logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sommer SM40T – napęd bramy zatrzymuje się po 1 sekundzie

Davidof_90 19 Paź 2025 19:50 282 7
  • #1 21725252
    Davidof_90
    Poziom 8  
    Witam, posiadam napęd do bramy Sommer SM40T, nagle przestał działać, tzn. raz na 5 razy silnik zacznie kręcić, ale przesunie bramę o 5 cm i staje, ktoś może miał podobny problem i rozwiązał go?
    AI: Czy napęd wydaje jakieś nietypowe dźwięki, migają diody lub pojawiają się kody błędów podczas próby uruchomienia?
    Migają czerwone diody, ale nie wiem, od czego są
    AI: Czy brama porusza się lekko i bez oporów, gdy próbujesz przesunąć ją ręcznie (po odblokowaniu napędu)?
    Po odblokowaniu napędu otwiera się bez oporów
  • #2 21725452
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 534
    Najpierw przeczytać instrukcje i postępować według wskazówek w niej zawartych. Link.
    Jak już sprawdzisz wskazówki dotyczące postępowania w razie zakłóceń i nie będziesz wiedział co dalej, to wtedy zadawaj pytania.
  • #3 21726211
    Davidof_90
    Poziom 8  
    Zalecenia z instrukcji nic nie dają, napęd dalej nie działa. Nie wiem, gdzie dalej szukać rozwiązania.
  • #4 21726352
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 534
    Możliwe przyczyny:
    - enkoder, o ile jest zamontowany i podłączony
    - silnik, kondensator rozruchowy
    - krańcówki
    - fotokomórki
    - uszkodzone przewody
    - uszkodzona centrala
    Zdalnie, nikt tego nie zdiagnozuje.
    Przykładowy temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3774541.html
  • #5 21727109
    Davidof_90
    Poziom 8  
    Jak sprawdzić kondensator? Wygląda tak, jakby silnik nie miał siły zakręcić.
  • #6 21727148
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Mając multimetr z funkcją pomiaru pojemności kondensatorów , lub profilaktycznie, jeżeli napęd ma kilka lat.
  • #7 21728611
    Davidof_90
    Poziom 8  
    Ściągnąłem centralę sterującą, było na niej kilka mrówek, mogły zrobić jakieś zwarcie? Odesłałem na serwis
  • #8 21763306
    Davidof_90
    Poziom 8  
    Płytka po serwisie, wymieniony kondensator na nowy, triaki wlutowane nowe, pomimo że były dobre, zostały wlutowane nowe. Zamontowałem, pochodziło tydzień i znów to samo: brama nie działa; już nie wiem, czego się łapać. Krańcówki też sprawdzone. Dziś wymontowałem wszystkie wtyczki, dokręciłem przewody i na nowo zamontowałem. Wygląda to tak, jakby coś robiło zwarcie i blokowało sygnał na silnik.

Podsumowanie tematu

✨ Napęd do bramy Sommer SM40T przestał działać prawidłowo – silnik uruchamia się sporadycznie, przesuwa bramę o kilka centymetrów i zatrzymuje się. Podczas próby uruchomienia migają czerwone diody, a brama po odblokowaniu porusza się swobodnie ręcznie. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony enkoder, silnik, kondensator rozruchowy, krańcówki, fotokomórki, uszkodzone przewody lub centrala sterująca. Sprawdzono kondensator za pomocą multimetru, wymieniono go na nowy, a także wymieniono triaki na płycie sterującej. Po serwisie i wymianach problem powrócił. Krańcówki zostały zweryfikowane, przewody odłączone i ponownie podłączone, co wskazuje na możliwe zwarcie blokujące sygnał do silnika. Diagnostyka zdalna jest utrudniona, a dalsze działania wymagają szczegółowej inspekcji elementów elektronicznych i mechanicznych napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA