logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak parować tranzystory IGBT IRG4PF50W w inwenterze przecinarki plazmowej?

garcija2 26 Sty 2021 21:42 963 4
REKLAMA
  • #1 19212414
    garcija2
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.
    Uszkodzony tranzystor IRG4PF50W w inwenterze przecinarki plazmowej, a dokładnie jest to 5 tranzystorów połączonych równolegle. Na oryginalnych tranzystorach były napisy flamastrem "56" co chyba oznacza że tranzystory te były parowane względem jakiegoś parametru. W ciągu roku już 3 razy spalił się dokładnie ten sam tranzystor (przy pracy z maksymalnym prądem tego urządzenia) stąd wniosek że powodem jest że tranzystor nie był sparowany z pozostałymi. Mam pytanie jak paruje się tranzystory IGBT i gdzie ewentualnie mogę zamówić taki tranzystor?
    W załączniku zdjęcie tranzystora.
    Pozdrawiam.
    Jak parować tranzystory IGBT IRG4PF50W w inwenterze przecinarki plazmowej?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19214847
    garcija2
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dzięki za link do sklepu (dobra cena!). Nie mam pewności czy tranzystory były parowane tylko zastanawia mnie dlaczego już trzy razy padł ten sam tranzystor i po co są te napisy flamastrem "56" na obudowach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19215306
    czurabura

Poziom 13  
    Ocena: 7
    51 to prąd kolektora ale 56 skąd się wzięło sam nad tym się zastanawiam jeszcze pomyślę napisz w miarę rozwoju sytuacji jak się prace posuwają bo sam jestem ciekaw
    Konto firmowe:
    KSND KOMPUTERY SERWIS NAPRAWA
    Józefiaka 18, Sieradz, 98-200 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #5 19215362
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    W tego typu urządzeniach tranzystory się paruje do pracy równoległej. Ja to robię w ten sposób: do G-S przykładam napięcie z zasilacza 5V i testerem diodowym sprawdzam spadek na D-S. Ten spadek zapisuję ołówkiem na tranzystorze. Za sparowane uważam takie tranzystory które mają spadki różne do około 20mV. Tak sparowane tranzystory działają dobrze w pracy równoległej, ten sposób wykorzystuję już kilkanaście lat. Czasem można sparować otwierając bramkę samym multimetrem na teście diody: + do G, - do S i + szybko przekłada się na D i również pokaże jakiś spadek częściowo otwartego tranzystora. Jednak 3V z testera diody nie zawsze wystarcza na wysterowanie tranzystora.
REKLAMA