copyman napisał: A może poszukać UCZCIWEJ firmy sprzedającej / dzierżawiącej ? Mnie osobiście irytuje 1000 pytań do ... ze strony potencjalnych najemców zrobionych w bambuko przez poprzednich , najczęściej autoryzowanych partnerów. Ostatni przykład - przedłużenie wynajmu maszyn pod warunkiem wykonania napraw za bagatela 12 tys złotych netto ! Wstawiłem do klienta 4 moje maszyny i od prawie 2 lat wszyscy są zadowoleni. Nie wiem po co kuszenie klienta niskimi opłatami jak i tak w dłuższej perspektywie planujemy postawić go pod ścianą ... Szczerze ? Czasem licząc koszty bardziej warto kupić urządzenie na własność niż bujać się z egzekwowaniem warunków umowy dzierżawy . Wielu moich klientów KUPIŁO ode mnie maszyny mając bardzo złe doświadczenia po dzierżawie. Jak to mawia klasyk - „przypadek ? Nie sądzę”
C.
Dokładnie kolego. W dodatku większość nie zdaje sobie sprawy, że tak dzierżawa to tak naprawdę "zakup" często kilkuletniego urządzenia na raty, które tak na prawdę nigdy się nasze nie staje

Już w ogóle rozbrajają mnie oferty firm, które zapewniają, że bardziej opłaca się rozliczenie za toner

czyt. płacisz X zł za toner o pojemności, który rzeczywiście wydrukuje jakieś maksymalnie 70 %. Z kolei rozliczanie za stronę też ma swoje wady. Płacimy za każdą stronę... Czy to A4 czy A5 pustą czy zapisaną.
Zdecydowanie lepiej kupić sobie urządzenie na własność, tonery zamienniki bądź oryginały we własnym zakresie + ewentualnie jakaś umowa z okolicznym serwisem na przeglądy, konserwacje czy inne nieprzewidziane serwisy.