logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD-R - Blu Ray LG BH10LS30 nie nagrywa na Verbatim DVD-R

damprz 07 Lut 2021 19:59 1065 11
REKLAMA
  • #1 19240556
    damprz
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam
    Używam nagrywarki Blu Ray LG BH10LS30

Nagrywałem na płytach Sony DVD+R 4.7 GB bez problemu
    Podobnie płyty BD-R Verbatim 25GB

Kupiłem packa 25 płyt Verbatim DVD-R i sprawdzałem już 4 płyty i wywala błąd write-error occured czy coś (program Burn4free).
    W ogóle nie zaczyna nagrywać.

DVD-R / DVD+R - zawsze zapominam które płyty lepsze do zapisu danych, a które pod DVD-Video na starsze odtwarzacze.

Kolega helmud7543 odpisał:
    Cytat:
    (...) problemem może byc:
    1. Płyty z kiosku (nieogrzewanego) niezależnie od marki.
    2. Płyty krzak (markowych już się teraz nie kupi tak hop siup byle gdzie).
    3. Zużyta/brudna nagrywarka - wiadomo.
    4. Płyty "nieznane" nagrywarce (np stara nagrywarka/firmware, nie zawsze jest to problem wykraczający poza poprawne rozpoznawanie dostępnych szybkości nagrywania, ale czasem może nie umieć skalibrować mocy lasera i będzie błąd zapisu lub problem z późniejszym odczytem).
    5. Do wyboru pomiędzy DVD-R a DVD+R nigdy nie przywiązywałem wagi, chyba że nagrywam komuś film na stary odtwarzacz DVD. Swoje dane trzymam na CD RW, DVD RW, DVD+RW i DVD RAM. Plus HDD. Płytki nieraz cholernie stare ale do tej pory działają,czego nie mogę powiedzieć o dyskach jednokrotnego zapisu. Do tej pory też nie rozumieć co tak naprawdę wniosło DVD + R, choć technikalia czytałem.

... i zamknął temat.

Płytki Verbatima były kupowane kilka miesięcy temu w RTV Euro AGD
    Wydaje mi się że DVD Verbatimki były już nagrywane na mojej nagrywarce Blu Ray
    Nagrywarka działa. Wczoraj nagrywałem BD-R Verbatim
    DVD-R - Blu Ray LG BH10LS30 nie nagrywa na Verbatim DVD-R

To które polecacie? DVD-R czy DVD+R do danych?

Generalnie nagrywam sporo zdjęć na BD-R (kopia w razie jakby dysk padł). Macie jakieś sprawdzone firmy / typy płyt Blu Ray?

Dodano po 38 [minuty]:

Nero właśnie nagrał na tej płytce
    Włożyłem tę na której próbowałem nagrywać Burn4Free i wyskoczył błąd że płyta nie jest pusta.
    Zapodałem nową, ruszył zapis i teraz sprawdzam, nagrało się.

Nero nie używałem, bo Nero nie nagrywa mi Blu-ray, nie wiem dlaczego
    Teraz Burn4Free nie nagrywa mi Verbatimek DVD

Nero do DVD
    Burn4free do Blu Ray...
  • REKLAMA
  • #2 19241263
    Ravenx05
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Osobiście bardzo często nagrywałam przez ashampoo burning studio i nie miałam problemów, chyba że był fizyczny problem z płytą.
    Niektóre programy czasami nie nagrywają na niektórych płytach, bo są dla nich nieznane, co faktycznie jest problematyczne. Spróbuj przez Ash :)
  • REKLAMA
  • #3 19241340
    damprz
    Poziom 9  
    Zainstaluję, zakupię BD-R bo się skończyły i sprawdzę wszystkie typy płyt jakie mam.
    Szczerze powiem, że nagrywam płyty już pewnie 20 lat i nie wiedziałem, że dany program może nie nagrać jakiegoś typu płyty od jakiegoś producenta. Myślałem, że płyty są robione w jakiejś normie i mają podejść pod każdą nagrywarkę i każdy program.
    Myślałem też że pack 25 płyt DVD od Verbatima pójdzie do kosza, a jednak są "nagrywalne".
  • REKLAMA
  • #4 19241346
    Ravenx05
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Właśnie czasami wychodzą takie "smaczki" czasem nawet najbardziej w momencie, gdy coś robimy już baardzo długo :D
  • #5 19244228
    damprz
    Poziom 9  
    Dzisiaj odbieram BD-R i będę testował, akurat mam dane do nagrania.
    Dodatkowo jutro będę miał płytki LightScribe, ciekawe czy uda się wypalić.
    Sprawdzę Nero na DVD i Blu Ray a jak nie da rady to Ashampoo
  • #6 19244643
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    damprz napisał:
    Zainstaluję, zakupię BD-R bo się skończyły i sprawdzę wszystkie typy płyt jakie mam.
    Szczerze powiem, że nagrywam płyty już pewnie 20 lat i nie wiedziałem, że dany program może nie nagrać jakiegoś typu płyty od jakiegoś producenta. Myślałem, że płyty są robione w jakiejś normie i mają podejść pod każdą nagrywarkę i każdy program.
    Myślałem też że pack 25 płyt DVD od Verbatima pójdzie do kosza, a jednak są "nagrywalne".

Nie zamknął tematu bo nawet nie ma takich mozliwosci :-) jak dobrze pamiętam to +R/+RW mają dodatkowe kody korekcji błędów, stąd ciut mniejszą pojemność - logicznie myśląc, lepiej nadają się do danych. Nero powinien nagrywać BD od wersji 7 (przynajmniej do dwuwarstwowych). Płyta "pasuje" do nagrywarki jeśli nagrywarka ma jej sygnaturę w firmware. Jeśli nie - różnie, czasem inne dostępne prędkości, czasem błąd zapisu, czasem po zapisie jest nieczytelne. Co do Verbatim - może trafiłeś na podróbkę - takie rzeczy też się zdarzały, albo "odmrożone" egzemplarze (przechowywane bez ogrzewania). Co do oprogramowania - jak ma dana funkcję to powinno obsłużyć każdą nagrywarkę. Ale ja nigdy nie używałem niczego innego niż Nero.
  • #7 19244680
    damprz
    Poziom 9  
    helmud7543 napisał:
    Co do oprogramowania - jak ma dana funkcję to powinno obsłużyć każdą nagrywarkę. Ale ja nigdy nie używałem niczego innego niż Nero.

Też tak kiedyś robiłem, ale Nero nie chciało mi nagrywać BD-R stąd posiłkuję się Burn4free do Blu Ray
    I tak mi się spodobało, że ostatnio tylko Burn4Free CD / DVD / BD aż do czasu gdy nowa partia płyt nie chce się tam nagrywać.
    Nero nie nagrywał BD ale nagrywał DVD i CD
    Burn4free nagrywał wszystko, ale teraz przestał DVD, które Nero nagrywa...
  • REKLAMA
  • #9 19245223
    damprz
    Poziom 9  
    Kiedyś miałem 2019 pewnie jakaś i wywaliłem skoro Burn 4 Free wszystko nagrywał, a teraz chcę spróbować tylko nowe Nero i Ashampoo
  • #10 19470113
    mirejab
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Mam tą samą nagrywarkę LG i też przestała nagle nagrywać pod koniec 2020r. wcześniej nagrywała na Verbatimach wielu innych... Zaczyna zapisywać sektor Loadin i zawiesza się.
    Trzeba zamknąć z menadzera.
    Problem występuje na wszystkich programach do wypalania W7, W10, Linux.
    Odczyt płyt DVD, CD jeszcze działa, zdarzyły się zawiechy przy odczycie BD, ponowny odczyt poszedł OK. Wgrałem na nowo firmware brak poprawy. Czyszczenie soczewki bez sukcesu.
    Ciekawi mnie ile napędów BH10LS30 padło w 2020r. i czy to przypadek.
  • #11 19470168
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    DVD+R są płytami wstępnie sformatowanymi. Posiadają już znaczniki, a co najważniejsze posiadają obszar przeznaczony na korekcję błędów i dlatego lepiej nadają się do przechowywania danych komputerowych.
    DVD-R nie posiadają takich obszarów. Ten obszar (200MB) jest przeznaczany na pliki otwarcia i zamknięcia (lead in oraz lead out). Płyty te są niesformatowane i dlatego obszary te są bardzo duże na tych płytach, ale dzięki temu nadają się do filmów i muzyki bo one nie potrzebują korekcji błędów, a w obszarach tych umieszczane są "booki" które są rozpoznawalne przez 99,9% odtwarzaczy DVD.
  • #12 19470353
    mirejab
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Gelip
    Nagrywarka niszczy płyty R -+ podczas zapisu tego obszaru . Płyty RW też uszkadza, te nagrane ponownie na innej nagrywarce działają. Padła nagle i to jest dziwne :-| Nie była intensywnie eksploatowana.
    Czy można odczytać ile płyt wypaliła?
    Mam ustawiony regon 2. Jak zmienić na 0. Menu zawiera listę krajów nie widzę możliwości wyboru 0. Jest jakiś sposób?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywarką Blu Ray LG BH10LS30, która nie nagrywa płyt Verbatim DVD-R, mimo że wcześniej działała poprawnie z innymi nośnikami, takimi jak Sony DVD+R i BD-R Verbatim. Po kilku próbach z różnymi programami do nagrywania, w tym Burn4free i Nero, użytkownik zauważa, że problem może wynikać z niekompatybilności płyt DVD-R z nagrywarką. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że DVD+R są lepsze do przechowywania danych ze względu na dodatkowe kody korekcji błędów. Pojawiają się również spekulacje na temat jakości płyt Verbatim oraz możliwości uszkodzenia nagrywarki. Użytkownik planuje przetestować różne typy płyt oraz oprogramowanie, aby znaleźć rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA