logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia K2700 - Gaśnie po odpaleniu, podejrzenie cofania paliwa, zaworki zwrotne?

konaro 11 Mar 2009 09:19 25261 40
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Kia K2700 po odpaleniu gaśnie i wymaga ręcznego pompowania, oraz jak sprawdzić, czy winne są zaworki zwrotne albo cofanie paliwa?

Najczęściej winne jest zasysanie powietrza lub nieszczelna pompa wtryskowa/pompka ręczna, więc dokładanie kolejnego zaworka nie usuwa przyczyny, a może tylko pomóc doraźnie [#6269043][#11930226][#10525453] Najprostszy test to podać paliwo z bańki ustawionej wyżej niż pompa albo założyć przezroczysty przewód i zobaczyć, czy lecą bąble; jeśli na takim zasilaniu silnik pracuje normalnie, szukaj nieszczelności przed pompą [#6272614][#10525453] W praktyce często winna jest pompka ręczna przy filtrze: jej blaszka zwrotna może przepuszczać przez paproch, a jeden z użytkowników rozwiązał problem właśnie po założeniu zaworka jednokierunkowego i ominięciu uszkodzonej pompki [#6269043][#11930226] Jeśli to nie pomoże, trzeba liczyć się z regeneracją pompy wtryskowej, bo w wielu opisanych przypadkach po uszczelnieniu/tulejowaniu albo naprawie pompy auto przestało gasnąć [#7699712][#10525453][#11974980] Warto też wyczyścić małe sitko/filtr w pompie i wymienić pompkę na filtrze, bo u niektórych to właśnie to usuwało szarpanie i gaśnięcie na zimno [#15387536][#18321908]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6265852
    konaro
    Poziom 2  
    witam
    Kia k2700 zapala pieknie a następnie po chwili gaśnie i wtedy zaczyna się zabawa pompowanie pompka ręczną i kręcenie i tak aż do odpalenia lub rozładowanie akumulatora. Wg mnie następuje cofanie się paliwa do zbiornika wg mechaniora sa dwa zaworki zwrotne jeden w pompce ręcznej a drugi w pompie ja raczej podejrzewam ten pierwszy i teraz mam pytanie czy można to sprawdzić a może zamontowac trzeci a może coś innego jest przyczyna. Wtryski regenerowane pompa sprawdzana głowica regenerowana przewody drożne
  • REKLAMA
  • #2 6269043
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    w pompce ręcznej funkcję zaworku spełnia blaszka uchylająca się w jedną stronę,potrafi przepuszczać powietrze sama pompka.przed pompą wtryskową możesz założyć zaworek jednostronny.

Dodano po 1 [minuty]:

pod blaszkę mógł się dostać paproch
  • REKLAMA
  • #3 6270409
    konaro
    Poziom 2  
    dzięki tak właśnie mam zamiar zrobić ale jakby to nie pomogło to gdzie dalej szukać przyczyny
  • #4 6272614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7672702
    darecki25
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    kolego rozwiązałeś u siebie ten problem z autkiem ??ja mam takie same objawy u swojej "kianki" jeśli tak to może pomożesz będę wdzięczny pozdrawiam
  • #6 7699712
    mechor
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    darecki25.Właśnie usunąłem taką usterkę.Objawy to odpalenie z pierwszego obrotu i gaśnięcie po minucie (dwóch) i znowu pompowanie itd.Tak przez ok.10-15min aż się silnik rozgrzał.Później problem znikał... aż silnik wystygł.Jak nie jesteś pompiarzem to raczej sobie nie poradzisz.Problem leży w pompie wtryskowej.Konkretnie pompa zasilająca''przetłaczająca"(bynajmniej w moim przypadku).Co zrobić?Zregenerować pompę wtryskową lub wymienić na dobrą.Więcej na "jozef_c@interia.pl."
  • #7 7700291
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7700723
    mechor
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Kolego owik.Co wytwarza to podciśnienie w układzie o którym piszesz?Budowa pompy wtryskowej przedstawiona jest na forum.W mojej pompie widać było zatarcie i po wymianie tychże części pompa i silnik pracują ok.
  • #9 9081201
    Kacper30
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Witam mam ten sam problem. Pojawił się 3 lata temu w zimę. Rozwiązałem problem doraźnie -podgrzewacz paliwa, bo Kia nie ma takowego. Niestety miesiąc temu pompa zaczęła siadać na dobre gdy brakowało paliwa w skutek zapowietrzania pojawiał się coraz głośniejszy grzechot. Tymczasowo wstawiłem pompę elektryczna od motocykla gaźnikowego między filtr a pompę wtryskową. Jak się zrobi cieplej to ją pewnie zregeneruję. Z ciekawości ile wasze kijanki przelatały do tej usterki moja ma 386 000 km i będzie to pierwsza poważna naprawa nie licząc zawiasu.
  • #10 10026810
    pior84
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.U mnie problem pojawił sie w zime,na wiosne sie uspokoiło a teraz znowu to samo. Kolego Kacper30 czy u Ciebie pompa była 100% problemem i po regeneracji problem zniknął ?
  • REKLAMA
  • #11 10066021
    Pibrac
    Poziom 1  
    To może taki banał, ale sprawdzaliście korek paliwa? Jeśli jest zabrudzony to nie odpowietrza zbiornika i robi się tam podciśnienie. Ja przed odpaleniem odkręcam korek, nieraz jest nieźle przyssany.
  • #12 10525453
    skipo1978
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam Wszystkich. Moja Kia K 2700 miała też z tym problem, obecnie przejechane 336000 km. Co roku było gorzej, jak temperatura spadała trzeba było pompować czym zimniej tym dłużej, nawet 20 minut. Jeden z kolegów nie ma racji. Jeżeli dam bańkę wyżej jak poma wtryskowa autko chodziło bez problemu. Pompa wtryskowa nie posiada pompki wstępnej. Zauważyłem też, że czym więcej paliwa w zbiorniku tym było lepiej. Pompiarz powiedział że pompa się rozszczelniła, jest to typowe w tym modelu. Rozmawiałem też z kilkoma osobami z okolicy i miały te same problemy. Pompa była tylko uszczelniana i tulejowana, tak to określił pompiarz. Końcem roku 2011 zapłaciłem za tę usługę 350 zł, Nowy Sącz. Nie wnikam czy dużo czy mało, znam gościa i wiem że robi naprawy na poziomie, bynajmniej ja nie mam powodu do narzekania. Jakby ktoś miał pytania to skipo1978(_at_)wp.pl. Dodam jeszcze że autko nie paliło tak dobrze w momencie zakupu przy przebiegu 250000km. U mnie zrobiło niecałe 100000km ale przeciętny ładunek to ok 3-3,5 t w tym po kiepskich i górzystych drogach
  • #13 10527804
    pior84
    Poziom 2  
    Tak potwierdzam po regeneracji pompy wszystko jest ok.

Coooooo? ładunek 3,5tony???? na kia k2700???

Chyba kolego bajki piszesz.Jak wytrzymuje wszystko? Bo nie wierze że te oponki dają rade.
  • #14 10529657
    skipo1978
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Co do ładowności to mówię serio. Co najgorsze jest to izoterma więc trochę cięższa. Z tyłu dołożone po dwa pióra, przód ostatnio trochę podciągnięty żeby nie kładła się na zakrętach. rekord to 5,5 mp świerzego jesiona (metrówki). Standartem jest 2,8 - ponad 3t.
  • #15 11112072
    murek35
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    witam szanownych Kijankowiczow :-)..
    no coz dołaczam sie w ,,bulach".Kupiłem sobie to cudo,przejechane ok.230tys.km.Bardzo ciezko pali rano,a co bedzie zimą.Wymieniłem filtr paliwa z pompka od K2700,,mialo byc lepiej ,ale nie jest.Pozatym po odpaleniu trzeba ja trzymac na obrotach ,bo gasnie.Jeszcze jedno pytanko ,jaki jest w nich oryginalny akumulator?w mojej jest 74 ah,co wydaje mi sie stanowczo za mało.Ledwie radzi..
    No coz nie miała baba kłopotu ,nabyła se prosie :-)ja tez..czekam na zyczliwe odpowiedzi.Zachciało mi sie na stare lata eksperymentow,zawsze jezdziłem benzyniakami,no i mam.
    pozdrawiam Wszystkich.Krzysztof
  • #16 11380961
    tomuchal
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów.. Mam troszke inny problem z takim modelem. Moja Kia ma problem z odpaleniem ale wygląda to w tan sposób że trzeba sporo krecić (jakieś 10 sekund, co raczej nie powinno sie dziać w takim dieslu), kręci mocno, ale według mnie zbyt długo trzeba - następnie puszcza takiego szarego dymka (dosyć dużego) i juz pracuje normalnie. Może ktoś mi poradzić na co warto zwrócić uwagę w takiej sytuacji? podejrzewam ze to może być cofanie się paliwa jak już pisaliści wcześniej bo dzieje się tak nawet przy ciepłym silniku. dla sprecyzowania dodam ze jest to KIA K2700 1998 z oryginalnym przebiegiem 277tys. Prosze poradźcie cos :) pozdrawiam...
  • #17 11381408
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    Wydech drożny??
  • #18 11385572
    tomuchal
    Poziom 2  
    Wydaje mi się że nie ma się tam co zapchać.. Poza tym sądze, że gdyby faktycznie był niedrożny to wpływałoby to na moc i by go muliło a takiego zjawiska nie dostrzegam. ale mimo wszystko skontroluje to i dziekuje za podpowiedź :) pozdrawiam
  • #19 11385980
    murek35
    Poziom 12  
    Szanowny kolego,ten typ tak ma:-)niestety.Kiedy jest duzo paliwa ,nie ma problemu,kiedy mniej ..problem.Prawdopodobnie pompa wtryskowa do regeneracji,jak w 90% takich przypadkow.Ja stwierdziłem ze lepiej dolewac paliwa i no problem.Sprawdz to na wszelki wypadek.Przy okazji ,okazało sie ze bardzo mało pali,jak na taką hohlę.Miesci mi sie w 7 l.
    pozdrawiam.Krzysztof.
    ps.
    kopcenie na zimnym silniku to normalne.Ja ciut podkręciłem obroty na pompie,i pali za drugim razem.
  • REKLAMA
  • #20 11451426
    tomuchal
    Poziom 2  
    Witam ponownie.. :) Zaintrygowało mnie kolego to co napisałeś odnośnie palenia za drugim razem. Moja KIA pali właśnie w ten sposób, tzn za drugim razem, ale nie ma to żadnego związku z poziomem paliwa w zbiorniku. Dziś przeglądnąłem przewody paliwowe ( szczelność itp...) i dodatkowo założyłem zaworek jednokierunkowy i szczerze mogę powiedzieć że to w niczym nie pomogło. Pali zawsze za drugim razem (oczywiście na zimnym silniku) i to nawet gdy akumulator nie jest zbyt silny.... Ogólnie dziwna sprawa z ta kianką :) pozdrawiam
  • #21 11457703
    murek35
    Poziom 12  
    ..najwazniejsze ze pali :-).Jak juz ci pisałem ,najprawdopodobniej pompa wtryskowa jest rozszelniona.Jesli masz trochę kasy to polecam zregenerowac,a jesli nie to jezdzic.powiem ci tyle ze ja na swoja laduję nieraz ponad tone drewna(jestem stolarzem)i zawsze pali tyle samo.Kolega ma forda transita ,turbo,i chla mu 10-12 litrow..
    pozdrawiam.Krzysztof.
  • #22 11845186
    kanarek123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam. Panowie a ja mam taki bardzo podobny problem. Najpierw odpala na strzała i tak z 2 min ładnie pracuje ale jak dodam gazu to gasnie. 2 odpalenie tez na strzał i to samo. potem podkręwcam ssanie i odpalam silnik pracuje nie równo i kopci na niebiesko aż sie rozgrzeje. Na ciepły silniku pali idealnie i nie kopci. wymieniłem świece sprawdziłem wtryski i co dalej.... pomocy dzieki..
  • #23 11852999
    murek35
    Poziom 12  
    ..czyli przy nich to norma.Jednak stawiam na pompę.Od zbiornika do silnika jest dosc daleko,i poprostu musi najpierw napompowac paliwa,a pozniej(za drogim razem) odpala.
    U mnie było ciekawiej ,przy mrozie 20st. odpala ,ale w czasie jazdy gasnie.Nie dostaje paliwa.Słychac to wyraznie.
    Ma przejechane 300tys.km. i dałem pompę do regeneracji.Zobaczymy efekt.Wtedy napiszę.

Dodano po 6 [minuty]:

Ja mam inne pytanie.Mam dmuchawe nawiewu ustawioną na krotko,(klawisz a nie pokrętło)Cały czas daje max.obroty..Czy wie ktos jak to podłaczyc,i gdzie?co to jest ten rezystor..
  • #24 11853050
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4430
    murek35 napisał:
    Ja mam inne pytanie.Mam dmuchawe nawiewu ustawioną na krotko,(klawisz a nie pokrętło)Cały czas daje max.obroty..Czy wie ktos jak to podłaczyc,i gdzie?co to jest ten rezystor..

Nieco to niezrozumiałe, masz dodatkowy włącznik? Nie wiesz jak podłączyć rezystor dmuchawy?
  • #25 11855297
    murek35
    Poziom 12  
    Dokładnie tak..
    mam odciety ten panel sterujacy z pokrętłem(,Upalił sie przewod) w to mjejsce wstawiłem zwykły przelącznik klawisz.+podłaczyłem pod zapalniczkie.Niestety nie mozna regolowac obrotów,tak jak pokrętłem.Caly czas dmucha na maxsa.Nie wiem co to jest ten rezystor..wogole nie wiem jak to naprawic.
  • #26 11855362
    Pawel wawa
    murek35 napisał:
    Nie wiem co to jest ten rezystor..wogole nie wiem jak to naprawic.

No widzisz, żebyś się nie stresował, ktoś wymyślił warsztaty.
  • #29 11885493
    Pawel wawa
    Odpowiada za możliwość regulacji obrotów dmuchawy.
  • #30 11886121
    murek35
    Poziom 12  
    Dzieki Paweł :)Tak podejzewałem ale wolałem sie upewnic.Ciagle upala mi sie kabel od dmuchawy...
    pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

No kijankowicze ,dałem pompe do regeneracji.Autko chodzi na 102...to było to.Kosztowało troche kasy,ale jaki efekt !

Podsumowanie tematu

✨ Kia K2700 ma problem z gaśnięciem silnika zaraz po odpaleniu, co jest często związane z cofaniem się paliwa do zbiornika i zapowietrzaniem układu paliwowego. W układzie paliwowym występują dwa zaworki zwrotne – jeden w pompce ręcznej przy filtrze paliwa, drugi w pompie wtryskowej. Uszkodzona pompka ręczna może przepuszczać powietrze, co powoduje zapowietrzenie i konieczność wielokrotnego pompowania paliwa ręcznie. Rozwiązaniem bywa założenie dodatkowego zaworka zwrotnego lub wymiana/uszczelnienie pompki ręcznej. Często jednak główną przyczyną jest rozszczelniona pompa wtryskowa, która wymaga regeneracji lub wymiany. Objawy to trudności z odpaleniem na zimno, gaśnięcie po chwili pracy, dymienie (biały, szary lub niebieski dym), a także poprawa działania po podgrzaniu silnika lub podniesieniu poziomu paliwa w zbiorniku. W niektórych przypadkach pomocne jest czyszczenie małego filtra paliwa w pompie wtryskowej, który może się zapychać. Regeneracja pompy wtryskowej kosztuje około 350-600 zł i znacząco poprawia pracę silnika. Dodatkowo poruszono temat oryginalnej pojemności akumulatora (zalecane większe niż 74 Ah) oraz problemów z układem dmuchawy nawiewu i rezystorem regulującym jej obroty. Wskazano, że pompa wtryskowa nie posiada osobnej pompki wstępnej, a układ paliwowy jest podciśnieniowy. Wymiana pompki ręcznej i zastosowanie zaworka zwrotnego może być szybkim i tanim rozwiązaniem, ale często konieczna jest regeneracja pompy wtryskowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA