plik tekstowy - a w nim każda wiadomość zaczyna się od nagłówka podającego jej długość. I ten plik w razie czego można przerobić na taki format, jaki jest potrzebny. Nagłówki wyglądają tak:
    Kod: less
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

"Size" liczy się od następnej linii; dodatkowo, na końcu jest dodany LF (bez CR). Jeśli coś takiego pozwoli rozwiązać problem, to wypróbuj, źródła są w załączniku. To jest program w Pascalu, kompiluje się przy użyciu 'fpc' (używałem do tego Linux-a Ubuntu 18.04 LTS), wystarczy rozpakować i napisać 'make'.
    Załączniki:
    • imap-get.zip (18.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA