logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA PREGIO 2,7l diesel z 1999r przerywa prace a nawet gaśnie w chłodne dni

fredzik49 24 Sty 2021 01:40 555 2
REKLAMA
  • #1 19205672
    fredzik49
    Poziom 2  
    W chłodne dni KIA PREGIO VAN 2,7 l diesel przerywa a nawet gaśnie jak ruszam w chłodne dni nim się rozgrzeje. Instalacja paliwa wraz ze zbiornikiem wypłukana. Mechanik proponuje dodatkową elektryczna pompę zainstalować przed wtryskową.
    Mam obawy bo fabrycznie nie ma czy nie "rozjedzie" sie to wszystko i czy nie zaszkodzi? Nie znam sie na samochodach ale mam do czynienia z palnikami olejowymi i gazowymi w kotłach i nie wyobrażam sobie dołożyć pompę dodatkowo w palniku jeśli fabrycznie nie ma. Ten kocioł by zwariował nie do uregulowania. Ale może w samochodzie są jakieś zabezpieczenia. Bywają podobno dwie pompy ale od nowości chyba. Czy możecie poradzić w tej sprawie co robić?
    Pozdrawiam i dziekuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19205791
    arek78lodz
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Z tego co pamietam w pregio byl zawsze problem z filtrem paliwa. Zawsze bylo tam sporo wody ktora dawala znac o sobie w chlodne dni gdy temp zblizala sie do 3 stC i nizej. Tam jest jeszcze pompa cisnieniowa dajaca spore cisnienie na wtryski. Na wejsciu do pompy sa sitka. No i ostatnia rzecz to wtryski.... Tak po samym opisie to ciezko doradzic.
  • #3 19206028
    fredzik49
    Poziom 2  
    Dzięki za informację. Nie wiem czy ten "mój" mechanik zna ten silnik. Walczy z nim od 2 a może 3 lat. Planował głowice, wymieniał uszczelki na głowicy i pokrywie bo ponoć tam nieszczelność, wypłukał ponoć całą instalacje paliwa od pompy wtryskowej ze zbiornikiem paliwa włącznie, wymienił pompkę ręczną z filtrem co jest pod siedzeniem, założył dodatkowo jakiś zwrotniak na rurce zasilania paliwa przed wtryskową albo powrocie do zbiornika bo na powrotnej bombelki powietrza szły. Ale na powrotnej to chyba normalne. Po wypłukaniu przyjechał do mnie pokazać że jest dobrze. Odwiozłem Go i zaczął przerywać. Więc nie pomogło. Stwierdził w końcu, że jedyne wyjście to dodatkowa pompa elektryczna paliwa. Nie wiem na jakiej podstawie podał parametry tej pompy. Jak się zdecyduję to żebym kupił to zainstaluje i to pomoże. Pytałem czy nie lepiej pompe wtryskową zregenerować. To mnie zakrzyczał. 3.000zł regeneracja, trzeba zdemontować i zawieźć, przywieźć i zamontować. No i dodatkowy koszt tej operacji. Rzeczywiście nazbierało by sie ze 4.000zł. On tę pompkę zainstaluje tanio w ramach nieudanego efektu po płukaniu tanio bo kasę za płukanie wziął.
REKLAMA