logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sommer SM 40 T - nie działa (zakręci z pól obrotu)

Lukasz1177546 02 Lut 2021 23:00 1251 8
REKLAMA
  • #1 19229536
    Lukasz1177546
    Poziom 2  
    Witam, mam w posiadaniu automat Sommer SM 40 T. Problem polega na tym że po naciśnięciu guzika P/P brama nie reaguje albo zareaguje że zakręci o 3 ząbki. Mogę nagrać filmik, jakby ktoś potrzebował. Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Sommer SM 40 T - nie działa (zakręci z pól obrotu) 16123031802993701071855185784323.jpg (736.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19229912
    Lukasz1177546
    Poziom 2  
    Z pilota dzieje sie tak samo. Macie jakieś pomysły co mogłoby stanowić ten problem ?
  • REKLAMA
  • #3 19230197
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Z objawów wynika że enkoder, albo jego połączenia. Posprawdzaj. Jak nie, to reset i nauka. Jak i to nie pomoże, to albo zimne luty, albo płyta do serwisu.
  • #4 19230280
    Lukasz1177546
    Poziom 2  
    Sprawdzałem wszystkie kable, resetowałem. Podczas nacisniecia guzika P/P pali sie zielona dioda i zaraz po tym od razu L1 mignie i koniec. Teraz jak sprawdzałem to wgl nie drgnie koło zębate.
  • #5 19230445
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Jeśli jesli są wszystkie połaczenia ok, reset i programowanie zgodnie z instr. to pozostają tylko zimne luty, albo demontaż płyty i jej naprawa.
  • REKLAMA
  • #6 19230552
    Lukasz1177546
    Poziom 2  
    Możesz mi wytłumaczyć z tymi zimnymi lutami ?
  • #7 19231535
    lora
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Witam.
    Obstawiam na czujnik wyłączników krańcowych.
    Aby to wyeliminować przeprowadź próbę:
    - wypnij przewody z zacisków 15 i 16 / biały i zielony/
    - zaciski 15 i 16 połącz z zaciskiem 14
    - diody FCC i FCA powinny się świecić
    Spróbuj uruchomić napęd pilotem lub przyciskiem PP na sterowniku
    Napisz o skutku.
    Pozdrawiam.

Ps. Napęd nie posiada enkodera.
  • REKLAMA
  • #8 19232015
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    tmtch napisał:
    Z objawów wynika że enkoder,

Enkodera brak...
    tmtch napisał:
    Jak i to nie pomoże, to albo zimne luty, albo płyta do serwisu

Wstrzymałbym się do czasu sprawdzenia podstaw.

1. Ten sprzęt ma sprzęgło ślizgowe na wirniku które reguluje się dokręceniem lub odkręceniem śruby docisku w wirniku. Może po prostu się ślizga?
    2. Jest tu zamontowany silnik na 230V więc może padł kondensator rozruchowy? (znajduje się z tyłu centrali) Zmierz pojemność.
    3. Wyłączniki krańcowe łatwo sprawdzić bez ingerencji w połączenia. Jeżeli brama jest pomiędzy pozycjami krańcowymi świecą się obydwa LEDy krańcówek (1 i 2).
    Jeżeli brama jest zamknięta -gaśnie LED1 a jeżeli całkowicie otwarta -gaśnie LED2
  • #9 21763540
    Davidof_90
    Poziom 8  
    Witam, czy problem został rozwiązany? Mam podobnie, płyta po serwisie, działała tydzień i znów to samo się dzieje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy automatu bramowego Sommer SM 40 T, który po naciśnięciu przycisku P/P nie reaguje lub wykonuje jedynie minimalny ruch o kilka ząbków. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie elementów sterujących. Wstępne diagnozy sugerują sprawdzenie połączeń kablowych, resetowanie i ponowną naukę urządzenia. Wskazano na potencjalne problemy z zimnymi lutami na płytce sterującej lub konieczność jej serwisowania. W dyskusji wykluczono obecność enkodera w urządzeniu. Zwrócono uwagę na czujnik wyłączników krańcowych jako możliwą przyczynę problemu, z zaleceniem testu poprzez zmianę połączeń zacisków 15, 16 i 14 oraz obserwację diod FCC i FCA. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie sprzęgła ślizgowego na wirniku, które może się ślizgać, oraz kondensatora rozruchowego silnika 230V, który może być uszkodzony. Wskazano też na diagnostykę diod LED krańcówek w zależności od pozycji bramy. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem po serwisie płyty sterującej, który powrócił po krótkim czasie działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA