logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner

macif 28 Sty 2021 17:14 1365 28
REKLAMA
  • #1 19216613
    macif
    Poziom 3  
    Ocena: 44
    witam,
    Wymienione zostały - caly zespół bębna, developer, folia, kiełki ok 20tys stron temu.

Dzisiaj pojawił się błąd C2557. Serwisant coś poprzestawiał i drukarka ruszyła. Po wydrukowaniu ok 150stron zaczela drukowac czarne kartki i znowu pojawił się błąd C2557.

Serwisant stwierdził, że nie warto już inwestować w ten sprzęt i polecił kupić cos innego.

Bęben cały jest obsypany tonerem. Podmieniałem toner na inny. Zmniejszałem wartości ADTC z 190 na niższe i nic.
    Jak dojść do tego co poszło nie tak?

Dodam, że nawet biała strona z painta wychodzi jako cała czarna. Toner jest utwardzony. Po wydruku aż nim śmierdzi z drukarki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19216942
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Pierwsze zmień serwisanta, na takiego co ma doświadczenie i przedewszystkim wiedze.
    Drugie te maszyny jeżeli są sprawne to śmigają po milionie.
    W twoim przypadku ADTC jest sporo za wysoko, powinno być na poziomie 125.
    Jeżeli wymienione części są nowe to powinny być tak ustawione i śmigać przynajmniej 80k kopii.
    Czarne kopie mogą być powodowane zwarciem na elektrodzie. Ale ADTC powinno być na innym poziomie.
    Ja podejrzewam, że gąbką przy elektromagnesie jest już tak stara i się klei. Efektem tego ramię które blokuję zębatke z oską odpowiadającą za dozowanie tonera jest odblokowane i maszyna cały czas dozuje toner, Skutek ADTC cały czas rośnie i wywala błąd 2557.
    Trzeba wykręcić mechanizm dozowania, wyczyścić elektromagnes, ważne aby przykleić nową gąbkę (idealnie pasuje uszczelniacz od wywoływaczki), złożyć wydozować moduł, ustawić ADTC na odpowiednim poziomie i maszyna powinna pracować.
    M.
  • #3 19216956
    macif
    Poziom 3  
    dziękuję za odpowiedź. Czy jesteś w stanie jakoś mnie naprowadzić jak to zrobić? Jest może jakaś instrukcja?
  • #4 19217011
    mib3
    Poziom 24  
    Dużo kręcenia, i nie da się tego wytłumaczyć.
  • REKLAMA
  • #5 19217032
    macif
    Poziom 3  
    skoro drukarka i tak nie działa to może bym sam spróbował ją naprawić...
    Gdybym chociaż wiedział gdzie szukać :)

A może być powodem złej jakości toner?
    Bo błąd wyrzuciło pierwszy raz kilkanaście stron po wymianie tonera. Toner zamiennik z tej samej firmy od 2 lat.

https://www.youtube.com/watch?v=tLICh2YOnaE czy ten film coś podpowie?
  • Pomocny post
    #6 19217081
    mib3
    Poziom 24  
    Nie, film jest zupełnie o czymś innym. tu masz podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3387774.html
    Bizhub 282 to to samo co bizhub 250 tylko w innej obudowie.
    Poszukaj w necie Toner Replenishing Drive Unit bizhub 250 a znajdziesz manuala.
    Przykład To z kabelkiem
  • #7 19217215
    macif
    Poziom 3  
    https://en.calameo.com/read/000485752b2b8f2482fdb strona 74 i 75?

rozumiem, że trzeba dostać się do części gdzie jest wyrzucana wydrukowana kartka.
    Z tego co widzę to ta część znajduje się po drugiej stronie wkładania tonera?
  • REKLAMA
  • #8 19218568
    macif
    Poziom 3  
    wyczyscilem miejsce styku z elektromagnesem i podkleilem 2 warstwami "szkota"
    Odbija bez problemów.

Poskladalem i niestety to samo.
    ATDC set mam na 170
    ATDC Current 4,5%
    Vg Current -510V
    Vb Current -400V

Po F8 ustawiło się
    170
    8,5
    680
    600

Przy próbie wydruku pobiera kartke, polowe zadrukuje i zatrzymuje sie z C2557. Kartka jest do połowy mocno czarna, aż nakleja toner.

Serwisant mówi, że to przebicie na elektrodzie ładującej bęben.

Jak wydozowac toner?
    Jakieś jeszcze pomysły?
  • Pomocny post
    #9 19219526
    mib3
    Poziom 24  
    ATDC Current powinno być na poziomie 6,5 - 7%
    U Ciebie jest na 8,5 wiec powinieneś podnieść ADTC set w górę, aby obniżyć ADTC current i analogicznie w dół jak ADTC current będzie poniżej 6,5.
    Jak już będzie Ci przechodzić kartka nawet czarna bez kodu, wtedy rozebrać górę modułu, dokładnie oglądnąć elektrodę ładującą, ewentualnie umyć wysuszyć i złożyć.
    Aby rozdawać moduł, wyciągasz toner, i robisz kopie, jak będzie wołał toner zmniejszasz ADTC tak aby było zachowane te 6,5 i tak aż dojdziesz do 125. +- kilka pkt w zależności jak będzie wyglądać kopia
    M.
  • #10 19219652
    macif
    Poziom 3  
    tak to wygląda po F8 i próbie wydrukowania strony zakonczonej C2557
    Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner

Bęben ma 10tys a po prawej stronie już jest zdarty...serwisant wymieniał go 2 miesiące temu

Czy powodem może być toner?
  • #11 19220012
    macif
    Poziom 3  
    widząc te zdjęcia co obstawiasz? Do poniedziałku może dowiem się co jeszcze posprawdzać i jak(nigdy nie serwisowałem takich drukarek) i tosprawdzę na miejscu.
  • Pomocny post
    #12 19220013
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Najpierw tak jak pisali poprzednicy ustaw pozom atdc tak żeby dało się zrobić wydruk/kopię
    Wyciągnij toner !!!!!
    Rozdozuj moduł bębna robiąc wydruki/kopie tak żeby wydruk/kopia był satysfakcjonujący
    Dopiero wtedy puść F8
    Maszyna zapamięta wartość i będzie utrzymywać zadany poziom toneru.
  • #13 19220035
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Po pierwsze - bębny będziesz wymieniał co 5 tys nawet jeżeli nie wymienisz zespołu rolki transferu ... Te plastykowe „kiełki” na brzegu wałka transferu właśnie zaczynaja w najlepsze bawić się u Ciebie w tokarkę do bębna .
    Po drugie - czy i kiedy wymieniałeś moduł dewelopera (wywoływaczke) ? Są w niej rolki dystansowe które w tym modelu lubią wytrzeć oś na której są osadzone i również niszczą bęben.
    Po trzecie - przy tak wytartym bębnie zwarcie HV do masy bębna jest niemal pewne (stąd czarne kartki - brak ładowania) .
    Po czwarte - czarne kartki wyciągają toner z dewelopera i podejrzewam że i sam deweloper jest również wyciągany z wywoływaczki . Jego ubytki i dodatkowo zbyt szybkie zużycie tonera bez możliwości jego uzupełnienia powodują błąd C2557. Moja rada - wymień wywoływaczkę (4040 0752) , deweloper (4498 2139) , moduł bębna (4457 2137) oraz zespół rolki transferu (4040-0760-00) .
    Niestety co jakiś czas warto zrobić taki remont a maszyna posłuży jeszcze długie lata. To sprzęt nie do zdarcia ! Takich już teraz nie robią ;)

C.
  • Pomocny post
    #14 19220677
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    wymień cały moduł bębna ,nowy nie regenerowany. Jestem pewien że serwisant zregenerował ci ten moduł wymieniając rurę i listwe. Przy okazji coś źle złożył i masz zwarcie na elektrodzie nad bębnem.
    Niestety trzeba dołożyć parę zł i będzie git. Najgorzej jak wyciągnęło deweloper to wtedy też weź cały unit dewelopingu kup , i to co pisał kolega ci wyżej ZMIEŃ ROLKĘ TRANSFEROWĄ bo tnie ci bębny.
    jak sam ogarniesz to w 600 zł się zmieścisz
  • #15 19222204
    macif
    Poziom 3  
    niestety, wydozowanie tonera nie pomogło i nadal drukowało na czarno, ale już na szaro. Wychodziły szare kartki, ale bez jakichkolwiek śladów druku.
    Zostawie drukarkę jako dawce dla KM 250, a zamiast niej szukam poleasingowej w kolorze.
  • #16 19222325
    copyman
    Dałem Ci rozpiskę co wymienić ... To imho absolutne minimum po którym Twoja maszyna wróci do życia. Jeżeli musisz mieć kolor to ok , jeżeli nie to moja opcja będzie lepszym rozwiązaniem. Twój wybór !

C.
  • #17 19226255
    macif
    Poziom 3  
    jako, że się nie znam na tych drukarkach, a będę miał kilka części z innej... W KM 250 będziemy wymieniać zespół bębna DR-310, folie, kiełki, a bęben w KM 250 jest jeszcze bez rys. Wymieniamy od razu z powodu zużytego teflonu...to czy można te rzeczy przełożyć do KM 282?
    Teoretycznie bęben jest w stanie db+ bo nie jest nigdzie wytarty.
    Zepsuta KM 282 ma wymieniony teflon, ząbki, rolki pobierające papier.
    Teoretycznie potrzebowałbym tylko developer, chociaż może ten z 250 by się nadał bo ma ok 70tys wydrukowane.
    Czy się mylę?
    Jeśli tak, to co wymienić jeszcze żeby bęben się tak szybko nie ścierał? Ta rolka transferowa nie jest w komplecie z DR-310 jako całość?
    KM 282 będzie w innym biurze gdzie się drukuje max 2-3tys str miesięcznie.

kolejne pytanie. Jeśli w chwili obecnej wyciągnę cały zespół bębna tak jak jest w drukarce z 250 i włożę do 282 to czy coś złego się z nim stanie? Chciałbym zobaczyć czy problem jest z tą częścią zespołu bębna czy gdzieś zupełnie indziej.
  • Pomocny post
    #18 19227003
    copyman
    MUSISZ zacząć od zespołu rolki transferu !!! Każdy bęben będzie niszczony przez ząbki z boku tego wałka. Co do reszty - możesz założyć ten DR z 250 o ile jest w dobrym stanie. Ja jednak pokusiłbym się o zakup nowego lub zrobienie regeneracji starego - wymiana bębna , listwy i DOKŁADNE wyczyszczenie elektrody (koryto , grzebień i siatka) . Co do dewelopera ... Jeżeli chcesz przesypać proszek z 250 do swojej to zapomnij o takiej opcji ... Na bank wywali błąd ! Możesz pokusić się o F8 ale wynik może być rożny . Poza tym rolki dystansowe w module są wielką niewiadomą. Odnoszę wrażenie że chcesz z niczego zrobić coś co ma być jeszcze niezawodne . Tak się po prostu NIE DA ! Z 2 chorych to można szpital co najwyżej zrobić ale nic ponad to. Jeżeli naprawdę zależy Ci na niezawodnej pracy to wymień to co już wcześniej Ci pisałem . To cena Twojego świetego spokoju !

C.
  • #19 19227240
    macif
    Poziom 3  
    może nie o tyle niezawodne, co sprawdzić czy na pewno problem jest tam gdzie myślimy. Wydam firmowe pieniądze, a okaże się że po wymianie tego co napisałeś maszyna nadal wyrzuca czarne kartki. Jeśli po podmianie faktycznie zacznie drukować to zapewniam, że wymienię te częsci na nowe.
  • #20 19227367
    copyman
    Zatem spróbuj tylko nie oczekuj cudu ... Jeżeli planujesz podmianę wywoływaczki razem z bębnem z Bizhub 250 musisz pamiętać o ustawieniu odpowiedniej wartości ATDC . Raczej nie licz że uda się ustawić to przez F8. Weź tez pod uwagę że przy zużytym zespole transferu ten bęben nie popracuje za długo . Daje mu max tydzień. Jeżeli po przekładkach będzie ok to zamów te części o których pisałem czym prędzej .

C.
  • #21 19241258
    macif
    Poziom 3  
    Jaka jest procedura po podmianie bębna i developera? Wystarczy wywołać F8? Dzisiaj będę miał podmienione części i sprawdzę czy działa.
  • REKLAMA
  • #22 19241329
    copyman
    Po wymianie kasujesz liczniki materiałów a potem robisz F8.

C.
  • #23 19241415
    macif
    Poziom 3  
    Podmieniłem całość z 250 ustawiajac dozowanie na 152 i drukuje normalnie.
    Rozkręciłem felerny bęben, ale nie widzę żeby coś było zużyte
    Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner
    Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner

jedynie tu jest luz na boki

na tym trybiku od bębna

Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner Konica 282: Błąd C2557, drukowanie czarnych stron mimo wymiany części, utwardzony toner

czy ta winowajca znajduje się na drzwiczkach?
  • Pomocny post
    #24 19242089
    copyman
    Pisałem o tym że musisz wymienić zespół rolki transferu bo bez tego maszyna stoczy każdy bęben w moment . Tak , zespół transferu jest na bocznych drzwiczkach. Warto skontrolować stan rolek dystansowych w wywoływaczce . One tez wpływają na ścieranie bębna .

C.
  • #25 19242967
    macif
    Poziom 3  
    rolki w wywoływaczce były wymieniane przy zmianie teflonu. Obstawiam też rolki transferu bo nigdy nie były wymieniane, a mają już 280tys przebiegu.
    Problem mam tylko taki, że nigdzie nie można dostać tej rolki...

Cały zespół bębna mam już przełożony z innej drukarki, na której zrobił 80tys i jest w bdb stanie. Developer druciarsko przesypany, ale o dziwo było go całkiem dużo przy wytartym bębnie. Zmieszałem oba razem i taka ilość powinna wystarczyć, aż do zdarcia "nowego" bębna.
  • Pomocny post
    #26 19243432
    copyman
    Ok , lubię kombinować ale „ilość cukru w cukrze” nawet mnie przerosła ... Podawałem numer OEM zespołu rolki transferu . Pytając wujka Googla znajdziesz możliwość zakupu tej części. Zrób to czym prędzej ! Nowy , oryginalny ! Żadnej używki „w dobrym stanie” ! Co do rolek dystansowych to rusz nimi na lewo i prawo. Jeżeli mają duży luz to sprawdź w jakim stanie jest ośka na której się obracają . Jeżeli jest nie uszkodzona to rolki do wymiany. Jeżeli już jest wytoczona to cała wywoływaczka do wymiany. Nowy deweloper tez by się przydał ...

C.
  • #28 19249556
    macif
    Poziom 3  
    rolkę wymieniłem, już wiem o co chodziło - te male kółko z jednej strony kręciło się z oporem.
    Wczoraj drukowała.
    Przewiozłem ją dzisiaj na inny obiekt, postawiłem w miejsce docelowe... i.... C3451....

edit:
    trouble reset przywrócił maszynę do życia.
  • #29 19263591
    macif
    Poziom 3  
    Wymieniona została kompletna rolka i na razie nie tnie.
    Co do obaw z wydrukami po zmienianiu developera i przełożenia bębna to pomimo takich kombinacji wydruki są takie jak powinny być. Na początku wydruki były lekko szare, ale po 50 stronach jest już wszystko w porządku. W obu drukarkach wymieniłem kompletne rolki transferowe na nowe. Aktualnie 282 z wymieszanym developerem ma ATDC na poziomie 165 więc chyba nie jest źle. Na razie tak to wszystko zostawiam a jak będzie źle drukowała to wymienie DR310 i developer. Dziękuję wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Konica Minolta 282, która po wymianie zespołu bębna, developera i folii zaczęła drukować czarne strony oraz wyświetlać błąd C2557. Serwisant zasugerował, że nie warto inwestować w naprawę. Użytkownik próbował dostosować wartości ADTC, ale problem nie ustępował. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym wymianę gąbki przy elektromagnesie, czyszczenie elektrod, a także wymianę zespołu rolki transferowej oraz developera. Ostatecznie, po wymianie zespołu bębna z innej drukarki, problem z drukowaniem został rozwiązany, a wydruki wróciły do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA