logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostępność adapterów na wiertarkę: SDS na SDS+ oraz SDS na SDS MAX

Zenon407 03 Lut 2021 11:29 1107 14
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 19230395
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1606
    Zenon407 napisał:
    Czy są takie przejsciówki w górę?
    SDS na SDS+

Może kol. podać ( najlepiej zdjęcie lub model młotowiertarki) gdzie występuje uchwyt SDS i kolejny gdzie występuje SDS+ ?
  • REKLAMA
  • #4 19230461
    Topolski Mirosław
    Przejściówka z SDS+ na SDSMAX nie ma najmniejszego sensu do dla SDSMAX jest osprzęt na większe średnice niż ma zakres osprzętu na SDS+ i w związku z tym szybciej uszkodzisz młotowiertakę z uchwytem SDS+ stosując do niej przejściówkę SDSMAX z dedykowanym do niej osprzętem.
    W każdej instrukcji danego modelu urządzenia masz podane zakresy średnic osprzętu i tego należy się trzymć. Jeśli nie posiadasz instrukcji obsługi to możesz pobrać ją ze strony producenta i używać urządzenia tak jak zaleca producent
  • #5 19230463
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Na pewno wiertło to SDS max, na zdjęciu bardziej mi na SDS plus pasuje ale może coś źle widzę?
  • REKLAMA
  • #6 19230464
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Raczej wątpię by były takie przejściówki.
    Używanie Plusa do wierteł od Maxa nie ma sensu. Plus ma za mało mocy by używać dużych wierteł.
    Co kolega kombinuje?
  • REKLAMA
  • #7 19230472
    Zenon407
    Poziom 14  
    Ocena: 93
    Cytat:
    każdej instrukcji danego modelu urządzenia masz podane zakresy średnic osprzętu i tego należy się trzymć. Jeśli nie posiadasz instrukcji obsługi to możesz pobrać ją ze strony producenta i używać urządzenia tak jak zaleca producent

Masz racje ale ja potrzebuje wywiercic JEDEN otwór przez sciane betonową.
  • #8 19230493
    Topolski Mirosław
    Zenon407 napisał:

Na jednym otworze też można sprzęt zajechać a nie prościej iść do wypożyczalni narzędzi i temat rozwiązać?
    Takich przejściówek z SDS+ na SDSMAX nie ma, bo producent celowo zachęcałby do uszkodzenia sprzętu.
  • #9 19230542
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    Zenon407 napisał:
    Cytat:
    każdej instrukcji danego modelu urządzenia masz podane zakresy średnic osprzętu i tego należy się trzymć. Jeśli nie posiadasz instrukcji obsługi to możesz pobrać ją ze strony producenta i używać urządzenia tak jak zaleca producent

Jaka średnica?
  • #10 19230689
    Zenon407
    Poziom 14  
    Cytat:
    aka średnica?

40 mm długie 600 mm -to spore są juz siły podczas wiercenia w betonie.

Zrobiłem zwrot wiertła z SDSMAX .Sprzedawca przyśle SDS +.

Myślałem ,że zwykły adapter załatwi sprawę.

• #11 19230741
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    Jeśli to beton zbrojny to pożycz wiertnicę. Wiertarką SDS+ i taką koronką, zbrojoną ścianę betonową 50 cm będziesz wiercił 2-3 dni.
    Nie mówiąc o tym czy wytrzymasz kondycyjnie ciągłe napieranie na wiertarkę.
    Koronką wiercił się bez udaru. Z udarem idzie łatwiej w betonie, ale wypadają zęby z koronki jak się trafi na zbrojenie.

Dodano po 13 [minuty]:

Wypożyczenie wiertnicy że statywem powinno kosztować około 200 za dzień. A przewiercisz się w 2-3 godziny.
  • #12 19231239
    Zenon407
    Poziom 14  
    Cytat:
    Wypożyczenie wiertnicy że statywem powinno kosztować około 200 za dzień. A przewiercisz się w 2-3 godziny.

Wierciłem taka wiertnicą fi 100 z chłodzeniem -szło jak w masło-ale nie pod kątem 45st...tu jest problem a do przewiercenia moze byc i 1 m.
    O czas wiercenie jestem spokojny-moze trwac i tydzien.

Cytat:
    Nie mówiąc o tym czy wytrzymasz kondycyjnie ciągłe napieranie na wiertarkę.

Zwykła dzwignia z grubej dechy załatwi sprawe.
  • #14 19232410
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Jak nie wiertnicę to wypożycz SDS Maxa z wiertłem przebiciowym.
    Zbędne usunąłem.[T.M.]
  • #15 19233075
    Topolski Mirosław
    W związku z tym że autor dostał prawidłowe podpowiedzi wyczerpujące temat jak wykonać zadanie zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności adapterów do wiertarek, szczególnie przejściówek z uchwytu SDS na SDS+ oraz SDS na SDS MAX. Użytkownicy podkreślają, że nie ma sensu stosować przejściówek z SDS+ na SDS MAX, ponieważ sprzęt SDS+ nie jest przystosowany do większych średnic wierteł, co może prowadzić do uszkodzenia narzędzia. Wskazują na możliwość wypożyczenia wiertnicy lub wiertarki SDS MAX z odpowiednim wiertłem, co jest bardziej efektywnym rozwiązaniem, zwłaszcza przy wierceniu w betonie zbrojonym. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i sugerują, że w przypadku jednorazowego wiercenia lepiej skorzystać z wypożyczalni narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA