logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silvercrest – nie spienia i nie pobiera mleka, jak rozebrać?

gerdowski 06 Lut 2021 00:31 8325 6
REKLAMA
  • #1 19236888
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    Witam serdecznie.
    Problem tak jak w tytule. Podejrzewam, że zakamieniony, zatkany jest układ wytwarzający parę. Czy ktoś rozbierał taki ekspres. Odkręciłem dekiel górny i dolny. W środku podkręcałem całą elektronikę (płytkę znajdującą się na dole) ale całe bebechy nie chcą wyjść. Podejrzewam żeby był jakikolwiek dostęp do czyszczenia, do przetykania trzeba w całości wszystkie bebechy wysunąć z obudowy.
    Silvercrest – nie spienia i nie pobiera mleka, jak rozebrać?
  • REKLAMA
  • #2 19236964
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Piszesz że już go rozbierasz. Rozumiem, że sprawdzona dysza do mleka i wyciągnięta przeczyszczona. Czy układ spieniania mleka był zawsze czyszczony po użyciu?
  • REKLAMA
  • #3 19237579
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    Jeżeli dobrze rozumiem to układ spieniania mleka to ta pokrywką na zbiorniczku mleka. Tak rozkręcałem ją oczyściłem każdy element. Wydaje mi się że zatkał się układ do wytwarzania pary, a żeby tam się dostać muszę rozebrać wszystko.
  • REKLAMA
  • #4 19617796
    kasia_aisak1
    Poziom 2  
    Ocena: 13
    Posiadam również taki ekspres, wymieniona została ta pokrywa na pojemniku na mleko, jednak to nie było problemem, problem musi siedzieć gdzieś "Głębiej".
    Czy udało się rozwiązać u Was problem ze spienianiem mleka?
  • #5 19636042
    pyrboj
    Poziom 1  
    Miałem taki problem, że ekspres jak spieniał tymi "seriami", to rozpoczął spienianie, 2-3 serie poszły, dalej serie nie były równe i mleko nie leciało, po przełączeniu na kawę szło już raczej normalnie. Rozkręciłem go w drobny mak, jest bardzo ciasno, i rozebrałem pompkę, wewnątrz której były ślady tak jakby przepalenia lub rdzy. Drugą opcją był elektrozawór sterujący spienianiem/ciśnieniem na kawę, lecz nie znalazłem identycznego na internecie, a bałem się zamawiać o słabszych parametrach, więc wróciłem do próby wymiany pompki. Pompa jaką miałem była 53W, jakiejś firmy której loga nie potrafiłem rozczytać, po numerach nie udało mi się dostać takiej samej, natknąłem się na pompę ULKA Model E Type EP5 2/1min 48W. Po wymianie ekspres chodzi inaczej, odgłos pompy jest inny, lecz spienia oraz robi kawę tak jak kiedyś. Doszedłem do wniosku że jeżeli awarii uległby elektrozawór, to przeplatałoby spienianie się mleka i parzenie kawy, więc zamówiłem podejrzaną pompę i naprawa zakończyła się sukcesem. Koszt pompy ok. 50 zł, zawór o ile byłby do dostania to cena wahała się od 100-200 zł co byłoby już mało opłacalne.

PS. Wydaje mi się że przyczyniłem się do zabicia tej pompy. Pożyczyłem od kolegi (którego ekspres zepsuł się w podobny sposób i nie spieniał mleka) kolbę oraz sitka i podmieniałem je w miedzy czasie żeby nie tracić czasu na opróżnianie i ładowanie kolby. Na pompce jest napisane 2/1 min. czyli 2 minuty pracy i 1 minuta przerwy, a ta 1 minuta to mniej więcej czas na "przeładowanie" kolby, dlatego podejrzewam że przegrzałem pompę i uległa awarii.
  • REKLAMA
  • #6 20477078
    dariasiwiec1
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    A co zrobić jak ekspres nie przestaje pobierać mleka i leje tyle ile fabryka daje a jak się w pojemniku skończy to i tak ciągnie dalej powietrze
  • #7 21652088
    aioz
    Poziom 2  
    U mnie winny jest mechaniczny zaworek, a dokładnie jego sprężyna z gumką stała się zbyt słaba i nie dociska gumki. Po czyszczeniu i rozciągnięciu sprężyny starcza na jakiś czas, ale gdy nie dociska, jakieś drobiny kawy blokują gumkę i traci ciśnienie potrzebne do spieniania mleka.
    Sprężyna z zamocowaną na końcu gumką leży na drewnianym blacie obok czerwonej uszczelki. Zbliżenie na mechaniczny zawór elektromagnetyczny w ekspresie do kawy z widocznym otworem i przewodami.

Podsumowanie tematu

✨ Problem ekspresu ciśnieniowego Silvercrest polega na braku spieniania mleka oraz ciągłym pobieraniu mleka, co sugeruje zatkanie lub uszkodzenie układu wytwarzającego parę. Rozbieranie ekspresu jest utrudnione ze względu na ciasne ułożenie komponentów i konieczność całkowitego wysunięcia mechanizmów z obudowy. Czyszczenie dyszy do mleka i pokrywy zbiornika mleka nie rozwiązało problemu. W jednym przypadku przyczyną awarii była uszkodzona pompa (oryginalna 53W), którą wymieniono na pompę ULKA Model E Type EP5 2/1min 48W, co przywróciło prawidłowe spienianie i parzenie kawy. Innym opisanym defektem był mechaniczny zaworek z osłabioną sprężyną i gumką, które po czyszczeniu i regulacji działały tymczasowo, lecz drobiny kawy blokowały gumkę i powodowały utratę ciśnienia niezbędnego do spieniania mleka. Problem ciągłego pobierania mleka i zasysania powietrza po opróżnieniu pojemnika wskazuje na uszkodzenie lub niewłaściwe działanie zaworu w układzie mlecznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA