logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pionowy zielony pasek na monitorze AOC 24 IPS - uszkodzona linia pikseli czy wada taśmy matrycy?

Bartek0009102 27 Sty 2021 00:55 3519 5
REKLAMA
  • #1 19212807
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Cześć,
    Na moim monitorze jakiś czas temu pojawił się pewnien pionowy zielony pasek o szerokości 2-3 pikseli. Przyzwyczaiłem się do niego i nie przeszkadza mi, ale zastanawiałem się czy jest to do naprawienia. Na czarnym lub ciemnym obrazie pasek jest niewidoczy, natomiast na białym obrazie i jasnych kolorach już tak. To jest popularna usterka z tego co widzę w internecie. Na czym ona polega? Jest to poprostu uszkodzona linia pixeli w matrycy(czyli nie do odratowania) czy naprzyklad przerwa w taśmie od matrycy. W ciągu dnia wstawię zdjęcia jeżeli będą potrzebne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19212815
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8274
    Witaj. Zwykle pojedyncze linie przez cały jeden wymiar matrycy świadczą o odklejeniu taśmy flex od szkła matrycy. Generalnie ciężko to naprawić skutecznie w warunkach domowych, zwykle da się zepsuć więcej kombinując przy tym temacie.
  • REKLAMA
  • #3 19212823
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Właśnie o to mi chodzi o przyczynę tego uszkodzenia. Na internecie jedyne co znalazłem to że matryca do wymiany. Dwa razy przygrzewałem taką taśmę więc wiem na czym to polega, w kalkulatorze się udało natomiast w wieży sony działało przez tydzień. Monitora nie będę się podejmował, ale znam osobę która to zrobi bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 19212829
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie twierdzę, że nie da się tego zrobić, ale miej na wszelki wypadek jakiś ekran w zapasie.
    Przyczyną tego uszkodzenia są często zmiany temperatury bądź naprężenia tej taśmy (i upływający czas), rzadziej gwałtowny uraz mechaniczny (wstrząs, uderzenie). Ewentualnie wada produkcyjna, jeśli nie jest to starszy sprzęt i nie doznał żadnych przykrości w trakcie eksploatacji.
  • REKLAMA
  • #5 19212835
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Monitor ma 4 lata. Nie mówię że bym tego nie zrobił, ale mam małe doświadczenie z monitorami i wyświetlaczami, wolę nie ryzykować :)
  • #6 19212838
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli podejmiesz się Ty (czy Twój Kolega) naprawy - daj znać, co z tego wyszło, czy w ogóle było to możliwe. Naprawa taka wydaje mi się bardzo trudna do przeprowadzenia w warunkach domowych. No i pewnie samą matrycę będzie też trzeba trochę rozebrać, te z monitorów są zwykle dobrze obudowane.

Możecie robić foty - jak się uda to naprawić, to można z tego krótki poradnik jakiś zmontować :)
REKLAMA