logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router zamiast FunBox 2.0 dla sieci Orange do 80 Mb/s? Wi-Fi na odległość 10 metrów

Pawel93 21 Sty 2021 10:49 1767 7
REKLAMA
  • #1 19199438
    Pawel93
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Witam. Posiadam internet z orange po zwykłym przewodzie do 80 Mb/s i jest te 80 bo jest blisko centrali. Moje pytanie jest takie - jaki kupić router zamiast tego funbox? Chodzi mi też o to żeby sieć wi fi była dosyć dobra bo router jest w moim pokoju 5 6 schodków wyżej a potrzebuje wi fi w salonie, odległość jest do 10 metrów z 5 schodkami w dół ściany są z suporeksu więc nie powinno być większych problemów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19199702
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    Wymiana routera w zasadzie niewiele zmieni większość producentów trzyma się restrykcji prawnych co do mocy wypromieniowanej. Na duże mieszkania i tak trzeba więcej niż jeden AP. Do 80Mbit idelalnie sprawdzi się PLC np TL-WPA4220 Kit i podłączenie go do obecnego sprzętu. Jak już bardzo chcesz zmienić to musisz szukać z wbudowanym modemem VDSL
  • REKLAMA
  • #3 19200021
    Pawel93
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Nie upieram się przy wymianie routera, tylko myślałem że to coś pomoże ale tak jak na początku ja myślałem - zrobić AP na dole w salonie bo będzie pod wi fi podłączone 3 telefony, telewizor, 1 laptop na pewno, dekoder do telewizji, więc nie ma problemu kabel pociągnę piwnicą. Ogólnie to mieszkam w domku jednorodzinnym i tylko jest jedna inna sieć wi fi w okolicy. Czyli rozumiem ciągnąć kabel LAN od funbox'a z mojego pokoju do wzmacniacza który będzie w salonie?

A mógłbym zrobić tak żeby połączyć dwa routery ze sobą? Według mnie lepiej by było bo TV i dekoder mógłbym podłączyć pod drugi a jak nie to taki AP na dwa gniazda i jeden bo według mnie nie ma sensu tu robić dwa AP, bo przestawiłem router bliżej schodów i już laptop na dole w salonie ma pełne połączenie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19202796
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    Jeśli możesz wszędzie dociągnąć przewód to nie używaj żadnych wzmacniaczy czy PLC tylko wstawiaj kolejny AP w miejscu gdzie jest słaby sygnał, ustawiasz tylko inny kanał, taki sam SSID i szyfrowanie i to tyle, zamiast AP można użyć dowolnego routera wpinając się do portu lan uprzednio konfigurując sprzęt tak aby nie powodował konfliktu IP z obecną bramą, nie miał włączonego serwera DHCP, reszta wifi jak w przypadku AP.
  • REKLAMA
  • #7 19202851
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    Pawel93 napisał:
    dociągnę tam kabel kupić router i go skonfigurować po prostu jako AP ?

Tak jak tutaj podano:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Pawel93 napisał:
    Jaki byłby dobry do tego router, czy może wiesz ?

TPLink C6 wystarczy do tego netu aż nadto - ma on opcję właśnie AP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje alternatywnego routera do FunBox 2.0 dla internetu Orange o prędkości do 80 Mb/s, z dobrym zasięgiem Wi-Fi w odległości do 10 metrów. W odpowiedziach zasugerowano, że wymiana routera może nie przynieść znaczącej poprawy, a lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie dodatkowego punktu dostępowego (AP) lub routera z funkcją AP, podłączonego kablem LAN. Rekomendowano model TP-Link C6, który spełnia wymagania użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA