logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL clip 2, nie działa, prawdopodobnie uszkodzony port micro USB

ShootGan 20 Sty 2021 22:39 543 5
REKLAMA
  • #1 19198852
    ShootGan
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Głośnik nie uruchamia się wcale, dioda nie reaguje na podłączenie ładowania. Na baterii niezależnie od podpięcia 0,6V. Po podłączeniu na porcie usb brak napięcia. Pin na którym powinno być +5V zwarty do masy. Wejście nie wygląda w środku najlepiej ale nie widzę tam wizualnie żadnego oczywistego zwarcia. Pytanie czy jest możliwe że to zwarcie jest powodowane przez jakiś inny element czy to po prostu uszkodzony port do ładowania. Niestety nigdzie nie potrafię znaleźć żadnego schematu a po samej płytce ciężko mi do czegoś dojść tym bardziej że ten fragment płytki jest zalany czymś co chroni ją przed zalaniem a wolę nie ściągać tego niepotrzebnie ryzykując urwaniem jakiegoś małego elementu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19202777
    ShootGan
    Poziom 8  
    Nie wiem co się stało ani jak ale, bo nic z nim nie robiłem ale na baterii nagle pojawiło się napięcie 3,3V. Wykluczam raczej że poprzedni pomiar był błędny, ponieważ głośni się włączył, czego wcześniej nie dało się zrobić. Dalej nie ma napięcia zasilania po podłączeniu do ładowanie i jest zwarcie między +5V a GND. Ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19202917
    ShootGan
    Poziom 8  
    znalazłem 4 tranzystory których prawdopodobnie źródło jest zwarte do masy i 5V z wejścia usb oraz jeden układ oznaczony WY734 który na jednym z pinów ma taką samą sytuację. W takim przypadku stawiałbym że to zwarcie jest jednak po prostu na gnieździe.
REKLAMA