logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Wybór kserokopiarki do punktu ksero w małym mieście, budżet 3000 zł

gutek99 09 Cze 2013 23:41 8328 15
REKLAMA
  • #1 12400701
    gutek99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam zamierzam otworzyć punkt ksero. miasto sześć tysięcy mieszkańców cena u konkurencji 40 groszy. Jaką Kserokopiarke kupić? Mam do wydania 3000 złotych zależy mi żeby miała możliwość wydruku z komputera, funkcje skanera . Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?[/b]
  • REKLAMA
  • #2 12401217
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Aficio 2035/2045/3035/3045 , Bizhub 350/360/420/500 .

C.
  • #3 12401680
    thorgee
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Tak jak Kolega podał, a warto zwrócić uwagę, żeby model urządzenia był popularny, wówczas części i tonery dłużej będą osiągalne.

Jedno ale do podanych typów maszyn, otóż te maszyny mają dość długie cykle wymian części po ok 150 tysięcy, które jednostkowo trochę kosztują zwłaszcza oryginały, ale są też zamienniki. Bęcyk przy serwisie tradycyjnym polega na tym, żeby kupić maszynę, która ma mało zużyte części, bo ich komplet drogi. Wyjściem z sytuacji w tym przypadku jest umowa serwisowa i płatność od zadrukowanej strony, wówczas moment wymiany nie ma znaczenia.

Szczerze to przy 6 tys mieszkańców trochę ciężko będzie z punktu ksero uzyskać jakiś znaczący dochód. Dzisiaj największy dochód z tego jest tam gdzie są studenci (oprawa i wydruk prac) i trochę małej poligrafii zlecają firmy prywatne. Poza tym można dorwać zlecenia na druk recept dla lekarzy.

Suma sumarum, gdybym zaczynał w takich warunkach to wziąłbym chyba jeszcze inny sprzęt, mianowicie format A4. Zdaje sobie sprawę, że droższa eksploatacja, ale są zamienniki.
    Przy takim budżecie można kupić nową maszynę format A4 np. Olivetti d-copia 3503, ma ten plus, że oprócz tego, że ma wszystko, to ma wbudowany port pamięci usb (pendrive) do którego może skanować i drukować.
    Nowe to zawsze nowe, a że ma części na 100.000 stron to pozostanie tylko toner do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 12403925
    gutek99
    Poziom 2  
    dzięki za zainteresowanie:) wiem właśnie że studenci to najlepszy interes, ale mój punkt ksero to dodatek do działalności sklepu szkolno-biurowego.. z samego ksero na pewno byłaby porażka.. chodzi mi o kserokopiarkę która spełni oczekiwania przeciętnego kowalskiego który nie posiada w domu ani drukarki czy też wielofunkcyjnego urządzenia. a że konkurencji praktycznie brak bo jedyne ksero jest drogie i mało kto wie że w ogóle jest. Dlatego sam nie wiem co potrzebna mi kserokopiarka powinna posiadać za funkcje. Z drugiej strony jak ktoś przyjdzie z np. zeszytem do skopiowania, to nie chciałbym ślęczeć nad nim pół dnia itp.
  • #5 12404756
    thorgee
    Poziom 21  
    Jak bez konkurencji, to może coś z tego będzie :-)

Rozumiem, że chodzi Koledze o urządzenie uniwersalne. W takim razie ten d-copia 3503 będzie idealny, a prędkość ma 35 str/min czyli tyle ile duże Minolta bizhub 350 czy Ricoh 2035/3035, poza tym na wyposażeniu standard jest też duplex i auto podajnik dwustronny, zresztą jest na stronie to można poczytać.
  • #6 12404828
    copyman
    Wszystko ładnie , tylko jest to maszyna formatu A4 ... Na punkt ksero proponowałbym jednak kopiarke A3/A4 . Sam prowadzę taki punkt i kopii formatu A3 robi się sporo. Poza tym mając urządzenie z tego segmentu który wymienialem wcześniej możesz także drukować z komputera w formacie A3 i to 2-stronnie bo maszyny tego typu są wyposażone w duplex. Czy skanowanie do USB aż tak się tu przyda... Wątpię . Maszynę i tak masz podpietą do kompa a ustawić skan do SMB i wrzucić klientowi na pendrive zajmie niewiele wiecej czasu.

C.
  • #7 12404893
    thorgee
    Poziom 21  
    Kolega copyman ma z formatem bezsprzecznie rację, jest to maszyna A4 a na punktach ksero królują maszyny formatu A3, ale serwisując różne maszyny po Klientach, zauważam po statystykach używanego papieru, że jednak formatu A3 jest używane dość mało, na poziomie max 10% i to raczej w instytucjach budżetowych, bo w firmach prywatnych zdecydowanie mniej. Po prostu format dokumentów to A4 i prawie wszystko na nim się robi.

Teraz czy port USB do skanowania i wydruku się przydaje ?
    Przydaje, bo gdy przychodzi Klient ze swoim Pendrivem, to nie podłączamy go do naszego komputera i nie zasysamy z niego wirusów, tylko drukujemy bezpiecznie.

Wiem, że można za każdym razem skanować antywirusem, tylko zakładając, że ustawimy skanowanie dokładne a klient będzie miał na pendrive mnóstwo plików albo może nawet spakowane, to proszę sprawdzić ile to trwa. Jeśli byłby jeden klient na dzień to pewnie byłoby to ok, tylko co zrobić jak przyjdzie naraz dwóch takich, każemy mu przyjść za pół dnia czy następnego dnia?

Żeby nie było, format A3 także oferuje do swoich Klientów ale nie każdemu przyda się takie samo urządzenie, choćby branża była taka sama.
  • REKLAMA
  • #8 12406166
    copyman
    Niestety specyfika punktu ksero wymusza szersza gamę usług i brak możliwości zrobienia kopii A3 dyskwalifikuje dla mnie taki punkt. Niestety klienci wymuszają na nas coraz szerszy wahlarz usług . A3 moim zdaniem to podstawa . Co do otwierania dokumentów "na drukarce" zajmie tyle samo czasu co na komputerze. Nie demonizuj proszę antywirusa. Jeżeli coś będzie nie halo to antywirus to zasygnalizuje i po kłopocie . Drukujemy z pendrive dużo dokumentów i kompy nie są poinfekowane a klienci naprawdę nie czekają długo . Poza tym warto otwierać dokumenty na komputerze ponieważ czasem się "rozjedzie" układ strony i problem gotowy . Często rownież klienci chcą coś poprawić lub zmienić . Na MFP tego nie zrobisz... O skanie już pisałem. Powiem tylko od siebie że nie zamieniłbym dobrego Bizhuba 500 lub Aficio 3045 na takie urządzenie.

C.
  • #9 12406315
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Na początek kupiłbym IR 3300i i zobaczył czy się opłaca - po co inwestować nadmiernie w niesprawdzony interes, a maszyna spełni wszystkie oczekiwania.
  • #10 12407023
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Temat wielki jak ocean. Był juz wielokrotnie na forum. Każdy z kolegów ma racje.
    Może zacznij od tego jakie firmy masz w okolicy zajmujące się sprzedażą i serwisem. Zobacz co proponują.
    Nawet najlepszy sprzęt z serwisem oddalonym o 100 czy 200 km nic nie da.
  • #11 12407574
    gutek99
    Poziom 2  
    witam wszystkich:0
    wstępna decyzja podjęta poleasingowy bizhub c350 za niecAŁE 3000 brutto z możliwością usługi serwisowej z rozsądną prowizją..
    co sądzicie?? jutro mam dać odpowiedź..
  • #12 12407627
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Bizhub C350 to kolorowa kopiarka, w sumie też potrzebna tylko że kolor nie zastąpi kopiarki monochromatycznej. Co do ceny - szału nie ma, w dodatku to już dość starawa maszynka, co nie znaczy że jest kiepska, po prostu są nowsze, lepsze i tańsze.
  • #13 12408583
    thorgee
    Poziom 21  
    Jeśli brać c350 to chyba tylko w umowie serwisowej od zadrukowanej strony, tak żebyś nie musiał zaraz wywalać drugie tyle w kończące się części, czy tonery.
    Nie pamiętam czy na c350 też jest ten problem jak w c250 (bo są z tego samego okresu produkcji), że co 40 minut robi auto kalibrację która pochłania tonery i inne materiały eksploatacyjne
  • REKLAMA
  • #14 12409904
    majeranek86
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli jest w tym punkcie xero jest mały ruch i właściciel będzie mieć cierpliwość to spoko. Generalnie ta maszyna jest leciwa i nie wiem czy przy wydrukach prac, grafiki z komputera, edycji, albo jak zapuści pracę dyplomową na 200 stron w kilku egzemplarzach, to czy da sobie z tym radę. Do "pykania" kopii może wystarczy, ale też nie jestem pewny czy taki dziadek nie zacznie po pewnym czasie sprawiać kłopotów, a w punkcie usługowym przestój oznacza brak kasy, ale to moje zdanie. Moim zdaniem c253/353 to chyba byłoby minimum.
    Thorgee, może tak być jak mówisz. Również występowały problemy z dozowaniem tonera.

Pozdrawiam.
  • #15 12410450
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Bizhub c 350 - moduł druku tylko PCL, druk w dupleksie - tylko 80 gsm
    poprawcie mnie jeśli coś źle piszę.
    jeśli ta maszyna to z Fiery - trafiają sie takie.
    Ale raczej C 253 lub nowsza z kontraktem.
  • #16 12411945
    copyman
    Bez problemu C250/252 podoła :) Sami używamy babuni C250 na punkcie i klienci chwalą bardzo wysoką jakość kopii. Drukujemy sporo magisterek i nie ma problemów z tą maszyną. Nie licząc oczywiście flagi pieca ;) Co do C 350 to kopiarka wbrew pozorom z potencjałem. Trzeba go tylko umieć dobrze wykorzystać. Fakt że bez IC-401 (fiery) jest to dość ciężkie ale uwierzcie mi że da się ! Widziałem już wydruki robione tą maszyną i w życiu bym nie powiedział że taka "babunia" potrafi takie cuda ! Maszyna leciwa ale pod dobrą i fachową opieką serwisową będzie się dobrze spisywać. Wydajność też przyzwoita 35/22 . Co prawda preferowałbym C450 z IC-402.

C.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór kserokopiarki do punktu ksero w małym mieście z budżetem 3000 zł. Użytkownicy polecają modele takie jak Aficio 2035/2045/3035/3045 oraz Bizhub 350/360/420/500, zwracając uwagę na popularność modeli, co ułatwia dostępność części i tonerów. Podkreślono znaczenie funkcji skanera oraz możliwości druku z komputera. Wskazano na potrzebę posiadania urządzenia formatu A3, które lepiej odpowiada wymaganiom klientów. Użytkownicy sugerują również rozważenie umowy serwisowej oraz wybór sprzętu, który nie będzie generował wysokich kosztów eksploatacyjnych. Ostatecznie, autor rozważa zakup poleasingowego Bizhub C350, co budzi mieszane opinie ze względu na wiek urządzenia i jego wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA