logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG HL-DT-ST BD-RE BH10LS30 nie nagrywa płyt Blu-ray 50GB – błąd w AnyMP4 DVD Creator

porshe916 13 Wrz 2025 20:48 372 11
REKLAMA
  • #1 21689102
    porshe916
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam nagrywarkę Blu-ray LG HL-DT-ST BD-RE BH10LS30 i wiem, że kiedyś mogłem nagrywać przez program Nero StartSmart 10 i miałem płyty Blu-ray Verbatim i szło nagrywać pliki Blu-ray, bo taki program mam, ale teraz próbowałem nagrać przez płatny program AnyMP4 DVD Creator, też do nagrywania płyt Blu-ray, przez płyty Blu-ray Media Range 50 GB 6× speed i nie dochodzi do nagrywania, bo jak mam wypalić płytę Blu-ray to mi wyświetla taki następujący komunikat: Nagrywarka nie pasuje do napędu optycznego nagrywarki. Wymień inną nagrywarkę lub płytę i spróbuj ponownie.
    I też wziąłem jedną płytę Blu-ray Panasonic BD-RE DL 50 GB 1–2× speed i też nie szło nagrać. Czy ktoś miał podobny problem z taką nagrywarką Blu-ray? Proszę mi powiedzieć, doradzić, czy mam złą nagrywarkę Blu-ray, czy jaką bym musiał mieć, a może ta nagrywarka jest dobra, o co w tym wszystkim chodzi. Chciałbym ponagrywać filmy Blu-ray na płyty, ale nie mogę, bo nie znam się, co jest winą, że nie mogę nagrywać płyt Blu-ray. Proszę o pomoc: czy mam używać jakieś inne płyty Blu-ray, czym to jest spowodowane, że nie mogę nagrywać płyt Blu-ray. Czy ktoś się też spotkał z takim problemem, co ja mam?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21689749
    porshe916
    Poziom 10  
    >>21689390 To powiedz mi, jaką najlepiej nagrywarkę Blu-ray zakupić — podaj link lub linki

Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

>>21689390 Znasz jakiś lepszy napęd / nagrywarkę Blu-ray, bo będzie nagrywała większość płyt Blu-ray?

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

>>21689749 podaję link https://allegro.pl/oferta/asus-bw-16d1ht-bulk...-9055-84017c4c170c&utm_content=offer-link
    Czy taka nagrywarka będzie prawidłowa do nagrywania płyt Blu-ray większości firm? Mam na myśli płyty Blu-ray różnych firm.
  • REKLAMA
  • #4 21690162
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    porshe916 napisał:
    czy taka nagrywarka będzie prawidłowa do nagrywania płyt blu ray większości firm mam na myśli różnej firmy płyty blu ray

Na to pytanie zna odpowiedź tylko producent, a ze względu na to że to już technologia przeszłości, pewnie ciężko będzie uzyskać jakieś konkretne informacje. Tutaj strona producenta i informacje o tym napędzie:
    https://www.asus.com/me-en/supportonly/bw-16d1ht/helpdesk_manual/
    P.S. Próbowałeś zainstalować program do nagrywania który poprzednio miałeś, aby wykluczyć problem samego oprogramowania?
  • #5 21690164
    porshe916
    Poziom 10  
    >>21690162 Kiedyś nagrywałem programem Nero 10, ale mam ściągnięty program AnyMP4 DVD Creator, płatny, co też nagrywa płyty Blu-ray i dlatego taką informację mi wyświetla.
  • #6 21690170
    ArturJK
    Poziom 39  
    porshe916 napisał:
    kiedyś nagrywałem programem nero 10 ale mam ściągnięty program anyMP4 DVD Creator płatny co też nagrywa płyty blu ray i dlatego taką informacje mi wyświetla.

No tak i właśnie dlatego warto sprawdzić na tym poprzednim, może z Nero nie będziesz miał takiego błędu.
  • REKLAMA
  • #7 21690178
    porshe916
    Poziom 10  
    >>21690170 Też próbowałem Nero 10 i nie mogę nagrać na tych płytach, o których pisałem wcześniej, ale zamówiłem dwie płyty Verbatim 50 GB DVD-R DL 6x i we wtorek zobaczę, czy na nie nagrać filmy
  • #8 21690184
    ArturJK
    Poziom 39  
    porshe916 napisał:
    też próbowałem nero 10 i nie mogę nagrać na tych płytach co pisałem wcześniej ale zmówiłem dwie płyty verbatim 50gb DB-R DL 6speed i we wtorek zobaczę czy na nie nagrać filmy

Zatem wygląda to na niekompatybilność płyt z nagrywarką. Jeśli wcześniej nagrywała na Verbatimach, to może na tych co zamówiłeś będzie wiarygodny test czy to wina producenta płyt, czy problem tkwi jeszcze gdzieś indziej. Wstrzymaj się zatem na razie z zakupem nowego napędu, do czasu testu z innymi płytami.
  • #9 21690188
    porshe916
    Poziom 10  
    >>21690184 Poczekam do wtorku i myślę, że powinienem nagrać na Verbatim, wtedy będę miał możliwość kupienia większej ilości takich płyt. Zobaczymy, czy da się nagrać. Dam znać
  • #10 21701830
    porshe916
    Poziom 10  
    >>21690188 jednak zakup płyt Verbatim Blu-ray 50 GB na tej nagrywarce też nie mogłem nagrać filmu — nagrywarka odrzucała tej firmy płyty. Pomógł zakup nowej nagrywarki zewnętrznej ASUS BW-16D1H-U Pro. Nagrywa wszystkie płyty Blu-ray, między innymi płyty Media Range, bez problemu.
  • #11 21702231
    ArturJK
    Poziom 39  
    porshe916 napisał:
    nagrywarka odrzucała tej firmy płyty

Zatem wygląda na to że zakończyła swój żywot, zużyła się.
    porshe916 napisał:
    Pomógł zakup nowej nagrywarki zewnętrznej ASUS BW-16D1H-U Pro. Nagrywa wszystkie płyty Blu-ray, między innymi płyty Media Range, bez problemu.

Korzystać dopóki się nie zużyje. Dzisiaj często duża ilość produktów po 2-3 latach przestaje działać poprawnie i to dziwnym trafem najczęściej zaraz po gwarancji :)
  • #12 21702243
    porshe916
    Poziom 10  
    Ale napęd działa, odczytuje płyty DVD, ale coś musiało się stać, że napędem ten, co opisałem na początku, odrzuca płyty Blu-ray Media Range i też nie można nagrać na płytach Blu-ray Verbatim. Jak włożę płytę Blu-ray nagraną do napędu LG HL-DT-ST BD-RE BH10LS30, to nawet nie odczytuje tej płyty; trudno to ocenić, czy poszedł laser, czy się laser zużył. Teraz nowa nagrywarka mi posłuży. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz nagrywarki Blu-ray LG HL-DT-ST BD-RE BH10LS30 zgłasza problem z nagrywaniem płyt Blu-ray 50 GB za pomocą programu AnyMP4 DVD Creator, który wyświetla błąd o niezgodności napędu z płytą. Próby nagrywania na różnych markach płyt, takich jak Media Range i Panasonic BD-RE DL, kończyły się niepowodzeniem. Wcześniej nagrywanie działało poprawnie z programem Nero StartSmart 10 i płytami Verbatim. Po testach z nowymi płytami Verbatim 50 GB DVD-R DL 6x również nie udało się nagrać. Ostatecznie zakupiono nową nagrywarkę zewnętrzną ASUS BW-16D1H-U Pro, która bez problemu nagrywała wszystkie testowane płyty Blu-ray, w tym Media Range. Wskazuje to na zużycie lub uszkodzenie oryginalnego napędu LG, który mimo odczytu płyt DVD, odrzuca płyty Blu-ray i nie odczytuje nawet wcześniej nagranych nośników Blu-ray. Zalecane jest korzystanie z nowej nagrywarki, gdyż stara prawdopodobnie zakończyła swój okres eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA