logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam zamiennika transformatora do wzm. lampowego TSM-III

wojtek 425 08 Lut 2021 09:35 492 7
REKLAMA
  • #1 19241437
    wojtek 425
    Poziom 10  
    Cześć :) czy wiecie może coś na temat zamiennika trafo TSM-III? chciałbym zrealizować projekt wzmacniacza lampowego (mój pierwszy lampiak) znalezionego tutaj: [tutaj początek UML]sawistowski.net/prywatnie/projekty/wzmacniacz.[tutaj:htm]. Kupiłem lampy ale niestety nie mogę dorwać nigdzie transformatora... Dzięki
    pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 19241537
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1118
    Na Elektrodzie są opisane parametry tego transformatora. Pozbieraj to w całość- może któryś z kolegów ma coś podobnego albo przewinie część uzwojeń. Parametry rdzenia (moc) już by dużo pomogła bo jedno uzwojenie jest z tego transformatora gotowe. W projekcie wzmacniacza powinno być coś więcej o transformatorze.
  • REKLAMA
  • #3 19241559
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2797
    wojtek 425 napisał:
    Kupiłem lampy ale niestety nie mogę dorwać nigdzie transformatora...

Jakie ma mieć napięcia masz tam (http://sawistowski.net/prywatnie/projekty/wzmacniacz.htm) opisane, wiec możesz zacząć szukać trafa z nowej produkcji.
    Który z tych układów chcesz realizować - pierwszy w/g katalogu Mullarda czy drugi stereofoniczny będący jego adaptacją? Prostownik będzie na EZ80?

trojan 12 napisał:
    W projekcie wzmacniacza powinno być coś więcej o transformatorze.

Tam jest wszystko napisane...
  • REKLAMA
  • #4 19242728
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 846
    Witam - na OLX jest do kupienia transformator TS40/13/676 oraz głośnikowy TG2/13/666 do wzmacniacza mono
    sieciowy spokojnie da radę , natomiast do wersji stereo żarzenie lamp można zrobić na dodatkowym transformatorze .
  • #5 19243704
    wojtek 425
    Poziom 10  
    "Który z tych układów chcesz realizować - pierwszy w/g katalogu Mullarda czy drugi stereofoniczny będący jego adaptacją? Prostownik będzie na EZ80?"

Chciałbym zrobić wersję stereo. Ale zastanawiam się nad tym czy nie lepiej zamówić np trafo INDEL model TSL70/001 gdzie mam prąd anodowy 250V , żarzenie 6,3V, 20V to akurat nie wiem do czego , może wentylatorek :) ? i nie musiałbym obniżać prądu jak w przypadku TSM-III. tylko przeróbki wymagałby schemat a nie jestem doświadczonym elektronikiem.

miłego dnia,
    Wojtek
  • #6 19243899
    jdubowski
    wojtek 425 napisał:
    Chciałbym zrobić wersję stereo. Ale zastanawiam się nad tym czy nie lepiej zamówić np trafo INDEL model TSL70/001

Nada się wyśmienicie.

wojtek 425 napisał:
    20V to akurat nie wiem do czego , może wentylatorek :) ?

Wentylator we wzmacniaczu lampowym potrzebny jest jak świni siodło. Natomiast owo uzwojenie można wykorzystać do dopasowania napięcia anodowego - łącząc je w szereg z uzwojeniem 250V dostaniesz 230 albo 270V.

wojtek 425 napisał:
    tylko przeróbki wymagałby schemat a nie jestem doświadczonym elektronikiem.

Cała przeróbka to dodanie dwu diod prostowniczych tak by powstał mostek Graetza.
  • REKLAMA
  • #7 19244587
    wojtek 425
    Poziom 10  
    "Który z tych układów chcesz realizować - pierwszy w/g katalogu Mullarda czy drugi stereofoniczny będący jego adaptacją? Prostownik będzie na EZ80?"

Nie chciałem robić prostownika na lampie. Ale może kiedyś :)

Mam natomiast pytanie dlaczego w schemacie pojawiają się takie prądy, wyższe niż zalecany prąd anodowy dla lamp ? zaznaczyłem zieloną elipsą. Tylko się nie denerwujcie że się za to zabieram a nie wiem :) właśnie chcę sie wreszcie nauczyć!

Pozdrawiam
    Wojtek

Szukam zamiennika transformatora do wzm. lampowego TSM-III
  • #8 19244606
    jdubowski
    wojtek 425 napisał:
    Mam natomiast pytanie dlaczego w schemacie pojawiają się takie prądy, wyższe niż zalecany prąd anodowy dla lamp ? zaznaczyłem zieloną elipsą.

Napięcia - nie prądy. 290V na anodzie EL84 przy 28V na katodzie daje 262V na lampie. Wobec typowego punktu pracy w kl. A - 250V to zaledwie 5% więcej, a wartość graniczna (300V) nie jest przekroczona. Nie jest również przekroczone 550V na anodzie w warunkach gdy gdy lampa nie jest jeszcze rozgrzana.
    https://bms.isjtr.ro/sheets/010/e/EL84.pdf

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zamiennika transformatora do wzmacniacza lampowego TSM-III. Użytkownik Wojtek poszukuje transformatora, aby zrealizować projekt wzmacniacza, który znalazł na stronie internetowej. Uczestnicy forum sugerują, aby sprawdzić parametry transformatora na stronie Elektrodzie oraz rozważyć zakup transformatora TS40/13/676 lub modelu INDEL TSL70/001, który spełnia wymagania dotyczące napięcia anodowego 250V i żarzenia 6,3V. Wskazano również, że wentylator nie jest potrzebny w wzmacniaczu lampowym, a dodatkowe uzwojenie można wykorzystać do dopasowania napięcia anodowego. Użytkownik zadał pytania dotyczące prądów w schemacie, na co odpowiedziano, że wartości nie przekraczają granicznych napięć dla lamp EL84.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA