logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika na garażu, dwa liczniki – jak podłączyć instalację do licznika w domu?

jacekbuch 22 Sty 2021 20:52 2826 12
REKLAMA
  • #1 19203208
    jacekbuch
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam taki problem, na posesji mam dom i oddzielny garaż i 2 oddzielne liczniki. Chciałbym założyć fotowoltaikę z tym że chciałbym aby instalacja była położona na garażu a "zasilała" licznik który jest na domu.
    Czy da się do tego wykorzystać przewód który mam w ziemi?
    Fotowoltaika na garażu, dwa liczniki – jak podłączyć instalację do licznika w domu?
  • REKLAMA
  • #2 19203266
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Póki co to jeszcze nie, jak wejdzie w życie ustawa z wirtualnym odbiorcą to może tak.
  • REKLAMA
  • #3 19203415
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1020
    jacekbuch napisał:
    Czy da się do tego wykorzystac przewód który mam w ziemi?

Możesz położyć dodatkowy kabel z inwertera w garażu do instalacji w domu, jak nie w ziemi to jako linia napowietrzna.
  • REKLAMA
  • #4 19203500
    jacekbuch
    Poziom 4  
    Niestety dodatkowy kabel nie wchodzi w grę, mam świeżo położoną kostkę i nową elewację i nie chcę żadnych korytek na elewacji, ogólnie planuje pozbycie się tego licznika na garażu. A nie da się jakoś przerobić instalacji aby wykorzystać ten przewód w ziemi?
    Przepraszam za pytania ale jestem kompletnie zielony.
  • REKLAMA
  • #5 19203534
    rokbok
    Poziom 40  
    jacekbuch napisał:
    A nie da sie jakoś przerobić instalacji aby wykorzystać ten przewód w ziemi?

Nie da się, ten przewód w ziemi to jest przewód zasilający licznik w garażu, a Ty możesz coś zmieniać za licznikiem, a nie przed.

Wyciągnięcie kostki brukowej, położenie kabla, a następnie położenie na powrót kostki to pikuś, ale jak nie chcesz no to cóż, zlikwiduj licznik w garażu (wypowiedzenie umowy), energetyka odłączy go od zasilania w domu, założy na powrót plomby i wtedy go będziesz mógł wykorzystać.
  • #6 19203561
    jacekbuch
    Poziom 4  
    Na co założy plomby?
    Puszczając kabel pod kostka jakoś musi dojść do licznika, co wiąże sie z korytkiem na elewacji a to odpada
  • Pomocny post
    #7 19203579
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    jacekbuch napisał:
    Niestety dodatkowy kabel nie wchodzi w grę, mam świeżo położoną kostkę i nową elewację i nie chcę żadnych korytek na elewacji, ogólnie planuje pozbycie sie tego licznika na garażu. A nie da sie jakoś przerobić instalacji aby wykorzystać ten przewód w ziemi?
    Przepraszam za pytania ale jestem kompletnie zielony

Jak zrezygnujesz z układu pomiarowego czyli z licznika garażu to ten istniejący kabel jak najbardziej wykorzystasz
  • Pomocny post
    #8 19203593
    rokbok
    Poziom 40  
    jacekbuch napisał:
    Na co założy plomby?

Istniejący kabel jest podłączony w miejscu, które jest zaplombowane, jak z jednej tak i z drugiej strony, gdy ZE będzie likwidować licznik to muszą ten kabel odłączyć od zasilania, które właśnie jest zaplombowane, odłączą kabel, zaplombują na powrót (opieram się na rysunku, który zamieściłeś) i będziesz mógł kabel wykorzystać.
  • #9 19203618
    jacekbuch
    Poziom 4  
    Ok, czyli zaczynam od demontażu licznika na garażu, potem biorę elektryka żeby podłączył garaż (tym podziemnym przewodem) pod licznik na domu i wtedy zakładam foto. Dobrze zrozumiałem? I czy takie przełącznie tego przewodu jest skomplikowane i kosztowne?
  • #10 19203625
    rokbok
    Poziom 40  
    jacekbuch napisał:
    Ok, czyli zaczynam od demontażu licznika na garażu, potem biorę elektryka żeby podłączył garaż (tym podziemnym przewodem) pod licznik na domu i wtedy zakładam foto

Dokładnie tak, z tym że foto możesz złożyć w każdej chwili, a podłączyć jak już zlikwidujesz licznik i będziesz miał garaż podłączony pod licznik domowy.
  • #11 19203636
    jacekbuch
    Poziom 4  
    rokbok napisał:
    z tym że foto możesz złożyć w każdej chwili
    w sumie masz rację, zakład energetyczny ma 30 dni na montaż licznika dwukierunkowego czyli powinno pokryć się w czasie ze zdjęciem tego na garażu.
    A czy "przełączenie" tego podziemnego przewodu jest czasochłonne?
    I jeszcze wpadła mi taka myśl do głowy, czy elektryk z uprawnieniami może zdjąć licznik i przełączyć te przewody tak żeby to zagrało, a wypowiedzenie umowy swoją drogą?
  • #12 19203658
    rokbok
    Poziom 40  
    jacekbuch napisał:
    A czy "przełączenie" tego podziemnego przewodu jest czasochłonne?

Nie, wystarczy w domu ten kabel podłączyć pod rozdzielnię, a drugi koniec pod jakąś małą rozdzielnię w garażu.

jacekbuch napisał:
    I jeszcze wpadła mi taka myśl do głowy, czy elektryk z uprawnieniami może zdjąć licznik

Nie, to tylko ZE, oni spisują licznik do rozliczenia końcowego i tylko oni są upoważnieni do zdjęcia plomby i licznika.
  • #13 19203965
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Przed podjęciem decyzji w sprawie wykorzystania tego przewodu w ziemi radziłbym sprawdzić jego przekrój czy będzie odpowiedni do planowanej mocy instalacji fotowoltaicznej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma dwa oddzielne liczniki na posesji: jeden w domu, a drugi w garażu. Planuje zainstalować system fotowoltaiczny na dachu garażu, który ma zasilać licznik w domu. Istnieje pytanie, czy można wykorzystać przewód w ziemi do połączenia instalacji. Odpowiedzi wskazują, że obecny przewód zasila licznik w garażu, co uniemożliwia jego wykorzystanie przed licznikiem. Zaleca się demontaż licznika w garażu, co pozwoli na wykorzystanie istniejącego przewodu do podłączenia garażu do licznika w domu. Wymaga to interwencji zakładu energetycznego, który odłączy licznik i zaplombuje przewód. Użytkownik powinien również sprawdzić przekrój przewodu, aby upewnić się, że jest odpowiedni do planowanej mocy instalacji fotowoltaicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA