logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8908 - komunikat "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji"

russell_terrier 06 Lut 2021 17:53 94422 31
REKLAMA
  • #1 19238014
    russell_terrier
    Poziom 2  
    Ocena: 33
    Dzisiaj między przygotowywaniem jednej i drugiej kawy na wyświetlaczu pojawił się komunikat "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji". Nie dało się tego wyłączyć ani wyłączyć ekspresu. Po odłączeniu wtyczki z gniazdka i ponownym podłączeniu oraz włączeniu ekspresu można ustawić datę i godzinę. Następnie pojawia się komunikat "Wstępne pogrzewanie" (mimo że nie wybieram żadnej kawy do przygotowania), a po 1-2 sekundach znowu "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji". Pojawieniu się obu komunikatów towarzyszą dźwięki (jakby się coś przełączało). Może ktoś miał taki sam problem?
  • REKLAMA
  • #2 19292728
    PioWal1234
    Poziom 8  
    Ocena: 132
    Ja mam ale to mi sie dzis zdarzylo:( moze juz wiadomo co bylo przyczyna i jak ja rozwiazac???
  • REKLAMA
  • #3 19292831
    russell_terrier
    Poziom 2  
    Ocena: 33
    U mnie był kocioł do wymiany. Taki komunikat jednak może oznaczać wiele różnych usterek.
  • REKLAMA
  • #5 19360833
    irowr
    Poziom 12  
    Ocena: 202
    Witam, dołączam do tematu, wczoraj ok dzisiaj problem i wyświetla "Automatyczna konserwacja" dwa cykle na koniec "Odłączyć i ponownie Lub użyć aplikacji". Ekspres ma ponad 2 lata. Czy można coś z tym zrobić we własnym zakresie czy zostaje serwis. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #6 19360841
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3321
    irowr napisał:
    Witam, dołączam do tematu, wczoraj ok dzisiaj problem i wyświetla "Automatyczna konserwacja" dwa cykle na koniec "Odłączyć i ponownie Lub użyć aplikacji". Ekspres ma ponad 2 lata. Czy można coś z tym zrobić we własnym zakresie czy zostaje serwis. Dziękuję.

Dwa cykle czego... ? Napełniania obwodu dyszą, czy dwa cykle pracy kotła tj zjazdu tłoka prasującego na dół ?
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #7 19360878
    irowr
    Poziom 12  
    Po włączeniu ekspresu od razy włącza się "Automatyczna konserwacja" słychać jak by coś się uruchamiało po czym napełnia się wodą ," Ust.naczynie 600 ml pod dyszami" ,OK ,Napełnianie maszyny, Po czym jeszcze raz to samo i komunikat " Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji.
  • #8 19360935
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3321
    irowr napisał:
    Po włączeniu ekspresu od razy włącza się "Automatyczna konserwacja" słychać jak by coś się uruchamiało po czym napełnia się wodą ," Ust.naczynie 600 ml pod dyszami" ,OK ,Napełnianie maszyny, Po czym jeszcze raz to samo i komunikat " Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji.

Brak odczytu przepływu wody.
    Do weryfikacji - przepływomierz , wiązka przepływomierza, moduł płytki - w tej kolejności.
    Przepływomierz to zwykły czujnik halla.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #9 19361489
    irowr
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc.
  • #10 19688311
    djslowsilver
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam, mam identyczny problem, niestety wymiana przepływomierza razem z wiązka na nowy oryginalny nic nie dała
  • #11 19689608
    irowr
    Poziom 12  
    W moim przypadku ekspres wylądował w serwisie, zakamieniony układ wodny został wyczyszczony i pomogło. Do czyszczenia używać gotowych płynów odkamieniających do ekspresów, nie proszku i tabletki.
  • #12 19799734
    Banditos
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Mam ten sam problem - włącza się Automatyczna konserwacja, Ust. naczynie 600ml pod dyszami, OK, poleci trochę wody i wyskakuje ten błąd. Raz pomogło odłączenie sprzętu na kilka dni z gniazdka.
    Czy ktoś z Was próbował wykonać "czyszczenie zakamienionego układu wodnego" na własną rękę?

Wcześniej był problem z młynkiem wymienionym przez serwis fabryczny we Wrocławiu odpłatnie - rzekomo zalanym. Ogólnie uważam ten model za bardzo kiepski jakościowo.
  • #13 19799756
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 630
    Odkręć przedni i górny panel i zajrzyj do środka, jak wygląda zaparzacz. Może sprawcą nie jest kamień, ale kawa lub fusy zablokowały tłok.
  • #14 19910520
    bczajkowski1990
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Ja bezpośrednio po włączeniu ekspresu, kiedy tylko pojawiła się jakakolwiek informacja, chyba automatyczna konserwacja i podświetlił się przycisk settings przytrzymałem go i trzymałem tak długo dopóki mi się nie wlavzyl ekspres. Był po drodze proces konserwacji, płukania i udało się. W tej chwili robie czyszczenie bo od dwóch tygodni miałem taki komunikat ale zostawił proces czyszczenia na powrot po urlopie
  • #15 19944958
    benek194
    Poziom 2  
    Ocena: 16
    russell_terrier napisał:
    Dzisiaj między przygotowywaniem jednej i drugiej kawy na wyświetlaczu pojawił się komunikat "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji". Nie dało się tego wyłączyć ani wyłączyć ekspresu. Po odłączeniu wtyczki z gniazdka i ponownym podłączeniu oraz włączeniu ekspresu można ustawić datę i godzinę. Następnie pojawia się komunikat "Wstępne pogrzewanie" (mimo że nie wybieram żadnej kawy do przygotowania), a po 1-2 sekundach znowu "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji". Pojawieniu się obu komunikatów towarzyszą dźwięki (jakby się coś przełączało). Może ktoś miał taki sam problem?

Prawdopodobnie ten problem już nie jest aktualny, ale właśnie naprawiłem mój ekspres który miał dokładnie takie same objawy.
    Dzielę się tutaj rozwiązaniem możę przyda się innym osobom mającym taki sam problem.
    Powodem okazała się urwana końcówka czujnika temperatury, który jest przytwierdzony na stałe do obudowy kotła.
    Po przyklejeniu klejem przewodzącym błąd zniknął i ekspress działa bez błedów.
    Przy okazji został wyczyszczony z całego zalegającego w środku brudu mielonej kawy :)

Krups EA8908 - komunikat "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji"
  • #16 20162646
    macgra19
    Poziom 2  
    Ocena: 23
    To może być najczęstsza przyczyna tego błędu: zapchany filtr wody - nie w zbiorniku na wodę, ale w ekspresie. To ta biała część z tyłu obudowy, do której wchodzi odpływ wody z pojemnika na wodę. Żeby go przeczyścić należy rozkręcić ekspres (poradnik jest tutaj:
    https://youtu.be/S0cUNKSh8DY ), wyjąć filtr wody (znajduje się na przepływomierzu), dokładnie go przeczyścić i ponownie zamontować.

Tę przyczynę opisują też tutaj:
    https://www.bean2cup.org/forums/index.php?s=2...73a9b5bb5b199b3eacae316&showtopic=18644&st=15
  • #17 20163255
    macgra19
    Poziom 2  
    Ocena: 23
    Okazuje się że nie jest konieczne nawet rozkręcenie ekspresu - wystarczy najpierw wyjąć czarna uszczelkę która zabezpiecza filtr, a następnie wyjąć sam filtr (ciężko wychodzi, najlepiej mieć pod ręką jakieś szczypce). Trzeba też uważać przy instalacji filtra tak aby nie zatkać bocznego odpływu wody (na boku filtra są cztery siatki, trzeba go tak włożyć aby był zapewniony przepływ wody do bocznego odpływu).
  • #18 20173654
    pakoo1
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam mi przy podgrzewaniu mleka wyskakuje ten błąd odłącz i ponownie lub użyc aplikacji.
  • #19 20541427
    dlusio

Poziom 15  
    Ocena: 39
    Ten błąd zazwyczaj a najczęściej powoduje odklejone kable lub kabel od czujnika ntc kociołka, każdy kto coś zaczyna grzebać przy ekspresie może poruszyć czujnik albo kable będą łączyć albo nie, pierwszą odpowiedź wymiana kociołka ok pomoże bo czujnik jest na kociołku przyklejony ale można go albo przylutowač do kociołka albo przykleić na kleju termoprzewodzacym i błąd znika. Żadne filtry żadne odkamienianie...
    Konto firmowe:
    Mobilny Serwis AGD LENKA
    Różana, Kraków, 32-020 | Tel.: 798XXXXXX (Pokaż)
  • #20 20597676
    fotomarpl
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    >>19293579
    I co zrobić w takiej sytuacji?
  • #21 20603834
    fotomarpl
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji" i błędy 09, błędu 10 jeśli macie takie błędy zapraszam na net.mar(_at_)interia.pl
  • #22 20664122
    kuba_puchatek
    Poziom 16  
    Ocena: 13

U mnie też powodem okazała się urwana końcówka czujnika temperatury, który jest przytwierdzony na stałe do obudowy kotła.
    Po przylutowaniu błąd zniknął i ekspres działa bez błędów.

Dzięki za podpowiedź.
  • #23 20888142
    elvispm
    Poziom 11  
    Ocena: 7

Witam, trochę odświeżę temat, mi oczywiście przytrafiło się analogicznie to samo, komunikat "odłącz i ....." po wykonaniu zalecenia zniknął, ale w zamian pojawił się "zainstalować 2 zbiorniki" czy coś podobnego, generalnie komunikat chyba wyskakujący przy wyciągnięciu pojemnika na fusy. Pojemnik cały czas na swoim miejscu 🤣. Rozebrałem, sprawdziłem mikro wyłącznik - działa, ale wywaliło mi oba bezpieczniki termiczne G4A00 216 ºC (do usterki generalnie doszło po zaparzeniu kaw i w trybie spieniania mleka - do którego nie doszło).
    Chcę poznać przyczynę, bo bezpiecznik tak z siebie nie wywala. Czy zna może ktoś wartości oporowe grzałki w piecu i czujnika temp. zamontowanego na piecu (o którym tak często tu mowa)?
    A może jakieś inne pomysły na przyczynę tego zajścia.
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • #24 20888916
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 172
    Wygląda, że sypnęła się elektronika. Przy uszkodzeniu kotła lub NTC generuje całkiem inne komunikaty. Po prostu wyświetla napis "Grzanie" Jak odłączysz wtyczki kotła i NTC coś się zmieni? Prawdopodobnie nic, co będzie świadczyć, że system nie przechodzi do tej fazy testu.
  • #25 20996538
    lukaszjurkiewicz79
    Poziom 1  

U mnie komunikat zniknął po wyjęciu zbiornika na wodę. Wylałem, przepłukałem, wsadziłem ponownie i jak na razie działa.
    Przed rozkręcaniem proponuję zrobić ten prosty krok (podociskać wszelkie szufladki, przemyć) - jak nie da rady, to dopiero rozkręcanie.
  • #26 21024994
    bodan82
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    Dziś miałem takie same objawy, okazało się ze to urwane kable od czujnika temperatury.
  • #27 21149539
    Mordrag
    Poziom 11  
    Wiem że temat stary, ale może jeszcze ktoś będzie miał ten problem.
    U mnie były przepalone bezpieczniki termiczne na kotle. Te obok czujnika ntc. Widoczne na zdjęciu w tym temacie powyżej.
    Konektory czujnika wyglądały ok. Ale po mocniejszym pociągnięciu jeden odpadł i prawdopodobnie to była przyczyna przepalenia termików.
    Ekspres może wyświetlać poza standardowym komunikatem "odłącz podłącz albo aplikacja" komunikat o potrzebie wyłożenia zbiorników, bo przełącznik krańcowy i jeden z termików są na jednym przewodzie.
    Jutro jak przyjdą części, złoże do kupy i dam znać czy działa.

Edit: Zapominałem napisać. Wszystko działa. Ekspres robi kawę jak nowy.
  • #28 21309731
    Zbyszek0708
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Gdzie zamawiałeś części?
  • #29 21309735
    Mordrag
    Poziom 11  
    >>21309731
    Na allegro. Nazwa aukcji poniżej. Myślę że można też po parametrach z aukcji dobrać to gdzieś indziej. W każdym razie ja kupiłem dokładnie to i działa do tej pory.

KRUPS EA* element czujnika NTC do naprawy termobloku ekspresu
  • #30 21472198
    bizmax29
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Po kilu razach wykonania poleceń z wyświetlacza ekspres zadziałał. 🙄 Włącz / wyłącz napełnia ekspres itp. I póki co jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Krups EA8908 wyświetla komunikat "Odłączyć i ponownie lub użyć aplikacji" wraz z dźwiękami przełączania, uniemożliwiając normalną pracę urządzenia. Problem ten może mieć różne przyczyny, w tym uszkodzony kocioł, zapchany lub uszkodzony przepływomierz, uszkodzony czujnik temperatury NTC przytwierdzony do kotła, urwane kable czujnika, przepalone bezpieczniki termiczne oraz zanieczyszczenia w układzie wodnym lub zaparzaczu. Wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana czujnika temperatury NTC, który często ulega uszkodzeniu lub odklejeniu, co można naprawić przez przylutowanie lub przyklejenie klejem termoprzewodzącym. Czyszczenie układu wodnego i filtrów, w tym filtra wody na przepływomierzu, może pomóc, podobnie jak kontrola mikro wyłączników i bezpieczników termicznych. W niektórych przypadkach konieczna jest interwencja serwisu. Użytkownicy zalecają najpierw proste czynności, takie jak wyjęcie i przepłukanie zbiornika na wodę oraz sprawdzenie pojemnika na fusy i mikro wyłączników, zanim podejmą rozkręcanie ekspresu. Dostępne są oryginalne części zamienne, w tym czujniki NTC, które można zamówić przez internet.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA