logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI B450 Tomahawk Max - Problemy z wejściem do UEFI po aktulizacji biosu

Pit720 05 Lut 2021 13:01 1554 1
REKLAMA
  • #1 19235371
    Pit720
    Poziom 1  
    Zaktualizowałem bios po czym wyłączyłem komputer bo kończyłem na dzisiaj. Na nazajutrz zobaczyłem że mój RAM zeszedł z częstotliwości 3200mhz na 2400mhz wiec chciałem to poprawić wiec uruchamiam ponownie komputer klikam delete a ale zamiast wejść do UEFI to mam czarny ekran i nic. Wszedłem na stronę MSI aby sprawdzić jeszcze raz co pobrałem okazało się że to była wersja testowa. Pobrałem wcześniejszą w nadziei że to był błąd do biosu nie mogłem się dostać wiec użyłem flash bios button zmieniłem nazwę na MSI.ROM wyjąłem wszystko co miałem wyjąć załączyłem zasilacz , włożyłem pendrive i kliknięciem przycisk na 3 sekundy pomigał 3 razy. to tak jak czytałem że jak skończył migać to jest chyba ok . Dobra ogarnąłem komputer i w sumie dostałem się do biosu ale wersja była ta testowa co chciałem zmienić nie wiem co źle zrobiłem skorzystałem z drugiego komputera i ściągnąłem wcześniejszą wersje i zaktualizowałem. jak już wszystko się po uruchamiało znowu uruchomiłem ponownie i klikam delete i znowu czarny ekran. O co tu chodzi czy ja mam coś z komputerem. Czy po prostu mam poczekać. Czy w jakimś sensie zepsułem płytę.

Sorry za interpunkcje.

Moja specyfikacja:

Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK MAX
    Procesor: Ryzen 5 3600
    Ram: HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Predator RGB
    Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1050Ti Gaming X 4GB GDDR5
    Zasilacz: SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold
  • REKLAMA
  • #2 19235401
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Pit720 napisał:
    włożyłem pendrive i kliknięciem przycisk na 3 sekundy pomigał 3 razy. to tak jak czytałem że jak skończył migać to jest chyba ok

To chyba nie umiesz czytać.

Pit720 napisał:
    Sorry za interpunkcje.

Zamiast przepraszać to ją popraw może???

Skorzystaj jeszcze raz z BIOS FLASHBACK, tylko tym razem POPRAWNIE.
    Podłącz zasilanie 24 pin, przytrzymaj przycisk flash kilka sekund, puść - zacznie migać. Odczekaj kilka minut (czasami nawet kilkanaście), aż płyta "zgaśnie". Dopiero wyjmij pendrive. Oczywiście bez procesora i pamięci lepiej to robić.
    BIOS weź jeden z wcześniejszych, np. połowa 2020 roku.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
REKLAMA