logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spawarka Bester Mig 1900 - działa tylko na najniższym biegu przy zasilaniu 230V

Prawolakbbc 26 Sty 2021 21:19 1671 10
REKLAMA
  • #1 19212326
    Prawolakbbc
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich mam taki problem z spawarką Bester Mig 1900, zakupiłem ją dwa lata temu NOWA cały ten czas czekała w garażu na swoje pierwsze uruchomienie, po podpięciu gazu, reduktora , montażu drutu chciałem ją przetestować i tu pojawia sie problem. Ma ona dwa przyłącza prądowe na 230 i na 400v. Gdy podpinam na 230 spawarka pracuje tylko ja najniższym biegu, reszta biegów nie działa, drut sie normalnie wysuwa, gaz też słychać, wygląda to tak jakby miała za mało prądu. Natomiast gdy podepne na 400v złącze na 5 bolców to nie ma żadnej reakcji ze strony spawarki, nawet drut sie nie wysuwa, złącze siłowe w garazu mam sprawne bo mam podpięte do niego podnośik hydrauliczny i działa normalnie. Forumowicze prosze o nakierowanie gdzie szukać usterki pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19212365
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Wszystkie 5 bolców jest podłączone w gnieździe 400V.
  • REKLAMA
  • #3 19212408
    Prawolakbbc
    Poziom 4  
    Tak, wszystkie są podpięte przy złączu, zdemontowałem boczek spawarki i przy przewodzie siłowym ten jeden przewód siłowy jak na zdjeciu jest ucięty. Tak ma być fabrycznie? Spawarka Bester Mig 1900 - działa tylko na najniższym biegu przy zasilaniu 230V
  • Pomocny post
    #4 19213225
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Sprawdź czy we wtyczce jest wpięty, spawarka wygląda na dwufazową. W gnieździe masz 3-fazy, N i PE. Może N nie podłączony?
  • #5 19214314
    Prawolakbbc
    Poziom 4  
    Przy złączu wszystkie 5 przewodów wpięte Spawarka Bester Mig 1900 - działa tylko na najniższym biegu przy zasilaniu 230V Spawarka Bester Mig 1900 - działa tylko na najniższym biegu przy zasilaniu 230V przewody mają przejście 3 do włącznika i jeden do obudowy spawarki, tylko ten szary pozostaje nie podpięty pod spaware
  • Pomocny post
    #6 19214385
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Jeżeli na 400V wentylator się nie kręci, to w gnieździe na ścianie nie jest podłączony "N".
  • REKLAMA
  • #7 19214504
    Prawolakbbc
    Poziom 4  
    Racja, N nie podpięte przy skrzynce tylko gdzie mam je podpiąć? Czy musze wymienić skrzynke? Spawarka Bester Mig 1900 - działa tylko na najniższym biegu przy zasilaniu 230V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19214537
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Jeżeli wcześniej nie ma przeciwporażeniówki, to można pod PE podpiąć. Według przepisów , przy połączeniach stałych można zmostkować N i PE - chociaż coś tam jest o przekroju przewodów jeszcze ;)
    Ale, to może , w tym temacie, jakiś mądrzejszy się wypowie.
  • #9 19214669
    Prawolakbbc
    Poziom 4  
    Podpiąłem sie pod Pe jak kolega wyżej pisał, wentylator sie załącza, drut sie wysuwa lekko smarka ale, nie reaguje na zmiane biegów
  • Pomocny post
    #10 19215116
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1925
    Któż wpadł na pomysł wykonania instalacji przewodami sterowniczymi? Jaki jest przekrój tych żył? Tu nawet nie ma jak radzić, nie znany układ zasilania, nie wiadomo nawet jaką funkcję pełni ta jedna podłączona szyna?
  • #11 19216797
    Prawolakbbc
    Poziom 4  
    Z pomoca forumowiczów podpiąłem przewód neutralny do skrzynki z bezpiecznikami

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z spawarką Bester Mig 1900, która działa tylko na najniższym biegu przy zasilaniu 230V, a przy podłączeniu do 400V nie reaguje. Po sprawdzeniu połączeń okazało się, że przewód neutralny (N) nie był podłączony, co mogło powodować problemy z zasilaniem. Po podłączeniu przewodu N do skrzynki z bezpiecznikami wentylator zaczął działać, ale spawarka nadal nie reagowała na zmiany biegów. Użytkownicy forum sugerują, że instalacja może być nieprawidłowa, a także zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia przekroju przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA