logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik TECH St 28 z PID - różnice temperatur na kotle

KrzysztofLonn 03 Lut 2021 08:22 768 8
  • #1 19229883
    KrzysztofLonn
    Poziom 4  
    Dzień dobry jestem tu nowy, mam problem z Sterownikiem TECH ST 28 z PID a mianowicie czujnik temperatury co zamontowałem na rurze, termik także zamontowałem na rurze. Zaobserwowałem że temperatura na kotle na wskaźniku analogowym jest o 5 czasem 7 stopni wyższa niż ta którą sterownik odczytuje z czujnika temp. CO na rurze. Czujnik CO zamontowany na zewnątrz rury i owinięty otuliną.
  • #2 19230070
    Starterek85
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Witaj,Jaka jest odległość czujnika od wyjścia z kotła?
  • #3 19230075
    KrzysztofLonn
    Poziom 4  
    8 cm taka jest odległość
  • #4 19230110
    Starterek85
    Poziom 16  
    Rura odkryta?Być może wynika to z niedokladnosci czujnika.Jeśli posiadasz pirometr lub miernik z termoparą to zmierz temperaturze na rurze.Może też pomóc zatopienie czujnika w pascie termoprzewodzącej i potem zaklejenie taśmą do rury.
  • #5 19230146
    KrzysztofLonn
    Poziom 4  
    Tylko czujnik jest w otulinie reszta rury nie, miernika nie posiadam ale dzięki za podpowiedź.
  • #6 19230184
    Starterek85
    Poziom 16  
    Na 8cm spadku 5st nie powinno być.Myślę że wystarczy poprawić kontakt czujnika z rurą.On teraz tak naprawdę dotyka tylko częścią swojej powierzchni.Najlepiej jest zamontować kapilarę na rurę.W nią wpuścić czujnik na pastę termo przewodzącą,tak jak to się stosuje w bojlerach bądż buforach ciepła.
  • #7 19230285
    KrzysztofLonn
    Poziom 4  
    Dzięki za podpowiedź na pewno skorzystam z rady
  • #8 19254381
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    By przewodność cieplna była należyta należy zapewnić dobry styk cieplny z czujnikiem poprzez mocne dociśnięcie obu części do rury, oskrobanie tej rury z pozostałości lakieru do połysku metalicznego, z rdzy, itp. oraz ewentualne posmarowania pola styku pastą przewodzącą ciepło.
  • #9 19254911
    KrzysztofLonn
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany, wymieniłem wskaźnik analogowy i jest dobrze. Temat zamykam, dziękuję za porady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z różnicą temperatury między wskaźnikiem analogowym a czujnikiem temperatury w sterowniku TECH ST 28 z PID. Po zamontowaniu czujnika na rurze, zauważył, że temperatura na kotle jest o 5-7 stopni wyższa niż odczyt z czujnika. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie odległości czujnika od wyjścia kotła, poprawę kontaktu czujnika z rurą oraz zastosowanie pasty termoprzewodzącej. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę wskaźnika analogowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA