logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC - Connect Box - gniazdo do kabli koncentrycznych

itz.gazo 22 Sty 2021 15:58 5196 7
REKLAMA
  • #1 19202546
    itz.gazo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej,

Chciałbym was prosić o radę odnośnie podłączenia Connect Boxu z upc oraz TV do kabla koncentrycznego, którym dochodzi mi połączenie do mieszkania.

Monter wykorzystał kabel koncentryczny z gniazda SAT, wyrzucając je i trochę prowizorycznie przeciągnął kabel na zewnątrz, zarobił i podłączył splitter, do którego następnie podłączył koncentryki z modemu oraz TV. Nie wiem czy to najlepsze możliwe jakościowo podłączenie, ale przede wszystkim nie podoba mi się taka prowizorka, która wystaje z puszki i zwisa na zewnątrz (w ogóle nie czaję polityki upc - mają w budynku nowiuśką infrastrukturę światłowodu do każdego mieszkania, a i tak lecą wszystkim na koncentryku).

UPC - Connect Box - gniazdo do kabli koncentrycznych

Stąd moje pytanie do was. Czy istnieje podobnego rodzaju splitter w formie gniazda, abym mógł to estetycznie zamontować w puszce i zamknąć z resztą gniazd setu (oraz aby połączenie nie straciło na jakości)? Domyślam się, że zwykłe gniazdo satelitarne R+TV+SAT nie umożliwia właściwego splitu do modemu oraz TV.

Dziękuję

Tomek
  • REKLAMA
  • #2 19202567
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    @itz.gazo
    Musisz szukać gniazdka z 2 portami DATA. Albo z jednym portem DATA i tak i tak dać jeszcze ten splitter.
    Tylko miej świadomość, że gniazdko może wprowadzić pogorszenie sygnału kablowego i zaczną się problemy z tv i netem.
  • REKLAMA
  • #3 19202870
    itz.gazo
    Poziom 2  
    Nie bardzo rozumiem i nie mogę również znaleźć gniazdo DATA. Czy mógłbyś rozjaśnić, ew. Podać link?

A czy nie ma takiego gniazda, które pełniłoby taką samą funkcję, co obecnie podłączony splitter, tyle, że byłoby to w formie gniazda, które można osadzić w puszce? Bo w zasadzie na tym mi zależy
  • REKLAMA
  • #4 19202978
    KOCUREK1970
    @itz.gazo
    Zanim odpowiem na Twoje pytania, mam kolejne pytanie - tv masz na dekoderze od operatora, czy to pakiet darmowy na Twoim tv i nie masz tam dekodera od UPC?
  • #5 19202980
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19208838
    itz.gazo
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    @itz.gazo
    Zanim odpowiem na Twoje pytania, mam kolejne pytanie - tv masz na dekoderze od operatora, czy to pakiet darmowy na Twoim tv i nie masz tam dekodera od UPC?

Jest to pakiet darmowy, bez dekodera. Po splitterze jeden kabel idzie bezpośrednio do TV, drugi do Connect Boxu.
  • #7 19209159
    KOCUREK1970
    @itz.gazo
    To gniazda jako takiego nie kupisz.
    Musiałbyś poszukać czegoś takiego: obudowa gniazda OGF-116 (Allegro Numer oferty: 7181354732).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o estetyczne i jakościowe podłączenie Connect Boxu UPC oraz telewizora do kabla koncentrycznego. Monter użył splittera, co budzi wątpliwości co do jakości sygnału. Użytkownik poszukuje gniazda, które mogłoby zastąpić splitter, aby zamontować je w puszce. Odpowiedzi sugerują, że trudno znaleźć gniazdo RTV DATA odpowiadające funkcjom splittera, ale proponowane są różne rozwiązania, w tym obudowy gniazd oraz alternatywne metody ukrycia splittera. Użytkownik korzysta z pakietu darmowego bez dekodera, a sygnał jest dzielony na telewizor i Connect Box.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA